Izomerő-csökkenést okoznak az ultra-feldolgozott élelmiszerek
Bár közvetlenül az időskori esendőség kockázatát nem növelik az ultra-feldolgozott élelmiszerek, az izomerő megőrzésében fontos a helyes táplálkozás.
- Innovatív módszer az elhízás kezelésében
- Hogyan lett pont 10 ezer lépés a napi testmozgási célérték
- Az elhízás terhe
- Testmozgás az onkológiai kezelések mellékhatásainak enyhítésében
- Az elhízás diétás kezelésének alapjai
- Új lehetőség az elhízott szervezet metabolizmusának javítására
- Mennyibe kerül az elhízás?
- Biztonságos és hatásos a liraglutid gyerekeknél
- Kalóriabevitel csökkentésével a gyulladás és az öregedés ellen
- Diófélék fogyókúrában
- Új hatásmechanizmusú vizsgálati készítmény az obezitás kezelésében
- Igen hatásos kismolekulás fogyasztószert fedeztek fel
A Nutrients folyóiratban augusztus 14-én jelent meg a Hebrew SeniorLife Hinda and Arthur Marcus Institute for Aging Research kutatóinak tanulmánya, amelynek fő megállapítása szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek (UPF; ultra-processed foods) fokozott fogyasztása nem mutatott közvetlen összefüggést a ‘frailty’, azaz az időskori gyengeség, esendőség kialakulásával középkorú és idősebb felnőttek körében. Ugyanakkor a kutatás arra is rámutatott, hogy a UPF-ek fogyasztása kis mértékű, de statisztikailag szignifikáns fizikai funkcióromlással társult: mindkét nem esetében lassabb járási sebességet, férfiaknál pedig a kéz csökkent szorítóerejét figyelték meg.
A vizsgálat a Framingham Offspring Cohort 2547 résztvevőjének adatait elemezte, átlagosan 10,8 éves követési időszak alatt. Ez idő alatt a vizsgálati alanyok 9,2%-ánál alakult ki időskori esendőség. Bár a UPF-ek fogyasztása nem mutatott közvetlen kapcsolatot ennek megjelenésével, minden egyes napi UPF-adaghoz mérhető mértékű járási sebességcsökkenés társult (–0,001 méter/másodperc évente, p=0,03). Férfiaknál ezen túlmenően minden további adaghoz a kéz szorítóerejének csökkenése is kapcsolódott (–0,02 kg, p=0,04).
Shivani Sahni, a cikk társszerzője kiemelte, hogy bár az ultra-feldolgozott élelmiszerek fogyasztása nem növeli közvetlenül az időskori esendőség, gyengeség kockázatát, hozzájárulhat a mobilitás és izomerő fokozatos hanyatlásához. Elsa M. Konieczynski, a cikk első szerzője szerint az ultra-feldolgozott élelmiszerek korlátozása, valamint a teljes értékű, tápanyagban gazdag ételek előtérbe helyezése kulcsfontosságú lépés lehet a fizikai funkciók megőrzésében és az egészséges öregedés támogatásában.
A tanulmány hangsúlyozza az étrend szerepét az időskori egészség megőrzésében, és felhívja a figyelmet arra, hogy további kutatások szükségesek az ultra-feldolgozott élelmiszerek és a funkcionális hanyatlás közötti biológiai mechanizmusok feltárására. Mindemellett az eredmények tovább erősítik azt a tudományos konszenzust, hogy a teljes értékű és minimálisan feldolgozott élelmiszerekre épülő étrend elősegítheti a jobb mobilitás és izomerő megőrzését az idősebb korosztályban.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Ultra-processed food consumption linked to declines in physical function in older adults
Irodalmi hivatkozás:
Elsa M. Konieczynski et al, Ultra-Processed Food and Frailty: Evidence from a Prospective Cohort Study and Implications for Future Research, Nutrients (2025). DOI: 10.3390/nu17162631






