A SARS-CoV-2 vírus a szívizomsejtbe is bejut

Egy most megjelent esetismertetés arról számol be, hogy egy 11 éves COVID-19 fertőzött kislány a szívét is megtámadó többszervi gyulladás miatt életét vesztette.

A The Lancet Child & Adolescent Health folyóirat online kiadásában 2020. augusztus 20-án Dolhnikoff és munkatársai egy 11 éves brazil kislány esetéről számolnak be, akit COVID-19 fertőzés által kiváltott gyermekkori, több szervrendszert érintő gyulladással (MIS-C multisystem inflammatory syndrome) vittek kórházba, myocarditis tüneteit mutatta és 1 nappal kórházi felvétele után szívelégtelenségben meg is halt.

A pathológiai feldolgozás SARS-CoV-2 vírus-részecskéket mutattak kis a szív különböző szöveteiben: a cardiomyocytákban, az endotheliális sejtekben, a mesenchymális sejtekben, a gyulladásos sejtekben. A szerzők tudomása szerint eza az első eset, amikor vírus-részecskéket mutattak ki egy gyermekkori MIS-C-ben szenvedő gyermek szívének szöveteiben.

2020. áprilisában Tavazzi és munkatársai számoltak be arról, hogy COVID-19 betegek endomyocardiális mintáiból RT-PCR reakcióval kimutatták a SARS-CoV-2 RNS-ét és magukat a vírus-részecskéket elektronmikroszkóppal felfedezték a COVID-19 fertőzéshez társuló akut szívbeteg felnőtt a szívének macrophágjaiban, de ők nem láttak vírusokat a cardiomyocytákban, ill. az endotheliális sejtekben sem.

Dolhnikoff-éknak először sikerült kimutatni, hogy a vírus magát a szívizom-sejteket támadja meg, korábbi cikkek szerzői a vírust csak a szíve egyéb sejtjeiben találták meg. Egyelőre nem tudjuk, hogy mennyi szerepe van a szívkárosodásban a szívet megtámadó gyulladásos sejteknek, a vérből származó gyulladásos mediátoroknak és magának a szívizom sejtekben látható vírusoknak.

A The Lancet Child & Adolescent Health-ben ismertetett 11 éves, afrikai felmenőkkel rendelkező brazil kislány az agresszív kezelés ellenére egy nap alatt szívelégtelenségben meghalt a kórházban. Halála után a SARS-CoV-2 vírus RNS-ét reverz transzkriptáz polimeráz láncreakcióval (RT-PCR-rel) nem csak az orrgaratjából vett keneten mutatták ki, hanem a szívben és a tüdőben is. A halála után készült szív-ultrahangon hiper-echót adó, diffúzan kiszélesedett endocardiumot (10 mm) írtak le, a bal kamra myocardiuma jelentősen megvastagodott (18 mm), és kevés pericardiális effúzió is látszott. Kórszövettanilag a myocarditist, a pericarditist és az endocarditist gyulladásos sejtekkel való infiltráció jellemezte. A gyulladás leginkább interstitiális és perivaszkuláris természetű volt, melyhez a cardiomyocyták nekrotikus gócai társultak. A gyulladásos sejtek leginkább CD68+ macrophagokból, kevés CD45+ lymphocytából és néhány neutrophilből és eosinophilból tevődtek össze. Elektronmikroszkóp alatt a koronavírusok családjára jellemző méretű, gömb alakú vírus részecskéket lehetett látni az extracelluláris térben és az izomsejtekben, a kapilláris endothel sejtekben, az endocardium endothel sejtjeiben, a macrophagokban, a neutrophilekben és a fibroblastokban.

Boncoláskor a pulmonális arteriolákban és a renális glomeruláris kapillárisokban mikrothrombusokat találtak. A SARS-CoV-2-hoz társult pneumonia mérsékelt volt. A lépben és a nyirokcsomókban lymphoid depléció és a hemophagocytosisra utaló jelek látszottak. A vesékben akut tubuláris nekrózist, a májban a shock miatt fellépő centrilobuláris nekrózist figyeltek meg. Az agyszövetben a microglia reaktivitását írták le.

A gyermekkori MIS-C egy ritka betegség, a legtöbb beteg meggyógyul, de a fertőzés egyes esetekben súlyos, akár életveszélyes is lehet, ezért rendkívül fontos a betegség felismerése és azonnal kezelése.  A szerzők hangsúlyozzák, hogy közvetlen összefüggés volt a SARS-CoV-2 vírus és a myocarditis között, tehát a MIS-C a COVID-19 olyan megjelenési formája, amikor a fertőzés közvetlenül a szívet támadja. A COVID-19 beteg gyermekeknél tehát nagyon figyelni kell a szívet érintő esetleges következményekre is.

Szakértői vélemények

Dr. Scott Aydin (Mount Sinai Kravis Children’s Hospital in New York City) kifejtette a Medscape Medical News-nak, hogy már a MIS-C hónapokkal ezelőtti bemutatásakor felmerült, hogy a fertőzés közvetve és közvetlenül is károsíthatja a szívizomzatot. Ez a tanulmány egy újabb lépést jelent a COVID-19 fertőzés hatásainak megértéséhez, és a gyermeki MIS-C kezelésének megválasztásához.

Dr. Anish Koka (Philadelphia, Pennsylvania) megjegyezte, hogy endomyocardiális biopsziát ritkán végeznek, mert az eljárás igen invazív, és a pathológiai lelet leginkább csak kiterjedt gyulladást igazol, és nem a vírus által indukált sejtnekrózist. A súlyos betegségben nem ritka, hogy a vírus számos szervbe szóródik szét, és nemcsak abban a szervben van, amelyből sikerült kimutatni. Az elhunyt kislány esetében PCR-vizsgálattal a tüdőben és a szívben alacsony vírusérintettséget találtak, ami arra utal, hogy a SARS-CoV-2 vírus egy széleskörű gyulladásos választ indít el, mely szervi károsodásokat okoz, és nem a szerveket megfertőző és pusztító közvetlen vírus-hatásról van szó.         

Források: 

Brooks M. First evidence of SARS-CoV-2 in heart cells. Medscape Medical News. August 24, 2020.

Dolhnikoff M, Ferranti JF, de Almeida Monteiro RA, et al. SARS-CoV-2 in cardiac tissue of a child with COVID-19-related multisystem inflammatory syndrome. The Lancet Child & Adolescent Health. Published August 20, 2020. DOI :https://doi.org/10.1016/S2352-4642(20)30257-1

Tavazzi G, Pellegrini C, Maurelli M, et al. Myocardial localization of coronavirus in COVID-19 cardiogenic shock. Eur J Heart Failure. First published 10 April 2020. https://doi.org/10.1002/ejhf.1828

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.