hirdetés

Vigyázzunk a melatoninnal!

Az alvászavarok miatt sokan a recept nélkül kapható melatoninhoz nyúlnak, ez az igen hatásos hormon, azonban fontos szerepet játszik a szervezet napszakos ritmusának szabályozásában, ezért használata nem veszélytelen.

hirdetés

Az American Academy of Sleep Medicine vizsgálatot kezdeményezett a melatonin biztonságosságáról, melynek értékelése még folyamatban van, de addig is az akadémia azt javasolja, hogy a melatonint kellő óvatossággal használják a felnőttek álmatlanságuk kezelésére, gyermekeknél pedig lehetőleg kerüljük alkalmazását.

Álmatlanságról akkor beszélünk, ha több mint 3 hónapon keresztül, hetente legalább háromszor zavart alvás jelentkezik, amely gyakran nappali fáradtságot okoz. A melatonint a koponya hátsó részében elhelyezkedő tobozmirigy sötétben kezdi termelni. Ez a hormon jelzi a testnek, hogy eljött az alvás ideje. Napfelkelte után, világosban a melatoninszint lecsökken, ezért felébredünk. A melatonin azonban nem csak az alvás-ébrenlét ciklust befolyásolja, hanem a cirkadián ritmust is, a szervezet valamennyi napszakos működését, a többi között a testhőmérsékletet, vércukorszintet, a vérerek tónusát.

A melatonint nem tekintik gyógyszernek, így recept nélkül kapható, gyerekek számára gyümölcsízű rágógumiban is elérhető, de a különböző készítmények melatonin tartalma igen különböző (Erland). Bár az alvássegítésre javasolt melatonin dózis tipikusan 1 és 5 mg között van, nem csak az egyes készítmények hormontartalmú tér el a javasolt dózistól, hanem, mint azt az University of Guelph (Ontario, Kanada) kutatói 30, kereskedelemben is kapható kiszerelést vizsgálatakor megállapították, a készítmények melatonin tartalma a dobozon feltűntetett értéknél legalább 10%-kal eltért. Ráadásul az esetek kb. egynegyedében szerotoninként feltűntetett egyéb kémiai összetevők is voltak a készítményekben, a szerotonin pedig szintén részt vesz a cirkadián ritmus szabályozásában. A szervezet által termelt szerotonin befolyásolja a hangulatot, a szívműködést, az ereket és az agyat és segít a mély REM alvásban. Ismeretlen mennyiségű szerotonin bevétele biztosan egészségtelen, veszélyes, nem beszélve a meletonin tartalmú készítmények további ismeretlen komponenseinek ismeretlen hatásairól.

Gyermekeknek semmiképp ne adjunk melatonint, részint a szennyeződések kockázata miatt, részint, mert ez a hormon a Children’s Hospital of Eastern Ontario in Ottawa (Canada) szerint befolyásolja a pubertást is.

Míg a rövid melatonin-használat biztonságosnak mutatkozik, a hormon tartós használata elhalaszthatja a gyermekek szexuális érését. Az egyik magyarázat szerint a melatonin a természetes hormonszintek csökkenése révén avatkozik be a pubertás megindulásába. A Children’s Hospital of Michigan (Detroit) kutatói írtak le olyan eseteket, amikor a gyerekek a COVID-19 alatt marékszámra nyeltek le – véletlenül – sok mindent, többek között melatonint is (Pediatrics).

Mindenképp alapos vizsgálatra szorul, hogy krónikus álmatlanságban mennyire javasolható a felnőttek cirkadián ritmuszavarainak kezelésére használatos melatonin, és még inkább az, hogy adható-e biztonságosan gyermekeknek.

Az Amrican Academy of Sleep Medicine vizsgálatainak eredményeit pár hónapon belül fogják megjelentetni a sleepeducation.org website-on.

Forrás:

Lillie L. Deprived of sleep, many turn to melatonin despite risks. WebMD Health News. April 19, 2022.

Jingen Li, Somers VK, Hao Xu, et al. Trends in use of melatonin supplements among US adults, 1999-2018. JAMA. 2022 Feb 1;327(5):483-485. doi: 10.1001/jama.2021.23652.

Erland LAE, Saxena PK. Melatonin natural health products and supplements: presence of serotonin and significant variability of melatonin content. J Clin Sleep Med. 2017;13(2):275-281.

Lelak KA, Vohra V, Neuman MI, et al. COVID-19 and pediatric ingestions. Pediatrics 2021; 148 (1): e2021051001.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.