hirdetés
hirdetés

Kardiológia

Vérnyomáscsökkentő kombinációk metabolikus hatásainak összehasonlítása a hazai ACES vizsgálatban

A vérnyomáscsökkentő terápia anyagcserehatásai nagyban befolyásolhat­ják a metabolikus rizikófaktorokkal terhelt betegek kardiovaszkuláris ese­ményeinek kockázatát. Ennek fontos szempontnak kellene lennie a terápia megválasztásánál, főként diuretikum vagy béta-blokkoló felírásakor. Az indapamidot, illetve carvedilolt tartalmazó kombinációk anyagcsereha­tásainak jobb megismerését célzó hazai ACES vizsgálat igazolta, hogy az indapamid társítása az ACE-gátló perindoprillal vagy a 3. generációs béta-blokkoló carvedilollal előnyös metabolikus hatásokkal jár.

Clinical Drug Investigation, 2016. július

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Ács Tamás
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.