hirdetés

Újabb befogadott kombinált antidiabetikum

Az Európai Unió befogadta a második SGLT-2 inhibitor/metformin összetételű, Vokanamet nevű kombinációs tablettát. 

hirdetés

Mint a Vokanamet nevű tabletta gyártója, a Janssen-Cilag jelentette, a 2-es típusú diabetes mellitus kezelésében használható fix dózisú kombinációs készítmény a canagliflozin+metformin összetételben kapható. A naponta kétszer szedendő tabletta négyféle kiszerelésben érhető el: 50 mg/850 mg, 50 mg/1000 mg, 150 mg/850 mg, illetve 150 mg/1000 mg canagliflozin/metformin kombinált dózistartalommal.

A kombinációs kezelés olyan 18 éven felüli, felnőtt diabéteszes betegek glikémiás kontrolljának javítására szolgál, akiknél

- a maximálisan tolerálható metformin-dózis alkalmazásával sem sikerült elérni az adekvát vércukorkontrollt,

- a maximálisan tolerálható metformin-dózis és egyéb vércukorszint-csökkentő terápiák - beleértve az inzulint is - alkalmazásával sem sikerült elérni az adekvát vércukorkontrollt,

- már külön készítmények formájában alkalmazzák a canagliflozint és a metformint.

A canagliflozin és a metformin egyaránt csökkenti a vércukorszintet, írja beszámolójában a Medscape Medical News (Vokanamet: Metformin/Canagliflozin Combo Approved in EU), azonban a szerek hatásmechanizmusa különböző. A canagliflozin blokkolja a vesében a 2-es nátrium-glükóz-kotranszportert (sodium-glucose cotransport 2; SGLT-2), és emiatt a vese cukrot választ ki a vizeletbe. A metformin a máj glükóztermelését gátolja.

Az Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerbiztonsági Felügyelet (FDA) különálló használat esetén befogadta mindkét szert, a kombinációs készítmény befogadásához 2014 januárjában további adatokat kért a gyártótól.

Egy másik SGLT-2-inhibitor+metformin készítmény is van már forgalomban az EU-ban, a dapagliflozin-tartalmúXigduo, amit az AstraZeneca/Bristol-Myers Squibb gyárt.

 

 

 

Dr. K. A.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.