hirdetés

2015: a változások éve az egészségügyben?

Amit tudunk: a változások elkerülhetetlenek. Az utolsó érdemi átalakítás 2006-ban volt, és a gyógyítás technológiája olyan gyorsan fejlődik, a szükségletek olyan mér­tékben változnak, hogy legalább tízévenként szükség van „hozzáigazításra”, azaz szerkezeti átalakításra, de ez csak akkor hatékony, ha forrásallokációs változás és az érdekeltségi rendszer megváltoztatása is követi. Ebben az írásban megkísérlem számba venni, hogy milyen változások várhatók az idén az egészségügyben, illetve hogy egyáltalán várhatók-e érdemi változások.

hirdetés

A 2006-os átalakítás után – többek között a „szociális népszavazás” következtében – az a kormányzati ciklus „nagypoliti­kai” viharokkal teltté vált, így alkal­matlan volt további változtatásokra, korrekciókra. A második Orbán-kor­mány (2010–2014) az egészségügyet viszonylag érintetlenül hagyta, az el­látórendszernek sem a szerkezetéhez, sem a működéséhez nem nyúlt hoz­zá érdemben. A tulajdonosi szerkezet megváltoztatása (államosítás) volt az egyetlen fontos változás, de ez önma­gában sem szerkezeti, sem működé­si változást nem hozott – jelentősége annyi, hogy megteremtette azoknak a lépéseknek a jogi-technikai hátterét, amelyek most, a harmadik Orbán-kormány alatt körvonalazódnak.

A változásokat két csoportba oszt­hatjuk. Először azokat a változáso­kat veszem számba, amelyek mögött közvetlen, meghirdetett kormány­zati szándék áll, a dolgozat máso­dik felében pedig azokat a változáso­kat elemzem, amelyek nem közvetlen kormányzati szándékból származnak, hanem spontán – önmozgásként vagy nem szándékolt hatásként – „történ­hetnek”.

A kormány által kezdeményezett/ígért változások

Markáns változások várhatók tehát 2014 és 2018 között, de ezek elemzé­se nem egyszerű feladat, mert nincs olyan – a 2010-es Semmelweis-terv­hez hasonló – kormányzati doku­mentum, amely koherensen leírná a tervezett változtatásokat. Így a kö­vetkező forrásokból dolgozhatunk: (1) az „Egészséges Magyarország 2014–2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia1 című dokumentum (http:// www.kormany.hu); (2) a már beter­jesztett és megszavazott törvények; (3) kormányzati bejelentések, szóvi­vői tájékoztatók; (4) konferencia-elő­adásokon elhangzottak, illetve azok sajtóértelmezése; (5) az OEP által ki­adott „Módszertani útmutató a Me­gyei Egészségügyi Egyeztető Bizott­ság részére” című útmutató.

A kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló törvény (Ebtv.) szövegének változásai az „Egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról” szóló 2014. évi CXI. törvény 49. §-ában

Az Egészséges Magyarország 2014– 2020” Egészségügyi Ágazati Stratégia című dokumentum címe félreveze­tő. Nem ágazati stratégiáról van szó, mert ez a dokumentum alapvetően nem az ellátórendszer fejlesztéséről, szervezeti, finanszírozási változása­iról szól, hanem az uniós fejlesztési ciklus globális tervezetének ágazati dokumentuma, a célja tehát az uni­ós fejlesztések megalapozása. Miután ebben a ciklusban (2014–2020) lénye­gesen csökken a közösségi ellátórend­szer fejlesztésére fordítható összeg, így – érthetően – a dokumentum nem a közellátásra koncentrál, ez a stra­tégia tehát nem érdemel részletesebb elemzést. Ami ebből az ágazat számá­ra fontos: a dokumentum reális forrásbővülésként csak a piaci, azon be­lül is a külpiaci bevételekkel számol, vagyis az egészségügy továbbra sem lesz kiemelt prioritás.

Miután a tervezett átalakításoknak nincs hivatalos összegző dokumen­tumuk, nincs a Semmelweis-tervhez hasonló, publikus, átfogó koncepció leírását tartalmazó és megvitatható dokumentum, így a fő irányokat te­kintve a kormányzati bejelentések­re, szóvivői tájékoztatókra, konferen­ciákon elhangzottakra, illetve azok sajtóértelmezésére hagyatkozhatunk. A bejelentett, s ejthető irányok: (1) a közösségi (OEP által finanszíro­zott) ellátás és a magánellátás me­rev szétválasztása; (2) a háziorvosi rendszer/alapellátás megerősítése; (3) a kórházi ellátás „racionalizálá­sa”; (4) népegészségügyi programok megerősítése. A részletesebb elem­zésnél mentségemül kell felhoznom, hogy nincsenek „bennfentes információim”, csupán a publikus információkból dolgozhatok.

