hirdetés

Az immun-ellenőrzőpont gátlók kardiovaszkuláris hatásai

Az immun ellenőrzőpont gátló kezelésekhez társuló CV komplikációk közül a myocarditis a leggyakoribb, de előfordul pitvari tachyarrhythmia, nem gyulladásos bal kamrai működési zavar.

hirdetés

Az alábbiakban a ResearchSquare.com-ban megjelent, még nem lektorált („preprint”) tanulmány összefoglalása olvasható.

Az immun-ellenőrzőpont gátlókat (ICI-ket) ma már számos daganatban kiterjedten használják, de az általuk okozott összes kardiovaszkuláris (CV) hatást nem teljesen érjük. A CV komplikációk az ICI kezelések indikációinak kiterjesztésével egyre szaporodnak. Az ICI kezelésekhez társuló CV komplikációk közül a myocarditis a leggyakoribb, de előfordul pitvari tachyarrhythmia, nem gyulladásos bal kamrai működési zavar (NILVD), és egyéb elváltozások is. A kardiológusoknak és onkológusoknak egyre tájékozottabbnak kell lenniük a kérdésben, hogy több daganatos beteg maradjon életben és kaphasson hosszú ICI kezelést.

A vizsgálat kialakítása

2014 és 2020 között ICI kezelésben részesült 2647 beteg közül CV komplikációk miatt 110 beteg szorult kardio-onkológus konzultációra. A feldolgozásban azok az aktív daganat miatt ICI kezelésben részesülő betegek szerepeltek, akiknél a kérdéses időszakban más okra vissza nem vezethető CV megbetegedésük jelentkezett. A kizárási kritériumok között szerepelt, ha a kardio-onkológus nem talált CV komplikációt, ha a betegkövetés megszakadt, ha a betegnek már előzetesen is volt CV betegsége, vagy ha intrakardiális metasztázis igazolódott. A végső feldolgozásban 89 beteg szerepelt, 53 férfi volt, medián életkoruk 63 év volt.

Legfontosabb eredmények

Leggyakoribb primér tumor a melanoma volt (30%), mely után sorrendben a húgyúti daganatok (23%) és a tüdődaganatok (16%) következtek. A leggyakrabban alkalmazott ICI kezelés a programozott sejthalál fehérje 1 elleni antitest, a pembrolizumab volt (28 beteg), melyet az ipilimumab plusz nivolumab kombináció követett (24 beteg), 13 betegnél egyedüli ICI kezelésként nivolumab, 10 betegnél durvalumab, 9 betegnél atezolizumab kezelés történt.

A leggyakoribb CV komplikáció a 33 betegnél észlelt myocarditis volt. A vizsgálatban használt kritériumok szerint 51%-uk egyértelmű myocarditis, 29%-ban feltételezhető (probable) myocarditis és 20%-ban lehetséges (possible) myocarditis volt. A betegek 73%-a nagy dózisú szteroidot is kapott.

A leggyakoribb a pitvari, vagy kamrai tachyarrhythmia volt, összesen 30 betegnél észlelték. Közülük 12 beteget antikoagulációval, szívritmus gyógyszerrel, szükség esetén ablációval kezeltek. 15 betegnél myocarditis hiányában NILVD, iszkémia, infarktus, vagy egyéb akut okok álltak fenn. Közülük 73%-ot angiotenzin-konvertáló enzim-gátlókkal, vagy angiotenzin receptor blokkolókkal kezeltek, 47%-uk béta-blokkolókat kapott. 11 betegnél biztonságosan újra lehetett az ICI kezelést indítani.

Az egyéb CV komplikációk között volt 7 betegnél a pericarditis, 6 betegnél a mikrovaszkuláris működési zavar, vagy az akut koronária-szindróma miatt bekövetkező iszkémiás szív-betegség, 4 betegnél a vasovagális szindróma, 4 betegnél a bradyarrhythmia, 2 betegnél a friss arteria pulmonális hipertónia és 1 betegnél a citokin kibocsájtási szindróma.

A vizsgálat korlátai

Az egyetlen centrumban végzett vizsgálatnál lehetséges a vizsgálatba való bevételi hiba (referral bias), illetve az, hogy egyes CV komplikációk nem kerültek felismerésre. Nem történ a beteganyaghoz igazított, kezeletlen (kontroll) betegekkel való összehasonlítás. Nem minden esetben álltak rendelkezésre az ICI kezelés során kialakult szövődményeket megelőző adatok.

This is a summary of a preprint research study, "The Spectrum of Cardiovascular Complications Related to Immune-Checkpoint Inhibitor Treatment," written by Maria Sol Andres, from the Royal Brompton Hospital, Guy's and St. Thomas' NHS Foundation Trust, and colleagues on ResearchSquare.com, provided to you by Medscape. This study has not yet been peer reviewed. The full text of the study can be found on ResearchSquare.com.

Forrás:

Gamagami E. Spectrum of CV effects of immune checkpoint inhibitors defined. Medscape First Look. September 09, 2022.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.