Mi legyen a COVID fertőzőtt anya újszülöttjének sorsa?

Számos szakmai szervezet a kisbaba elkülönítését javasolja, de nincs rá bizonyíték, hogy az újszülötteket el kell különíteni, ha édesanyjuk COVID-19 fertőzött.

Az Egyesült Államok Center for Disease Control and Prevention (CDC) hatóságának javaslata szerint az igazolt COVID-19 fertőzött, vagy COVID-19 fertőzésre gyanús anyákat a szülés után el kell különíteni újszülöttjeiktől. Ezzel kapcsolatban azonban nem csak a betegekben, hanem a klinikusokban is kétségek merültek, egyes szakértők szerint ugyanis semmilyen bizonyíték nem támasztja alá ennek indokoltságát. Sőt, a szülés utáni szeparáció maradandó károsodást is okozhat mind az újszülöttben, mind édesanyjában. A Santa Clara Valley Medical Center (Kalifornia) akut bennfekvő betegekkel foglalkozó ápolási igazgatója, Sue Kehl szerint "a korai kínai esetek tapasztalatai alapján az anyáról az újszülöttre való vertikális terjedés kockázata nagyon csekély, és az anyatejben a koronavírust nem is lehet kimutatni”.

Az amerikai CDC szerint az anya és az újszülött elválasztása mégis meggondolandó. Az ajánlásban a következőképpen fogalmaznak: „annak érdekében, hogy csökkenjen a COVID-19-et okozó vírusnak az anyáról az újszülöttre való átterjedésének kockázata, az intézményben, ahol a szülés zajlott, meg kell fontolni, hogy az igazolt COVID-19 fertőzött, vagy az ilyen irányban kivizsgálás alatt álló anya időlegesen elkülönítésre kerüljön (pl. külön szobába) újszülöttjétől mindaddig, amíg a fertőzés átvitelének megakadályozását célzó óvintézkedések meg nem szűnnek”. Mivel az újszülött a szülés folyamán exponálódhatott a fertőzéssel, az ajánlások azt is tartalmazzák, hogy a kórháznak külön izolációs szobát kell biztosítania a kisbaba számára addig, amíg a kivizsgálás során el nem dől, hogy fertőzött-e vagy sem.

Dr. Anne Englash (University of Wisconsin School of Medicine and Public Health in Madison) hangsúlyozza, hogy az újszülöttet rendszeresen anyatejjel kell táplálni, mert ennek előnye vitathatatlan. „Az anyatejben százával, ha nem ezrével találhatók olyan bioaktív faktorok, melyek kedvezőek az újszülött számára, épp ezért nem tehetjük ki az újszülöttet a mesterséges táplálás kockázatának". Ismert tény, hogy a kórházi ellátás miatt mesterségesen táplált babák jóval gyakrabban fertőződnek meg pneumoniával vagy meningitissel. „Azaz jelenleg nincs elfogadható bizonyíték arra, hogy a COVID-19 fertőzött az anyákat és a babákat el kellene különíteni.”

Az imént már idézett ápolási igazgató úgy véli, az anya-újszülött érzelmi és testi kapcsolata, az anyatejjel történő korán megkezdett táplálás számos olyan előnnyel jár, amelyek meghaladják a fertőzés kockázatából származó hátrányokat. A vírus-expozíció egyébként megfelelő kéz-higiénével, és szükség esetén az anya által viselt arcmaszk segítségével jelentősen csökkenthető.

Dr. James Byrne (Santa Clara Valley Medical Center, San Jose, California) megjegyezte, hogy a ebben az időszakban különösen fontos a releváns szakmai információk naprakész ismerete, hisz az anyák és az újszülöttek mellett meg kell védenünk a COVID-19 fertőzéstől az ápolónőket, a szülésznőket és az orvosokat, és a laborban dolgozók kollegákat is. Ugyanakkor hozzátette a Medscape Midecal News-nak, hogy a CDC ajánlások kiváló keretet nyújtanak a jövőre nézve. Tevékenységi területe, a Santa Clara megye volt az egyik első olyan hely, ahol a közösségben szerzett COVID-19 esetet igazoltak. „Amint ez tudomásunkra jutott, azonnal a CDC ajánlásokat vettük figyelembe a szülőszobán és a posztpartum egységben. A személyzet azonnal megkezdte a prevenciós céllal előírt szociális távolságtartást.”

A WHO ajánlások sokkal közelebbi, intim kontaktust engedélyeznek

A COVID-19-es fertőzött anya is biztonságosan táplálhatja újszülöttjét anyatejjel. A CDC, és a legújabb WHO ajánlás is az anyatejjel való táplálás mellett van. A CDC ajánlások február közepén fogalmazódtak meg, amikor az USA-ban még csak egy-egy izolált fertőzéses eset fordult elő. Dr. Byrne szerint az újszülöttet el lehet a kórházban szeparálni az anyától, de hazatérve a baba mindenképpen exponálódik az anyával.

Az otthoni szülésekről szólva a Society of Maternal-Fetal Medicine (SMFM) kifejtette, hogy a problémák igen hirtelen jelentek meg, az otthonszülő anyák és az újszülöttek részére a járóbeteg szolgálatok elérhetetlenek. Ugyanakkor az SMFM nem javasolja, hogy a várandósokat a COVID-19 által kevésbé érintett területekre szállítsák, mert ezzel esetleg a kevésbé fertőzött területeken is szóródást indukálhatunk. „Az emberek maradjanak otthon.” Vegyük nagyon komolyan a fertőzés megelőzését és tartsunk lépést a legfrissebb gyakorlattal. Fontos, hogy az orvosok tisztában legyenek a nemzeti szervezetek, a CDC, az American College of Obstetricians and Gynecologist és az SMFM legújabb ajánlásaival. A helyzet rendkívül gyorsan változik, a kórházi gyakorlat a szakemberek javaslatának megfelelően naponta alakulhat.

A CDC egyébként a végső döntést az anyára bízza: maradhat az újszülöttel egy szobában, még akkor is, ha kimutatott COVID-19 fertőzése van. A döntést az anya és a kórházi csapat közösen hozza meg. A mostani járványhelyzetben egyébként kevés kivételtől eltekintve nem is biztosítható külön szoba a fertőzött anya és kisbabája számára.   

Forrás:     

Brown T. Mother-baby separation for COVID-19 not evidence-based, expert say. Medscape Medical News. April 05, 2020.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.