hirdetés

Visszavonták az atezolizumab hólyagrák indikációját

Az atezolizumab (Tecentriq) már nem engedélyezett az Egyesült Államokban bizonyos húgyhólyag- vagy húgyúti rákos betegeknél.

hirdetés

Az atezolizumab anti-PD-L1 inhibitor immunterápia használata továbbra is engedélyezett a tüdő- és májrák, valamint a melanoma kezelésére.

A gyártó, a Genentech bejelentette, hogy önként visszavonja az atezolizumab egyesült államokbeli javallatát, amely kiterjedt azon lokálisan előrehaladott vagy metasztatikus urotheliális karcinómában (hólyagrák) szenvedő felnőttek kezelésére, akik nem alkalmasak ciszplatin tartalmú kemoterápiára és daganataik PD-L1-et expresszálnak, illetve azok számára, akik a PD-L1 státusztól függetlenül nem alkalmasak platina tartalmú kemoterápiára.

A cég közölte, hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósággal (FDA) folytatott konzultációt követően hozta meg döntését. "Bár csalódottak vagyunk a visszavonás miatt, megértjük, hogy be kell tartani az FDA gyorsított jóváhagyási programjának alapelveit, amely hamarabb eljuttatja az innovatív gyógyszereket a betegekhez" - mondta Levi Garraway, a Genentech globális termékfejlesztésért felelős orvosigazgatója.

Az atezolizumab 2016-ban gyorsított eljárás keretében kapott jóváhagyást erre a javallatra az IMvigor210 vizsgálat válaszarány-adatai alapján. Az FDA által előírt „a forgalomba hozatalt követő kijelölt követelménynek (PMR)" megfelelő posztmarketing vizsgálat, az IMvigor130 a klinikai előnyöket hivatott igazolni, annak érdekében, hogy a gyorsított jóváhagyást rendes jóváhagyással váltsa fel az FDA.

Az atezolizumab húgyhólyagrák- javallatát (a különböző immunterápiás gyógyszerek számos más javallatával együtt) az FDA onkológiai gyógyszerekkel foglalkozó tanácsadó bizottságának (ODAC) 3 napos ülésén vitatták meg 2021 áprilisában. Akkor az ODAC 10-1 arányban amellett szavazott, hogy az atezolizumab - az IMvigor130 vizsgálat végső teljes túlélési eredményeitől függően- továbbra is adható legyen előrehaladott/metasztatikus uroteliális karcinómában szenvedő, ciszplatin kezelésre nem alkalmas betegek első vonalbeli kezelésére.

A Genentech most azt mondta, hogy az atezolizumab a korábban kezeletlen, előrehaladott hólyagrákban szenvedő betegek első vonalbeli kezelésére alkalmazva nem teljesítette az általanos túlélés (OS) elsődleges társ-végpontját, az atezolizumab és kemoterápia együttes alkalmazása nem hozott előnyösebb általános túlélést az önmagában alkalmazott kemoterápiához képest. A vizsgálat adatait egy közeli orvoskongresszuson fogják ismertetni – tette hozzá a cég.

"Számos kielégítetlen igény mutatkozik az előrehaladott húgyhólyagrákban szenvedő betegek hatékony és tolerálható kezeléseire, ezért sajnáljuk, hogy az IMvigor130 vizsgálat eredménye nem érte a teljes túlélésbeli különbség statisztikai küszöbét" - kommentálta Garraway.

Forrás: FDA

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.