 

A közösségi ellátás és a magánellátás merev szétválasztása

A 2014. év utolsó negyedévében a po­litika erős állítása volt a társadalom­biztosítási és a fizetős ellátás merev szétválasztása, a „rendcsinálás” – a „maszekolás” és a hálapénz szám­űzése. A meghirdetett alapelv az volt, hogy a közfinanszírozáson belül ti­los pénzt kérni a betegtől, s aki mást, másként, máskor akar, az menjen a magánellátásba, és fizesse meg. Az eredeti deklaráció ennél tovább ment: a teljes szétválasztás azt jelentette vol­na, hogy a közellátás nem fogadhat el magánpénzt, a magánszolgáltató nem kaphat közpénzt, azaz nem lehet OEP-finanszírozási szerződése. Ez ha­mar elült, hiszen vannak olyan szak­területek, ahol a magánszolgáltatók dominálnak: ilyen a teljes háziorvosi rendszer, de a művesekezelések, a kép­alkotó és a laboratóriumi diagnosz­tika területén is a magánszolgáltatók dominálnak. A háziorvosok „államo­sítása”, alkalmazottá tétele a rendszer szétverését, az alapellátás felszámolá­sát jelentené, a többi szakterületen pe­dig irreális forrásigénye lenne a ma­gánszolgáltatók kiváltásának. Ez le is került a napirendről. Nyitott kérdés eddig az maradt, hogy azok a magán­szolgáltatók (magánklinikák), amelyek zömmel magánellátást nyújtanak, de egyes területeken hiánypótló ellátás­ként rendelkeznek OEP-finanszíro­zással is, megtarthatják-e a jövőben a közfinanszírozási szerződésüket.

A meghirdetett programok közül ez a pont (a magánfinanszírozás megtil­tása a közszolgáltatóknál) az, amelyből jogszabály születetett: az ezzel kapcso­latos módosításokat az „Egyes egész­ségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról” szóló 2014. évi CXI. törvény (a későbbiekben: sa­látatörvény) tartalmazza. A törvény érdemi, az ellátórendszert érintő válto­zásai két paragrafusban találhatók. Az egyik a 17. §, amely az alábbi egy be­kezdést tartalmazza:

Az Ebtv. I. fejezet „Egészségügyi szolgáltatók” alcíme a következő 9/B. §-sal egészül ki: „9/B. § Finanszírozá­si szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltató a kötelező egészségbiztosítás keretében e törvény alapján az Egész­ségbiztosítási Alap terhére igénybe ve­hető egészségügyi szolgáltatásért biz­tosítottól térítési díjat — ide nem értve a 23. § szerinti részleges térítési díjat és a 23/A. § szerinti kiegészítő térítési dí­jat — nem kérhet.”

A szöveg látszólag egyértelmű, de csak látszólag, hiszen kétféle értel­mezése lehetséges. A magyar nyelv általános szabályainak megfelelően a mondat úgy értelmezendő, hogy biz­tosítottól (mint személytől) finanszí­rozási szerződéssel bíró szolgáltatónak tilos OEP szolgáltatási körbe tartozó ellátásért pénzt kérni. Így, ha egy szol­gáltató rendelkezik OEP-szerződés­sel (akár egyetlen speciális, a területen hiánypótló profilra), akkor a hatály­ba lépéstől nem kérhet pénzt a nem fi­nanszírozott profilokban nyújtott ke­zelésekért sem, ha az adott szolgáltatás az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető egészségügyi szolgál­tatás. A szöveg azonban értelmezhető úgy is, hogy a paragrafus csak a szol­gáltatóhoz biztosítottként forduló be­tegre vonatkozik, ami annyit jelent, hogy az adott ellátáshoz (az egészség­biztosítás terhére/keretében nyújtott szolgáltatáshoz) kapcsolódóan nem lehet pénzt kérni olyan ellátásokért, amelyek amúgy az Egészségbiztosítási Alap terhére igénybe vehető egészség­ügyi szolgáltatások (pl. egyes műtéti érzéstelenítési formák választása).

