Új vizsgálati antivirális terápia a COVID-19 kezelésére

A Gladstone Institutes egy merőben új mechanizmusú a belélegezhető antivirális készítményen dolgozik, amely a variánsok többsége ellen is hosszú ideig tartó védelmet biztosíthat.

Ahogy a SARS-CoV-2 vírus mutálódik, egyre újabb variánsai keletkeznek, amelyek sikeresebbek az immunitás megkerülésében és a korábbi változatoknál gyorsabban is terjednek. A kutatók folyamatosan versenyt futnak a variánsokkal, és a gyógyszercégek is arra kényszerülnek, hogy állandóan teszteljenek és módosítsák vakcináikat a vírus legújabb variánsához. Ez nagyon hasonló az influenzaoltások esetéhez, amikor a vakcinát évről-évre a legújabb törzshöz kell igazítani – azzal a különbséggel, hogy a SARS-CoV-2 gyorsabban változik, mint az influenza.

A Gladstone Institutes tudósai egy alapvetően más megközelítést alkalmazva felfedeztek egy új típusú vírusellenes gyógyszert, amely képes nyomon követni a vírus evolúcióját. Ez jelentősen csökkenti annak esélyét, hogy az új variánsok esetében a kezelés hatékonysága csökkenne. A Cell folyóiratban december 9-én megjelent új tanulmányukban a kutatók egy intranazálisan beadható, egyszeri adagolású kezelést fejlesztettek ki a SARS-CoV-2 ellen. Újszerű megközelítésük a terápiás interferáló részecskék (therapeutic interfering particles, TIPs) elgondolásán alapul, amelynek úttörője a Gladstone vezető kutatója, Dr. Leor Weinberger.

 

De mik is azok a TIP részecskék?

Amikor egy vírus, mint a SARS-CoV-2 is, megfertőz egy sejtet, átveszi az irányítást a sejt biokémiai gépezete felett, és egy olyan gyárrá változtatja, ami még több vírust termel. A TIP-eket arra tervezték, hogy a vírus replikációs gépezetét használva a megfertőződött sejtet vírusgyártó üzemből egy terápiás hatóanyagot termelő gyárrá alakítsa át. Ha azt mondjuk, hogy a vírus a „gépeltérítő”, akkor a TIP a „gépeltérítőt téríti el”, saját fegyverét fordítva a vírus ellen. És ahogy a vírus fejlődik, átalakul, a TIP-ek ugyanezeket a mutációkat adoptálják, mivel nekik is szükségük van a vírus gépezetére a szaporodáshoz. Ez azt jelenti, hogy a TIP-ek követik a vírus evolúcióját.

"A vírusok dinamikusak, mutálódnak, a jelenlegi orvosi ellenlépéseink azonban statikusak - alapvető eltérés van tehát az eszközeink és a kezelni próbált betegségek között" - nyilatkozta korábban Weinberger. "Végső soron, ha hatékonyan akarjuk megfékezni az olyan vírusokat, mint a SARS-CoV-2, olyan terápiákra lesz szükségünk, amelyek áthidalják ezt az eltérést, és lépést tartanak a vírus fejlődésével." Weinberger és kutatócsoportja a december 9-i Cell cikkben pont erről ad hírt: sikerült kifejleszteni egy TIP-et a SARS-CoV-2 ellen – azaz az első olyan vírusellenes szert, amely képes nyomon követni a vírus evolúcióját.

A vizsgálatban a kutatók a TIP-et betegekből vett sejteken tesztelték. Lipid nanopartikulumokat alkalmaztak (hasonlóan ahhoz, ahogyan a Moderna és a Pfizer mRNS-vakcináit is beadják), a TIP-et egyszeri adagként élő fertőzött hörcsögöknek adagolták intranazálisan a fertőzés előtt vagy után. A kezelés századrészére csökkentette a vírusterhelést a tüdőben. Megállapították továbbá, hogy a TIP-ek a fertőzött sejtből felszabaduló vírusrészecskék számának csökkentésével előzték meg a megbetegedést. A TIP-ek csökkentették a gyulladást is, amely a COVID-19 számos szövődményét okozhatja, és megakadályozták a tüdőödéma kialakulását, ami a COVID-19-hez kapcsolódó halálesetek fő oka. Ráadásul csak egyetlen adagra volt szükség, mivel a TIP-ek vírusellenes tulajdonságaikat a vírus jelenlétében új sejtekre is át tudták terjeszteni. A kutatók bebizonyították, hogy a TIP-ek hatásosak a SARS-CoV-2 különböző variánsai ellen: először az elsőként Nagy-Britanniában azonosított alfa, majd utána a Dél-Afrikában felfedezett béta variáns ellen, végül pedig a 2003-as SARS vírus ellen vizsgálták a készítményt. Jelenleg több újabb variánssal is folynak vizsgálatok.

A TIP-ek ötlete eredetileg azért született, hogy a HIV jelentette fenyegetést olyan megközelítéssel oldják meg, amely leküzdheti az antivirális gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztenciát, és egyszeri beadású terápiaként működhet. Kifejezetten a legkorlátozottabb erőforrásokkal rendelkező környezetben, például a szubszaharai Afrikában élő, legnagyobb kockázatot jelentő népességcsoportok kezelésére tervezték. Amikor a COVID-19 világjárvány kitört, Weinbergert és kutatócsapatát megkereste a HIV-vel kapcsolatos klinikai vizsgálataikat addig finanszírozó amerikai kormány, hogy a TIP megközelítést a SARS-CoV-2 vírusra is alkalmazzák. A csoport most azon dolgozik, hogy a HIV és a SARS-CoV-2 vírusra vonatkozó TIP-eket gyorsan klinikai vizsgálatokba állítsák, amelyeket indulásuktól már a Nemzeti Egészségügyi Intézetek (NIH) és az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma fog tovább finanszírozni.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

A New Class of Antiviral Therapy Could Treat COVID-19

Cell: Identification of a therapeutic interfering particle-A single-dose SARS-CoV-2 antiviral intervention with a high barrier to resistance

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.