hirdetés

Új kezelés a láthatáron Lyme-kórban?

A világszerte emberek millióit érintő Lyme-kór jelenlegi kezelése széles spektrumú antibiotikumok nagy dózisban történő adása, amely azonban károsíthatja a bél mikrobiomját.

hirdetés

A kutatók nemrégiben egy olyan szűk spektrumú antibiotikumot azonosítottak, mely hatásos lehet a Lyme-kórral szemben. A Cell című lapban nyilvánosságra hozott adatok szerint a szer alkalmas lehet a kórokozó eradikálására és annak megakadályozására, hogy a betegség krónikus betegségek forrásává váljon.

Az amerikai járványügyi hatóság (CDC, Centers for Disease Control and Prevention) adatai szerint a Lyme-kor az úgynevezett indirekt betegségek leggyakoribb formája az Egyesült Államokban, melynek terjesztésében jelentős szerepet játszanak a kullancsok. A rovar csípésével a szervezetbe jutó Borrelia burgdorferi fejfájással, lázzal, bőrkiütésekkel és általános gyengeségérzéssel járó akut fertőzést hoz létre. A baktérium az egész szervezetben elszaporodva megbetegítheti a szívet, az ízületeket és a központi idegrendszert is. A CDC adatai szerint ezévben csaknem félmillióra tehető az újonnan diagnosztizált esetek száma az Egyesült Államokban.

A Lyme-kór jelenlegi kezelése nagy dózisban adott széles spektrumú antibiotikumokkkal történik, mely a fertőzés legyőzésében hatásos ugyan, ám nem kívánt mellékhatásokkal is járhat. Egyik nem kívánt következménye a bél mikrobiom diverzitásának csökkenése, melyet a kutatók számos krónikus betegség kialakulásával hoznak összefüggésbe. A jelen tanulmány szerzői korábban már igazolták, hogy a Lyme-kór akut fázisában alkalmazott széles spektrumú antibiotikumterápia nyomán eltérő apatogen mikróba együttes (microbiome signature) alakult ki. Ez azt vonhatja maga után, hogy krónikus Lyme-kór kapcsán legalábbis részben módosul a bél mikrobiomja.

„Bár eddig még nem nyert bizonyítást, hogy közvetlen összefüggés lenne a Lyme-kór kezelése nyomán a mikrobiomban bekövetkező változásokkal, a mikrobiom megváltozásával összefüggő hosszú távú következmények valószínűleg megelőzhetők egy olyan antibiotikum választásával, amely nem befolyásolja a bélrendszer baktériumflóráját” – hangsúlyozza dr. Meera Unnikrishnan, a Warwick Medical School mikrobiológusa.

A széles spektrumú antibiotikumok alkalmazása továbbá növelheti az antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek számát, ami pedig az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint is akár megoldhatatlan közegészségügyi problémává nőheti ki magát már a közeljövőben. A szűkebb spektrumú antibiotikumok előnye, hogy – amellett, hogy a kórokozóval szemben hatásosak – kevésbé befolyásolják a bél mikrobiomját, és kisebb az antibiotikumrezisztens baktériumtörzsek elszaporodásának rizikója is.

A Lyme-kór kezelésében alkalmazható szűkebb spektrumú antibiotikum iránti keresésben a kutatást végzők figyelme a B. burgdorferi tulajdonságainak elemzése alapján a talajból 1953-ban azonosított antimikróbás hatású vegyületre, a higromicin A-ra irányult. A higromicin A a szokásos patogénekkel szemben nem bizonyult eléggé hatásosnak, de a kutatók úgy gondolták, hogy a spirochétákkal (így a Lyme-kór kórokozója szemben is) kivételes hatékonyságot mutat.

A kutatócsoport az egérkísérletek során azt találta, hogy a higromicin A kevésbé befolyásolja a bél mikrobiomját, mint a szokványos széles spektrumú antibiotikumok, ugyanakkor igen hatásos a B. burgdorferi ellen.

Stella Huyshe-Shires, a brit Lyme Disease Action képviselője azonban kevésbé derűlátó azzal kapcsolatban, lehetséges-e a B. burgdorferi teljes eradikációja: „Elméletben működhet ugyan a teljes eradikáció, de nem tartom valószínűnek, hogy ez a valóságban is kivitelezhető. A kórokozót számos állatfaj terjeszti a kisemlősöktől a madarakon át a kullancsokig, és még ha sikerül is kiirtani az egyik állatfajból, a több állatfajjal zavartalanul terjedhet tovább.”

A cikk szerzői is hangsúlyozzák, hogy további kutatásokra van szükség mielőtt a higromicin A helyet kaphat a Lyme-kór kezelésében.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.