Az első értelmezés vág egybe az ál­lamtitkári és kormányzati kommu­nikációban deklarált merev szétvá­lasztással, a második értelmezésnek az a jogalapja, hogy a 17. § az Ebtv-t módosítja, nem az egészségügyi tör­vényt, tehát csak a társadalombiztosí­tási jogviszony keretében nyújtott el­látásra vonatkozik, az e jogviszonyon kívüliekre nem. A hivatalos értelme­zés elmaradt, nincs végrehajtási ren­delet. Az élet „elrendezte”: a részleges OEP-finanszírozással rendelkező piaci szolgáltatók zöme a második értel­mezést fogadta el, e szerint működik, és ezért semmilyen retorzió nem érte őket. A közszolgáltatók számára a pa­ragrafus nem jelentett érdemi értelme­zési problémát. Az általános vélekedés az, hogy az OEP finanszírozási szerző­déssel rendelkező szolgáltató nem kér­het pénzt a betegtől, de ha külön kft.- be viszi a fizetős részt, az már rendben van, illetve ha külső gazdasági társa­ság bérli az OEP által is használt kapa­citást, akkor az már lehet „for profit”. A megkötés jogilag annyi, hogy a be­teg számára OEP-szerződéssel bíró közszolgáltató nem számlázhat.

A salátatörvény másik releváns része a térítési/kiegészítő díj kérésével fog­lalkozik a közfinanszírozásban. A 49. § szerint: Hatályát veszti az Ebtv. [hosszú felsorolás, amelybe beletartozik:] d) 23. § b), d) és e) pontja, 23/A. § a) pontja.”

Miután nem elvárható ennek a szö­vegnek a segítség nélküli értése, a 49. § változásainak jobb érhetősége kedvé­ért az eredeti (módosítás előtti) tör­vényszöveget közlöm, és áthúzással jelzem a módosításokat, illetve tör­léseket (lásd a keretes betétet, balra). A korrektség kedvéért el kell mondani, hogy a lehúzott szövegrészek ugyan régóta hatályban voltak, de a valóság­ban nem működtek. Egyrészt, mert a hozzárendelt finanszírozási szabá­lyok abnormálisak voltak: a betegtől az ellátások OEP-finanszírozási érté­kének 30%-a (max. 100 000 Ft) kér­hető a fenti rendelkezés alapján, de ugyanennyivel csökkent az OEP által folyósított díj is, ez tehát nem jelentett többletbevételt. A kezelőorvos (aki mi­att a beteg fizet) eleve nem kaphatott egy fillért sem ebből (nem volt miből, hiszen nem volt többletbevétel), de jó eséllyel csökkent a hálapénze, mert a beteg egyszer már fizetett. Így sem az intézménynek, sem az orvosnak nem volt érdeke, hogy a törvényt betartsák. Nem is tartotta be senki. Ráadásul az általánosan alacsonyan tartott teljesít­ményvolumen-korlát további ellenér­dekeltséget teremtett.

A problémát a megszavazott törvény nem úgy kívánja orvosolni, hogy élet­szerűvé, működővé teszi a szabályo­zást, hanem ehelyett betiltja azt, hogy a kórházak az eljárásrendtől való elté­rés, az eltérő szakmai tartalom igénye vagy orvosválasztás miatt pénzt kér­hessenek a betegtől. A megszavazott törvény szerint tehát:

• OEP-finanszírozással rendelkező intézmény nem nyújthat pénzért ma­gyar biztosítottnak olyan ellátást, ami része a TB-csomagnak;

• OEP-pel szerződött szolgáltatónál nem lehet a továbbiakban pénzt kér­ni (részleges térítést sem): az ellátást végző orvos megválasztásáért, beuta­ló nélküli és a beutalási rendtől eltérő igénybevételért, saját kezdeményezésé­re az ellátás eltérő szakmai tartalom­mal való igénybevételéért, az e feladat­ra finanszírozott szolgáltatónál ápolás céljából történő elhelyezésért és ápolá­sért, ideértve a szükséges gyógyszere­ket és az étkezést is.

Bevételi forrásként maradnak a „tisztaszoba”, a fogászat és a külsőd­leges nemi jellegek megváltoztatására irányuló beavatkozások, melyek piaca általában nem bővül keresztény kur­zusok alatt.

