Súlyosabb a COVID-19 betegség a várandósság alatt?

A terhes nők nagyobb valószínűséggel betegszenek meg a COVID-19 súlyos formáiban, ugyanakkor az újszülöttek kockázata „nagyon alacsony.”

Brit kutatók és nemzetközi munkatársaik rendszeresen gyűjtik, értékelik és a BMJ-ben megjelentetik azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a COVID-19 betegség veszélyesebb-e a várandósokra és újszülöttjeikre.

Legfrissebb jelentésük szerint a kórházakat vizsgálat vagy egyéb célból felkereső, vagy bármilyen okból kórházi ellátásra szoruló várandósoknál nagyobb a COVID-19 megbetegedés súlyosságának kockázata, mint az azonos korú nem terhes nőknél. A már fennálló diabetes, a krónikus magas vérnyomás, az asztma, a dohányzás, a gesztációs diabetes, a preeclampsia, a 30 kg/m² fölötti BMI, valamint a 35 év fölötti életkor növeli a COVID-19 fertőzés súlyosságát és az intenzív ápolás (ICU) szükségességét. A nem fehér etnikum miatt többször került sor az ICU-ra való felvételre, de nem szükségszerűen a súlyosabb COVID-19 miatt.

A COVID-19-ben szenvedő anyák újszülöttjei gyakrabban kerültek a neonatális intenzív osztályra (NICU-ra), bár a szerzők szerint ennek főleg az az oka, hogy a kórházak elvei szerint ezeket a babákat szigorúan meg kell figyelni és a COVID-19-cel kapcsolatba kerülés miatt karanténba kell helyezni.

A vizsgálatot vezető Dr. John Allotey (WHO Collaborating Centre for Global Women’s Health at the University of Birmingham, UK) szerint a „várandós anyák a súlyos COVID-19-re magas kockázatú csoportnak tekintendők, különösen egyéb kockázati faktorok megléte esetén.” Az ugyanakkor megnyugtató, hogy az újszülöttek kockázata nagyon alacsony.

Az adatok 2019. december és 2020. június közötti időszakból származnak. 2020. októberig 29 országban megjelent 192 vizsgálat adatait gyűjtötték össze, melyekből 115 volt egészen friss. A várandós anyák 10%-a bizonyult SARS-CoV-2 pozitívnak, ugyanakkor a nem várandós nőkhöz képest gyakoribb volt a tünetmentes SARS-CoV-2 fertőzés (ennek oka a tesztelési stratégiában is lehet: a terhes nőknél automatikusan COVID-19- próbát végeznek, a nem terhes nőknél csak akkor, ha valamilyen tünet jelentkezik). A COVID-19 terhesség alatti valódi prevalenciája valószínűleg alacsonyabb, mint a most mért érték, hiszen sokan nem mennek ilyenkor kórházba. A COVID-19 betegség pedig a specifikus (a már előzetesen is meglevő, plusz a terhesség alatt jelentkező) kockázati faktorok miatt keletkezik. A spontán koraszülések száma azonos a nem fertőzüött várandósoknál tapasztalhatóhoz. A halvaszületés igen ritka (5794 COVID-os szülés közül 9).

A 31.456 nő adatait tartalmazó 4 felmérés szerint a nem fehér asszonyok nagyobb valószínűséggel kerülnek az ICU-ra COVID miatt. Viszont másik 4 kisebb, összesen 2263 nőre kiterjedő  felmérés szerint a nem fehér nőknél 6%-kal kisebb a súlyos megbetegedés kockázata. Az arányokat számos tényező befolyásolja: a társbetegségek, a szocioekonómiai helyzet, a terhesség alatti és utáni gondozás, stb.

Jelentős korlát az összesítésben az, hogy a különböző beszámolók adatait más és más módszerrel gyűjtötték és értékelték. A gyorsan változó adatok ismerete alapvetően fontos a terhes asszonyok egészségének megőrzése érdekében. Számításba kell venni az összes kockázati faktort, dönteni kell a COVID védőoltások ügyében, meg kell tervezni a terhesség alatti ellátást. Bár a súlyos megbetegedések ritkák, de terhességben nagyobb a súlyos COVID szövődmények kockázata, ezért a gyógyszer nélküli beavatkozások (maszk, biztonságos távolság, tömegek kerülése, korlátozott személyes találkozások, stb.) alapvetően fontosak. A CDC – ha egy mód van rá - COVID-19 vakcinálást javasolja terhességben.  

Források:

Hewing-Martin Y. Are pregnant women and their babies at risk of severe COVID-19? Medical News Today. March 18, 2021.

Allotey J, Stallings E, Bonet M, et al. Clinical manifestations, risk factors, and maternal and perinatal outcomes of coronavirus disease 2019 in pregnancy: living systematic review and meta-analysis. BMJ 2020;370:m3320

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.