Mit tegyünk, ha az újszülött édesanyja COVID-19 beteg?

Az amerikai gyermekgyógyászok szövetsége (AAP, American Academy of Pediatrics) útmutatót bocsátott ki a diagnosztizált koronavírusos, vagy koronavírus gyanús anyák újszülöttjeinek ellátásáról.

A 2020 áprilisában kibocsátott irányelvek szerint mindazok, aki a COVID-19 beteg szülő nőnek segítenek vagy szülés közben a közelében tartózkodnak, viseljenek megfelelő védőöltözetet és felszerelést, mert nagy a valószínűsége, hogy az anya által kilélegzett aerosolok vírust tartalmazhatnak, és amennyiben az újszülött is fertőzött, fel kell készülni arra, hogy szükség lesz az újraélesztésére.

Amennyiben a fizikai környezet lehetővé teszi, születéskor különítsük el az újszülöttet a súlyos akut légzőszervi szindróma koronavírus-2-vel (SARS-CoV-2, Severe Acute Respiratory Syndrome coronavirus 2) fertőzött édesanyjától. Ha a család úgy dönt, hogy a kicsi maradjon édesanyjával közös szobában, mindenképp világosítsuk fel őket arról, hogy a kicsi megfertőződhet a vírussal.

Eddig ismereteink szerint a SARS-CoV-2 nem jut be az anyatejbe, így a vírusfertőzött anya táplálhatja saját tejével gyermekét, úgy, hogy a megfelelő körülmények között lefejt anyatejet egy bizonyítottan fertőzésmentes gondozó adja a kicsinek.

A COVID-19 betegségben szenvedő anya újszülöttjét a születés után 24 órával tesztelni kell a SARS-CoV-2 vírusra, és a tesztet 48 óra múltán is el kell végezni, amennyiben az anya és gyermeke még akkor is a szülést levezető intézményben tartózkodnak.

Az igazoltan SARS-CoV-2 fertőzött (vagy a nem tesztelt, de postnatalisan fertőződés veszélynek kitett) újszülöttet a kórházból történt kibocsátás után 14 napig személyesen, telefonon vagy telemedicina eszközeivel szorosan követni kell.

A COVID-19 beteg édesanya otthonában tartson legalább 2 méter távolságot újszülöttjétől. Ha ennél közelebb megy, feltétlenül viseljen maszkot és minden esetben alaposan fertőtlenítse a kezét, mielőtt a babához nyúl, mindaddig, amíg legalább 7 napja tünetmentes és 3 napja lázcsillapítók szedése nélkül sincs láza.

Ha az újszülött kórházi ápolást igényel, a SARS-CoV-2 fertőzött anyát el kell különíteni újszülöttjétől mindaddig, amíg már lázcsillapítók nélkül folyamatosan legalább 3 napja láztalan, légzőszervi tünetei javultak, és legalább 2 egymást követő, 24 órás különbséggel az orr- garat nyálkahártyából lesöpréssel vett mintákon elvégzett SARS-CoV-2 teszt negatív eredményt ad.

Az ajánlás természetesen az anya és a család döntési jogának tiszteletben tartása mellett azt is figyelembe veszi, hogy a mostani járványhelyzetben többnyire nem is biztosítható külön szoba a fertőzött anya és kisbabája számára. Továbbá még ha az újszülöttet el is különítik a kórházban édesanyjától, a hazatérés után a kicsi mindenképpen exponálódik az anyával. Mindezt figyelembe véve, és a WHO ajánlások sokkal közelebbi, intim kontaktust engedélyeznek, annak ismeretében, hogy rendkívül kevés olyan eset fordult elő, amikor a fertőzött édesanya átadta volna a fertőzést újszülöttjének.

Forrás:

Puopolo KM, Hudak ML, Kimberlin DW, Cummings J. Initial guidance: management of infants born to mothers with COVID-19. American Academy of Pediatrics. 2020 Apr https://downloads.aap.org/AAP/PDF/COVID%2019%20Initial%20Newborn%20Guidance.pdf

 

Dr. N. J.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.