Valójában az eddigi gyakorlathoz képest ez nem nagy érvágás a kórhá­zaknak, mert eddig sem nagyon éltek ezekkel a törvény adta lehetőségekkel, de láttuk, hogy ma az egészségügyi ki­adások 38%-a magánkiadás, tehát cél­szerű lenne nem kizárni ezt a forrást, jobb lenne szabályozott módon kana­lizálni. Az viszont nem jogértelmezés kérdése, hanem a megszavazott nor­maszöveg indokolásából átmásolt szö­veg, hogy „a fekvőbeteg-szakellátások igénybevétele során a jövőben nem le­het eltérni a beutalóban foglaltaktól, és nem lehet beutaló nélkül igénybe venni a fekvőbeteg-szakellátást. A módosí­tás azt is eredményezi továbbá, hogy az intézményen belüli orvosválasztásért a szolgáltató nem kérhet részleges térí­tési díjat, illetve a biztosított kérésére nem lehet eltérni a szakmai protokoll­tól és a finanszírozási eljárási rendek­ben foglaltaktól kiegészítő térítési díj ellenében”. Tehát: vagy abba a kórház­ba megyünk, ahova a beutalónk szól, vagy mehetünk a teljesen fizetős ma­gánellátásba. Ugyanez a helyzet ak­kor is, ha a finanszírozási protokoll­tól eltérő tartalmú, minőségű ellátást szeretnénk igénybe venni: vagy elfo­gadjuk azt, ami az Ebtv., illetve a pro­tokoll szerint ingyen jár, vagy mehe­tünk a magánellátásba, ahol nemcsak a különbséget, de a teljes ellátást ki kell fizetni, ráadásul piaci áron. Tehát: ha a könnyített gipsz nem része az OEP-protokollnak, akkor innentől nem le­het kifizetni kizárólag a könnyű gip­szet, illetve az árkülönbözetet, hanem vagy el kell fogadni a hagyományos, fi­nanszírozott ellátást, vagy el kell menni a magánellátásba, ahol a teljes ellá­tást ki kell fizetni.

A normaszöveg tehát súlyos válto­zásokat tartalmaz, de ezeket egyálta­lán nem kommunikálják, és nem is igazán tartják be. Nem véletlen, hogy nem készült végrehajtási rendelet sem. A megszavazott salátatörvény átme­neti jellege (fél éves hatálya) is azt su­gallja, hogy egy politikai ígéret „kipi­pálása” volt a cél, s közben készül az „igazi” reform, így 2015 első felében nem akarnak igazi változást.

Nem eléggé ismert változás (kere­te) a „Magyarország 2015. évi közpon­ti költségvetésének megalapozásáról” szóló 2014. évi XCIX. Törvény. A tör­vény szerint:

18. § Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 10. §-a a kö­vetkező (4a) és (4b) bekezdéssel egészül ki: (4a) A gazdasági szervezet feladatait, ha a költségvetési szerv éves át­lagos statisztikai állományi létszáma a 100 főt nem éri el, az irányító szerv, az államháztartás önkormányzati al­rendszerében az önkormányzati hi­vatal vagy – az irányító szerv döntése alapján – az irányító szerv irányítása alá tartozó más költségvetési szerv látja el. E rendelkezést nem kell alkalmaz­ni az irányító szervre, az önkormány­zati hivatalra, az alaptevékenységként költségvetési szerv gazdálkodási felada­tainak ellátására létrehozott költség­vetési szervre és az olyan költségvetési szervre, amely törvény, kormányren­delet alapján vagy az állam nemzetkö­zi kötelezettségére tekintettel gazdasági szervezettel rendelkezik. (4b) Az irányí­tó szerv döntése alapján a (4a) bekez­dést a 100 fő éves átlagos statisztikai állományi létszámot elérő költségvetési szervre is alkalmazni kell.

Mindez azt jelenti (vagy azt alapoz­za meg), hogy a kis, önálló rendelőin­tézetek megszűnnek (önállónak lenni) és integrálódniuk kell a közeli kórház­hoz. Mindez a költségvetési szervekről szól, nem érinti a magán- vagy non­profit szervezeteket.

Az egészségügyi rendszer átalakulása

Az egészségügy átalakításáról közepes információkkal rendelkezünk. Nincs leírt program, nincs joganyag, de van­nak a nyilatkozatok és az OEP mód­szertani útmutató. A következő cso­mópontok sejlenek.

