hirdetés

Vigyázzunk az orális szteroidokkal!

Az orális szteroidkezelés már pár napos alkalmazás esetén is súlyos mellékhatásokat okozhat.

hirdetés

Krónikus gyulladásos állapotokban a kortikoszteroidok elnyújtott használata súlyos mellékhatások (többek között kardiovaszkuláris betegségek, osteoporosis, cataracta, diabetes) kialakulásának kockázatával jár. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy e szerek rövid ideig történő használata, az orális szteroid-lökés is súlyos kockázatokat eredményezhet.

A 2020. július 6-án az Annals of Internal Medicine-ben megjelent tanulmányban Dr. Tsung-Chieh Yao (Chang Gung Memorial Hospital in Taoyuanm, Taiwan) és munkatársa a taiwani Egészségbiztosító adatbázisát használták fel. A nyilvántartott 15.859.129 ázsiai és taiwani felnőtt adataiból a vizsgálat során 20 és 64 éves kor közötti 2.623.327 olyan személy adatait elemezték, akik 2013. január 1. és 2015. december 20. között 14 napos, vagy még rövidebb szteroid lökéskezelésben részesültek. A kezelés indikációja csaknem 60%-ban bőrgyógyászati (ekcema, urticaria) volt, ezt követték a légúti fertőzések (sinusitis, pharyngitis). Az összes gyógyszerfelírás 88%-ban dermatológiai, fül-orr-gégészeti, belgyógyászati, családorvosi és gyermekorvosi célból történt. A kezelés előtti 5-90 napi állapotot hasonlították össze a kezelés utáni 5-30 napi, illetve 31-90 napi állapottal. Átlagosan 3 napi kezelés után a gasztrointesztinális vérzés előfordulási aránya (IRR) 1,80-ra emelkedett (95%CI 1,75-1,84), a szepszis IRR-je 1,99-re (95%CI 1,70-2,32), míg a szívelégtelenség kockázata 2,37-re nőtt (95%CI 2,13-1,63). Tehát a 14 napos (vagy rövidebb) orális kortikoszteroid adagolás jelentősen növelte a gasztrointesztinális vérzés, a szepszis, a szívelégtelenség kockázatát – leginkább a kezelés utáni 30 napban.

„Tapasztalataink fontosak lehetnek a kezelőorvosok és a guideline-ok alkotói részére, hiszen a kortikoszteroidok rövidtávú használata mindennapos, ugyanakkor biztonságossága kérdéses” – jelentették ki a szerzők. Az adatbázisban szereplő adatok elemzésekor viszont nem volt információ pl. a betegség súlyosságáról, a betegek életmódjáról, és nem szerepeltek a vizsgált személyek között a gyermekek és a különösen sérülékeny felnőttek sem.

A tanulmány alátámasztja a(z) University of Michigan in Ann Arbor 2017-es kohorsz vizsgálat eredményeit. Abban a vizsgálatban Dr. Waljee és munkatársai 1,5 millió amerikai privát-biztosított adatait dolgozták fel, és úgy találták, hogy – egy kicsit hosszabb, de – 30 napnál rövidebb szteroid lökés után több mint ötszörösére nőtt a szepszis-, és több mint háromszorosára a vénás thromboembóliák-, és csaknem kétszeresére a csonttörések kockázata a kezelés utáni 30 napban. Ráadásul ez az emelkedett kockázat már 20 mg/nap prednisolon-ekvivalens dózis mellett is bekövetkezett: a szepszis IRR-je 4,02, a vénás thromboembóliáké 3,61, a csonttöréseké 1,83 (mindegyik P<0,001). Az amerikai vizsgálatban azt kis kimutatták, hogy 3 év alatt (2012-2014) több mint 20%-kal nőtt az orális kortikoszteroidok néhány napra történő felírása.

Mindkét vizsgálat azt mutatja, hogy a rövid időtartamú szteroid használat jóval gyakoribb a valóságban, mint azt gondolnánk.”

A tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben Dr. Wallace (VA Ann Arbor Healthcare System) Dr. Waljee-vel közösen kifejtette, hogy enyhe panaszok esetén nem igazolt a kortikoszteroid „lökéskezelés” haszna, viszont már egy 3 napos kezelés is fokozza a súlyos mellékhatások kockázatát. Más rövidtávú kezelésekhez hasonlóan (antibiotikumok, opiátok) az orvos sokszor a beteg nyomására írja fel a szteroidokat, holott ezeknek a szereknek jól meghatározott indikációi vannak. Gyakran olyan spontán gyógyuló tünetek esetén is adják, mint pl. a bronchitis, és a kezelés rövidsége miatt úgy gondolják, hogy a kezelésnek nincs kockázata. Az Amerikában igen gyakran alkalmazott 1-2 hetes, vagy még ennél is rövidebb adagolás még a fiatal, egészséges és egyéb betegségektől mentes személyeken is kockázatokkal jár. Csak olyan esetekben szabad az orális szteroid lökésterápiát alkalmazni, amikor „a jelentős előnyök valóban meghaladják a kockázatot.” Erre speciális példa a rheumatoid arthritis, melynek fellángolásakor egy rövid szteroid-lökés előnyei meghaladják a kockázatokat.

Más vélemények is vannak, pl. Dr. Whitney A. High dermatológus (University of Colorado, Denver) elmondta, hogy a bőrgyógyászok óvatosan bánnak a szteroidokkal, és csak akkor írnak elő orális szteroid lökést, akkor, ha a beteg életminősége jelentősen érintett enélkül. A dermatológusoknak számos egyéb lehetőség közül választhatnak, amelyekkel csökkenteni lehet az orális szteroid-igényt, pl. lokálisan alkalmazott szteroidok, nedves kötések, fototerápia, foszfodieszteráz gátlók, kalcipotriol, methotrexat és más immunszuppresszív szerek, biológiai szerek.

A taiwani kutatókkal egyetértve klinikai vizsgálatokat kell végezni az optimális orális kortikoszteroid kezelés megállapítására és a mellékhatások részletes monitorozására.

Swift D. Even a few days of steroids my be risky, new study suggests. Rheumatology News, July 9, 2020.

Yao T-C, Huang Y-W, Chang M-M, et al. Association between oral corticosteroid bursts and severe adverse events. A nationwide population-based cohort study. Ann Intern Med, 7 July, 2020. https://doi.org/10.73226/M20-0432.

Wallace BI, Waljee AK. Burst case scenario: why shorter may not be any better when it comes to corticosteroids. Ann Inter Med. July 7, 2020. https://doi.org/10.7326/M20-4234.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.