hirdetés

Veseelégtelenségben is kedvező a sztatin

A sztatinok csökkentik a kardiovaszkuláris mortalitást enyhe és közepesen súlyos veseelégtelenségben a Lancet Diabetes & Endocrinology júliusi online cikke szerint.

hirdetés

A Cholesterol Treatment Trialists' (CTT) Collaboration-ban résztvevő szerzők metaanalízise szerint krónikus veseelégtelenségben (chronic kidney disease,CKD) a sztatinok kardiovaszkuláris védőhatása annál eredményesebb, minél jobban sikerül adagolásukkal az LDL-koleszterin szintjének csökkentése.

A nagy kardiovaszkuláris események és a stroke kockázatának csökkenése azonban a vesefunkció romlásával egyre gyengül és nem érvényesül dializált betegekben sem.

Minél nagyobb az LDL-koleszterin csökkenés mértéke, annál nagyobb a sztatinok védő hatása, azonban a nagyobb mértékű LDL-koleszterin csökkentés nagyobb adag sztatinnal érhető el, ami viszont növelheti a (szérum kreatinfoszfokináz (CPK) szintjének emelkedésével járó), miopátia, enyhébb esetben az izomfájdalmak, fájdalmas izomgörcsök kockázatát.

A kutatók a CTT Collaboration Klinikai vizsgálatok adatbázisából 28 vizsgálat összesen  183 419 beteg, köztük dializált és veseátültetett betegek adatait elemezték. A vizsgálatok egyike a dializált betegeket érintő legfontosabb AURORA nevű vizsgálat volt, amiben azonban máshogy definiálták a koronária eredetű halálozást, ezért a CTT kutatói átdolgozták az elemzést az egységes osztályozás és elemzés érdekében. A vizsgálatokban szereplő LDL-koleszterincsökkentés mértékének különbségeinek értékeléséhez szintén standardizálniuk kellett az eredményeket.

Általánosságban elmondható, hogy az első nagy kardiovaszkuláris esemény bekövetkezésének valószínűsége 21 %-kal csökken az LDL-koleszterinszint  sztatinokkal elért minden 1 mmol/l-es csökkenésekor (RR: 0,79; 95% konfidencia intervallum [CI], 0.77 - 0.81; P < 0,0001). A sztatin használatakor mind a major  kardiovaszkuláris események, mind a stroke előfordulása csökken (RR: 0,76 [95% CI, 0,73 - 0,79] és 0,84 [95% CI, 0,80 - 0,89]).

Továbbá minden 1 mmol/l-es LDL-koleszterinszint csökkenés 25%-kal csökkenti a koronária revaszkularizációt (RR, 0,75; 95% CI, 0,73 - 0,78; P < 0,0001) - amit nem befolyásolt lényegesen a vesefunkció alapértéke-, és 12%-kal a vaszkuláris eredetű halálozást (RR, 0,88; 95% CI, 0,85 - 0,91; P< 0,0001)- ezesetben viszont a csökkenés mértéke kisebb volt, ha a kiindulási vesefunkció már eleve kéárosodott volt. A sztatinok a nem vaszkuláris eredetű halálozást nem befolyásolták.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a sztatinterápia igen előnyös a krónikus vesebetegségben szenvedők kardiovaszkuláris rizikójának csökkentésében és kedvező hatásuk arányos az LDL-koleszterinszint csökkentésének abszolút mértékével, de a relativ kockázatcsökkentés mértéke a vesefunkció romlásával csökken. Feltételezik, hogy az új koleszterincsökkentő szerek, például a PCSK9-gátlók is rendelkeznek efajta védőhatással és szerintük azt is érdemes lenne vizsgálni, hogy a sztatinok javíthatják-e a vesefunkciót.

Dr. N. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.