Népegészségügy. Úgy tűnik, a II. és III. Orbán-kormány ebben pozitív el­mozdulást hozott és várhatóan hoz is az előző ciklusokhoz képest. Az Új Széchenyi Terv keretein belül a Társa­dalmi Megújulás Operatív Program­ja (TÁMOP-6.1.1./12/1 „Egészségfej­lesztési szakmai hálózat létrehozása”) lehetőséget adott egészségügyi fej­lesztésekre, így a kistérségi egészség­fejlesztési irodák kialakítására is. Az irodák feladata a csatlakozott telepü­lések lakosságának egészségfejlesztése. Módszerei között szerepelnek állapotfelmérések, szűrővizsgálatok, tanácsadások is, de a fő hangsúly az életmód-változtató programok, a mik­roközösségek szervezésén van. Kistérségenként egy-egy EFI fog működni, 58 nyertes pályázó kezdte meg műkö­dését az ország különböző területein. Az EFI munkatársaként vagy külső tanácsadóként dolgozhat orvos, pszichológus, mentálhigiénikus, védőnő, népegészségügyi felügyelő, népegész­ségügyi ellenőr, egészségfejlesztési szakirányú végzettséggel rendelkező szakember, diplomás ápoló, OKJ-s ápoló, dietetikus, rekreációs szakem­ber, sportoktató, gyógytornász.

A központok létrehozása mellett a másik fontos változás, hogy az iro­dák egy része nem önálló (izolált) rendszerként működik, hanem egész­ségügyi intézményhez integrálva, így a szűrés és a kiszűrt betegek kezelése jó eséllyel összehangolható. Ez a típu­sú változás bizonyosan hosszú távon is ennek a korszaknak az egyik legfonto­sabb változása lesz.

Igazgatás. Az igazgatási vonalon deklarált változás a GYEMSZI szétesé­se, pontosabban feladatcsoportonkén­ti szétszedése volt. Az AEEK honlapján olvasható főigazgatói bevezetés szerint 2015. március 1-jétől Állami Egész­ségügyi Ellátó Központra változott a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Mi­nőség- és Szervezetfejlesztési Intézet el­nevezése. Ez így pontatlan, hiszen nem az egész GYEMSZI alakult át: az Or­szágos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetről szóló 28/2015. (II. 25.) Korm. rendelet értelmében „2015. március 1-jétől az újonnan fel­állításra került Országos Gyógyszeré­szeti és Élelmezés-egészségügyi Inté­zet (OGYÉI) látja el a gyógyszerészeti államigazgatási feladatokat, valamint egyes feladatok tekintetében egészség­ügyi államigazgatási szervként is kije­lölésre került. Az OGYÉI a GYEMSZI Gyógyszerészeti Intézet Főigazgató­sága, Eszközminősítő és Kórháztech­nikai Igazgatósága, Technológiaérté­kelő Főosztálya által ellátott feladatok tekintetében a GYEMSZI, az ÁNTSZ meghatározott feladatai tekintetében az ÁNTSZ, valamint az Országos Élelme­zés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) jogutódja.”

Nem hivatalos változás, hogy erősö­dik az OEP szerepe: már nemcsak fi­nanszírozó, de kapacitásmeghatározó is. (Lásd még: a kapacitás-átrendezés­hez az OEP adta ki a kézikönyvet, az irányelveket és a keretszámokat, és nem az államtitkárság háttérintézmé­nye, a GYEMSZI.)

Ellátórendszer. Az előző 4 éves cik­lus tétlensége vagy elfedett kis vál­toztatásai után a III. Orbán-kormány radikális változtatásokat ígér az ellá­tórendszerben. Két típusú szerkeze­ti-szervezeti változást hirdettek meg: az egyik az alapellátás „megmentése”, a másik a kórházi szféra átalakítása. Az alapellátás átalakításáról valójában még keveset tudunk. Államtitkári nyi­latkozatokban hallhattuk, hogy egye­dül ez a szféra számíthat többletforrás­ra, és ez az egyetlen kiemelt prioritás. Szükség is lesz rá, hiszen az alapellá­tás oly mértékben elöregedett (1. ábra), hogy radikális változás nélkül a rend­szer belátható időtávon összeomlik.

