hirdetés

Várandósok védőoltásai

Az USA-ban javasolják, hogy a várandós kismamák az influenza elleni védőoltás mellett kombinált tetanus-diphteria-pertusiss megerősítő oltást is kapjanak.

hirdetés

A várandósság növeli az influenza miatti hospitalizácók kockázatát, egy felmérés szerint akár a 2,4-szeresére is. Az influenza igen veszélyes a 6 hónaposnál fiatalabb újszülöttekre is, a kicsik ebben az életkorban leggyakrabban influenza miatt kerülnek kórházba, és a betegség szövődményei okozzák a legtöbb csecsemőhalált. A pertussis (szamárköhögés) morbiditása és mortalitása legmagasabb az 1 évesnél fiatalabb kisbabák között, a betegség leginkább az élet első két hónapjában (amíg az újszülött nem kapja meg ellene a védőoltást) lehet halálos is. Amerikában az influenza vakcinációt 6 hónapos, a pertussis elleni vakcinációt 2 hónapos korban szokás végezni (hazánkban ezeket a védőoltásokat a csecsemők 2, 3 és 4 hónapos korukban kapják DTPa = diftéria-tetanusz-acelluláris pertussis komponenseket tartalmazó oltóanyag, Hib = Haemophilus influenzae b elleni oltóanyag, formájában).

Az amerikai Advisory Committee on Immunization Practices (ACIP) korábban is azt javasolta, hogy minden várandós asszony (vagy azok a hölgyek, akik teherbe kívánnak esni az influenza szezon alatt) részesüljön influenza elleni védőoltásban, függetlenül attól, hogy hány hónapos terhes. Most az ACIP javaslatát kiterjesztette a Tdap (tetanus toxoid-, redukált diphteria toxoid- és sejtmentes pertussis vakcinát tartalmazó) védőoltásra, amelyet a várandós hölgyeknek lehetőség szerint a 27-36 gesztációs hét alatt kellene felvenniük. Tette ezt azért, mert az anyák influenza és Tdap elleni védőoltása (azon túl, hogy az anyát védi) a placentán keresztül átjutó ellenanyagok révén a magzatban passzív immunitást alakít ki ezen betegségek ellen (és ez az immunitás az újszülöttek életének néhány első hónapjában is fennmarad). 

A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) új kutatása szerint sok várandós anya nem is tud arról, hogy szüksége lenne megerősítő Tdap védőoltásra. Bár a CDC Morbidity and Mortality Weekly Report (MMWR) -ban megjelent tanulmánya szerint az interneten megkérdezett 2097 (18-49 éves) várandós asszonyok 34,8%-a mindkét védőoltást megkapta, a Tdap védőoltás elmaradásának 37,9%-ban az volt az oka, hogy az érintettek nem is tudtak arról, hogy ez a vakcina is ajánlott lenne minden egyes terhesség alatt. Az influenza védőoltásról pedig 17,6%-ban az volt a véleményük, hogy az úgyis hatástalan.

A 2010-11 és a 2017-18-as időszakban a 15-44 éves állapotos hölgyek körében influenza szezononként 24%-34%-os volt az influenza miatti kórházi felvétel. A 2010 és a 2017 közötti időszakban a összesen 3928 (évenként 262-743) két évesnél fiatalabb kisbaba szorult pertussis-szal összefüggő okok miatt kórházi ápolásra. 2019. áprilisi adatok szerint az anyák 53,7% részesült influenza elleni, 54,9%-a pedig Tdap elleni védőoltásban. Azokon a területeken, ahol az egészségügyi szolgáltatók biztosították a védőoltást, ott az influenza elleni átoltottság 65,7%-os, a Tdap elleni átoltottság 70,5%-os volt.

Dr. Anne Schuchat, a CDC alelnöke arra kéri a szakembereket, hogy szakítsanak időt és módot a várandós asszonyok felvilágosítására a két oltóanyag fontosságáról és biztonságosságával kapcsolatban építsék ki a bizalmat. Dr. Schuchat megjegyezte, hogy „nem szabadna egyetlen babának sem meghalnia influenza, vagy szamárköhögés következében” és a várandós anyáknak is jó lenne elkerülni a fenti betegségek miatti fölösleges hospitalizációt.

Young KD. More pregnant women need encouragement for flu, Tdap shots, CDC says. Medscape Medical News, October 08, 2019.

Lindley MC, Kahn KE, Bardenheier BH, et al. Vital Signs: Burden and Prevention of Influenza and Pertussis Among Pregnant Women and Infants — United States. MMWR Morb Mortal Wkly Rep. ePub: 8 Oct ober 2019. DOI: http://dx.doi.org/10.15585/mmwr.mm6840e1external icon.

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.