A sztatinok jótékony hatása COVID-19-ben

Négy újabb vizsgálat eredményei szerint a sztatinkezelés mellett 30%-kal csökken a COVID-19 fertőzés súlyos, vagy végzetes kimenetelének kockázata.

A The American Journal of Cardiology-ban 2020. augusztusában online megjelent meta-analízis Az elemzésben az idén júliusban e tárgyban megjelent közlemények közül négynek az adatait tartalmazza. Az elemzésbe olyan eset-kontrollos tanulmányokat vettek be, amelyekben igazolt COVID-19 fertőzötteket vizsgáltak, és elegendő összehasonlítható adatot tartalmaztak a sztatin használók és nem használók súlyos betegségeiről, illetve halálozásáról. Az ilyen megfontolások alapján kiválasztott, összesen 8990 COVID-19 beteget tartalmazó négy vizsgálatból egyet „közepes”, hármat „jó” minőségűnek ítéltek (ezek nagyszámú beteget tartalmaztak és a különböző zavaró tényezőket jelentős mértékben igazították). Dr. Syed Shazad Hasan (University of Huddersfield, UK) és Chia Siang Kow (International Medical University, Kuala Lumpur, Malaysia) kimutatták, hogy a sztatint szedő betegek körében szignifikánsan csökkent a súlyos, vagy halálos kimenetű COVID-19 betegség a sztatint nem szedő COVID-19 betegekhez képest (összesített kockázati arány [HR]: 0,70, 95%CI 0,53-0,94). Az összesített 30%-os kockázat-csökkenésre alapozva elvetették azt a felvetést, hogy „a sztatinok használata veszélyekkel járhat COVID-19-ben, sőt állításuk szerint a sztatinok mérsékelt-, vagy magas hatáserősségben való használata COVID-19-es betegben valószínűleg kedvező hatású. Olyannnyira, hogy az eredményeken alapján a sztatinokat is a COVID-19 lehetséges gyógyszerei közé sorolnák. Természetesen a szerzők is tisztában vannak azzal, hogy prospektív vizsgálatok szükségesek az eredmények igazolásához és egy COVID-19-ben megfelelő sztatin-adagolás kialakításához.  
Dr. Yibin Wang (David Geffen School of Medicine, University of California, Los Angeles) megjegyezte, hogy a legtöbb régebbi klinikai feldolgozás is arról számolt be, hogy a sztatinok használata előnyös és biztonságos COVID-19 megbetegedésben „ A négy megjelent vizsgálat igen egyszerű meta-analízisében következetesen igazolódott, hogy a sztatinok alkalmazásának védő (vagy legalábbis közömbös) hatása van a COVID-19 betegség súlyos komplikációval vagy halálozásával szemben.”
Mindazonáltal maradtak kérdések is
Dr. Wang  szerint nem vitás, hogy a sztatin kezelés folytatása COVID-19 betegségben biztonságos, de a továbbiakban meg kell majd határozni. hogy a sztatin adagolás mennyiben alkalmas a COVID-19 betegek standard kezelésének kiegészítésére – függetlenül a beteg lipidémás státuszától. Mivel a sztatin kezelés számos kedvező, többek között gyulladás-ellenes és citoprotektív hatását inkább hosszan tartó adagolás esetén figyelték meg, prospektív, randomizált vizsgálatokkal lehetne igazolni, hogy a sztatinok miképp befolyásolják a COVID-19 mérsékelt vagy súlyos tüneteit. Mivel e szerek  biztonságosak és olcsók, célszerű lenne széles körben megvizsgálni, alkalmasak-e a súlyos szövődmények és halálozás csökkentésére COVID-19-ben.
Dr. Guillermo Rodrigez-Nava (AMITA Health Saint Francis Hospital, Evanston, Illinois) volt az ebben a meta-analízisben szereplő egyik vizsgálat vezető szerzője. Ebben a retrospektív, egyetlen centrumra korlátozódó vizsgálatban megfigyelték, hogy idős, intenzív részlegen kezelt COVID-19 betegeken atorvastatin adagolás mellett lassult a fertőzés progressziója. A COVID-19 különböző gyógyszeres kezelésének lehetőségeivel kapcsolatban világszerte százával folyó klinikai vizsgálatok kiterjednek az atorvastatin hatásosságának felderítésére is, de az eredmények csak lassan, folyamatosan érkeznek.  

Források:
Brooks M. Statins linked to reduced mortality in COVID-19. Medscape Medical News. August 28, 2020.


Kow CS, Hasan SS. Meta-analysis of effectiveness of statins in patients with severe COVID-19. Am J Cardiol. Published online August 11, 2020. DOI:https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2020.08.004







Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 6,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.