1. ábra. A háziorvosok kormegoszlása Magyarországon

1. ábra. A háziorvosok kormegoszlása Magyarországon 

A tervezett átalakításról annyit tu­dunk, hogy prevenció központú, emelt kompetenciájú rendszer kialakítá­sa a cél. Ez csak team jellegű mun­kában képzelhető el. Az átalakítás­ban vélhetően felhasználják a „Svájci Hozzájárulás: alapellátás reform mo­dellkísérlet” projekt eredményeit. A modellkísérlet fő paraméterei:

• 24 praxisban modellkísérlet, elma­radott területeken; prevenció központú, folyamatos, követett ellátás; praxiskö­zösség – egy praxisban 6 orvos, 6 nővér; új szakmai területek belépése (gyógytornász, dietetikus stb. bekapcsolása); élet­mód-tanácsadás, egészségterv stb.; civil segítők bekapcsolása, motiválása.

Nincs információm arról, hogy a kompetenciakiterjesztés csak „oldal­irányú” (diplomás nővérek), vagy bi­zonyos szakorvosi kompetenciák is be­kerülnek az alapellátásba.

A szakellátás átalakításáról is csak félinformációkkal rendelkezünk. Az átalakítás fő irányai teljes mértékben támogatandók. Intézménycentrali­záció indul a progresszivitás erősíté­se érdekében: megyénként egy vezető kórházhoz integrálják a többit, illet­ve a fővárosban öt vezető kórház lesz, a szakmailag igényesebb ellátások csak a vezető intézményekben nyújthatók. Csökken az aktív ágyak száma, nő a krónikus/rehabilitációs ágyak szá­ma. A kis intézmények a későbbiekben nem lehetnek önállóak.

Ugyanakkor nem tudni, hogyan ér­vényesül a regionalitás, a progresszivi­tás magasabb szintje; hogy változik-e a finanszírozás, és lesznek-e területi kasszák, milyen elvvel és korrekció­val. Kérdéses, hogy formálisan meg­marad-e a teljesítményfinanszírozás, vagy átalakul feladatfinanszírozásnak nevezett bázisfinanszírozássá. Az is bizonytalan, hogy mi lesz a szakren­delők, kistérségi járóbeteg-központok sorsa. Vajon megmarad-e (szigorú szá­monkéréssel) a beutalási rend legutób­bi törvényi szabályozása?

A tiszta szakmai elveket a politika ismét felülírja (ahogy az az eddigi cik­lusokban, pl. 2007-ben Lovasberény­ben történt): politikai és nem szakmai döntésként épül Budapesten új csúcs­kórház, és a tapolcai kórházat is meg­menti az időközi választás. Ráadásul a kormány kétharmados parlamenti többségének elvesztése felveti a po­litikai szándékok megvalósításának elbizonytalanítását, azaz félő, hogy a politika konfliktuskerülőbb, azaz cselekvésképtelenebb lesz.

Erre utal az is, hogy e közlemény le­zárásakor (2015. április 3.) már az új struktúrának kellene működnie, de még nincs megegyezés, sem a meg­egyezést pótló szakpolitikai dön­tés. Pedig a döntés a munkában csak a startpisztoly eldördülése, ez után jön a szakmai aprómunka, az ellátási terü­letek, a betegutak kialakítása, a finan­szírozás hozzárendelése stb.

Szintén késik az adósságrendezés: az államtitkár közlése szerint az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) koordinációjában megkezdődik a kór­házak konszolidációja. A folyamat első lépéseként az ÁEEK megkezdi a tár­gyalásokat a kórházi beszállítókkal és egyeztet a feléjük fennálló kórhá­zi tartozásállományról. A közlemény­ben szó volt arról is, hogy „a kiegyen­súlyozott gazdálkodás elősegítése és összehangolása érdekében” megyei és fővárosi egészségügyi gazdasági bi­zottságokat alapítanak, és az országos gyógyintézeteknek is lesz egészségügyi gazdasági bizottsága. Emellett létre­hozzák a megyei és fővárosi egészség­ügyi irányító bizottságokat, valamint az országos gyógyintézetek egészség­ügyi irányító bizottságát.

Az elbizonytalanodást jelzi az is, hogy a ciklus a hálapénz radikális fel­számolásának ígéretével indult, s alig egy év alatt eljutottunk a legalizációjáig.

A nem deklarált változások

A fentiek a deklarált kormányzati vál­tozások. Ugyanakkor számtalan nem deklarált – sőt, vélhetően nem is szán­dékolt – változás is kitapintható. Ezek egy része nemcsak hogy nem kor­mányzati szándék, hanem ellentétes azzal (lásd: egészségügyi munkaerő-elvándorlás).

Ezek közül kiemelendő a magánfi­nanszírozás szerepének erősödése, az egészségügy kettészakadása és a hu­mánerőforrás kérdése.

A magánfinanszírozás szerepének erősödése

A magánfinanszírozás szerepe Magyarországon igen komoly súlyú, és az EU átlagát bőven meghaladó ará­nyú. A 2. ábra mutatja, hogy a magán­finanszírozás szerepe Magyarországon nemzetközi összehasonlításban igen magas, és nemcsak a régi EU-tagál­lamokhoz képest, hanem az új tagál­lamokhoz képest is, vagyis az állam egyre inkább kivonul az egészségügy finanszírozásából.

2. ábra. Az egészségügyi közkiadások aránya az összes egészségügyi kiadáson belül

2. ábra. Az egészségügyi közkiadások aránya az összes egészségügyi kiadáson belül
 

A 3. ábrán jól látszik, hogy a köz­finanszírozás szerepe folyamatosan csökken, illetve a magánfinanszíro­zásé nő. Ehhez hozzá kell tenni azt, hogy a közfinanszírozás nagyságát vi­szonylag pontosan tudjuk, de a ma­gánfinanszírozás mértéke bizonytalan, pontosabban ez utóbbi legalább ennyi, de lehet, hogy több, hiszen egyes jelentős tételek (pl. a hálapénz vagy a kisebb magánszolgáltatók nem mindig számlával elszámolt bevéte­lei) nem mérhetők, illetve nehezen becsülhetők. Így – figyelembe véve az eddigi trendeket és a mérési hiba arányát – nem lehetetlen, hogy ma már példátlanul alacsony, 60% alatti a közfinanszírozás aránya Magyar­országon. Ezt a feltételezést erősítet­te meg az Union Biztosító kutatása is, ami a várakozásnál is durvább tehernövekedést mutat. A 25–55 éves ak­tív korosztály körében végzett 3800 fős felmérés szerint a magánklini­kákhoz, magánorvosokhoz fordu­lók aránya a 2012-es 36%-ról 46%-ra növekedett (4.a ábra), és a magán­szférához forduló páciensek 2014- ben összesen 74milliárd Ft-ot fizettek a magánegészségügyi szolgáltatók­nak. A hálapénzzel és a magánellá­tással együtt az orvoshoz fordulók 2014-ben átlagosan évi 45 000 Ft-ot fizettek, míg a 2012-es felmérésben ez még csak 33 000 Ft volt (4.b ábra). A fentiek alapján megállapítható, hogy durván nő a magánszféra igény­bevétele, illetve az ott elköltött pénz mennyisége. (Miután a kutatás nem reprezentatív mintán készült, a kiadá­sok arányának változására nem lehet numerikus megállapítást tenni.)

3. ábra. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás Magyarországon 2012-ben

3. ábra. Az egy főre jutó egészségügyi kiadás Magyarországon 2012-ben

 

4. ábra. Az Union Biztosító kutatásának főbb számai: a fizető betegek arányának növekedése (a) és az egy betegre jutó éves költés növekedése (b)

4. ábra. Az Union Biztosító kutatásának főbb számai: a fizető betegek arányának növekedése (a) és az egy betegre jutó éves költés növekedése (b)
Forrás: Union Biztosító

A lakosság terhe tehát erőteljesen és az EU-átlagot érdemben meghaladóan nő, és a közforrások kivonása tartóssá teszi ezt a tendenciát. Rá­adásul a 2015 januárjától érvényes szabályozás jó eséllyel – ellentétben a kormányzati szándékkal – nem csökkenti a hálapénz szerepét, mert ha csökken a legálisan megvásárol­ható szolgáltatások, előnyök, kivéte­lek száma, akkor azt illegálisan fogják megvásárolni.

Az egészségügy kettészakadása

Szintén nem kormányzati szán­dék, de érdemi kockázat. Elméleti megközelítésben a kormány­zati új modell az igazságos és etikus, de ennek feltétele egy jól működő, „megfinanszírozott” közösségi egészségügy. Erre sajnos egyre kevesebb az esély, így be kell látni, hogy sajnos Magyarországon várhatóan nem működhet jól az a modell, amely­ben a közösségi egészségügy kizárólag közpénzből mindenkit ellát megfelelő színvonalon és in­gyen, és aki valamiért mást vagy másként akar, az megy a ma­gánszférába. Ez itt és most nem reali­tás. Egyrészt azért nem, mert a fent leírt okok miatt a közösségi egészségügy csak a közforrásokra támaszkodva szükség­szerűen és determináltan forráshiányos – és ezért nem lehet képes technológia­követően mindenki számára azonos hozzáférés biztosítására –, így a műkö­dőképesség megőrzése érdekében szük­ség van a magánforrások rendszerszintű használatára, becsatornázására is. Más­részt ez a modell Magyarországon megvalósíthatatlan, mert nincs két egész­ségügyre való orvosunk, és a „második” egészségügy fenntartásához még nem elég nagy létszámú és nem elég gazdag a magyar elit.

Ez a modell a magyar realitások mellett egy egyszerre igazságtalan és fenntarthatatlan állapothoz vezet­het: fennmarad egy ingyenes, de egy­re rosszabb minőségű, egyre rosszabb hozzáférhetőségű, orvoshiányos közös­ségi egészségügy, és megerősödik egy drága, de a komolyabb betegségeket nem megfelelően kezelő magánegészségügy.

A humánerőforrás kérdése

A magyar egészségügy humánerőfor­rás-helyzete folyamatosan romlik. Az 5. ábra mutatja, hogy az elmúlt évek intézkedései ellenére a képzés nagy­ságrendjében hagyják el az országot az orvosaink, elsősorban a fiatalok. Aktív migrációpolitika, tudatos mun­kaerőimport hiányában a migrációs egyenlegünk igen negatív (1. táblázat), azaz egyre kevesebben kérik diplomá­juk honosítását. Ráadásul az elmúlt időszak szomorú tapasztalata, hogy a honosítást sok esetben a továbbállás érdekében, és nem a tartós magyaror­szági munkavállalás érdekében kérik.

5. ábra. A külföldi munkavállaláshoz igazolást késő orvosok számának alakulása életkori bontásban 2009-től 2013-ig

5. ábra. A külföldi munkavállaláshoz igazolást késő orvosok számának alakulása életkori bontásban 2009-től 2013-ig
Forrás: Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal

1. táblázat. A migrációs egyenleg fő számai Magyarországon 2004 és 2011 között. A táblázat jól mutatja, hogy a migrációs egyenleg tartósan negatív

Az egészségügy szakember-ellá­tottságának stabilizálása érdekében egyetlen bejelentés történt: a kormányzat szándéka szerint bérpótlék­ban (nem béremelésben) részesül az a szakorvos, aki aláírja, hogy a pót­lék folyósítása alatt nem fogad el hála­pénzt és nem vállal Magyarországon munkát. A javaslat szakmai fogad­tatása mérsékelt támogatást mutat. A humánerőforrás-helyzet értékelésé­hez azt is figyelembe kell venni, hogy minden szerkezetátalakítás szük­ségszerűen „lemorzsolódással”, azaz a közszolgáltatók számára veszteség­gel jár, mert az orvosok nem feltét­lenül követik a kapacitások – amúgy szükségszerű – átalakítását. Mindez aktívabb humánerőforrás-megtartó programokat igényelne.

Összegzés

Az egészségügy időről időre átalakításra szorul. Miután az előző kor­mányzati ciklus az egészségügyi ellátórendszerben viszonylag kevés változást hozott, valamint a parlamenti ciklusok első harmada alkal­mas igazán az érdemi változásokra, érthető, hogy a most folyó változá­sokat nagy szakmai várakozás övezi. A kormányzati szándék és elszántság megvan, elindultak érdemi változá­sok, de egységes leírás, meghirdetett program hiányában csak feltételezé­seink vannak róluk.

A változások eddigi törvényi megalapozása sem irányadó, mert fél éves hatályú, átmeneti törvényről van szó.

Érdemi és fontos lépés a megelőzés és a prevenció támogatása, az egész­ségügyi ellátórendszerrel való ös­szekapcsolása, az alapellátás meg­erősítése, valamint a szakellátás koncentrálása. A közfinanszírozott ellátórendszergyre látványosabb diszfunkciói miatt megvan a lakos­sági igény az újabb átalakításokra, a kérdés az, hogy marad-e megfelelő számú egészségügyi dolgozó minden­nek a végrehajtásához.

Levelezési cím: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Dr. Kincses Gyula
a szerző cikkei

hirdetés

cimkék

Kapcsolódó fájlok

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.