Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 11
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-10-06

A hallucinogének csoportjába tartozó anyagok, például bizonyos gombák, a lizergsav-dietil-amid (LSD) és a fenil-ciklohexil-piperidin (PCP) megváltoztatják az észlelést, a gondolkodást vagy a hangulatot.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-04-05

A JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint amennyiben a lakosság alapellátásában több orvos venne részt, növekedne a lakosság várható élettartama.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-06-08

A prosztatamegnagyobbodás kezelésére használt finasterid nem csak, hogy nem növeli, hanem kifejezetten csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

#4
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2017-06-12

A szervátültetést követően hosszú távon az átültetett szervvel összefüggő szövődmény, kísérő betegség, valamint az immungátlással kapcsolatos mel­lékhatás egyaránt kialakulhat.1–3 Főleg a kardiovaszkuláris és a metabolikus megbetegedéseknek, valamint a daganatoknak van jelentős prognosztikai szerepük. A hosszú távú gondozásban központi szerepet tulajdonítunk a szűrővizsgálatoknak, a következményes betegségek korai felismerésének.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-11-03

Az FDA jelenleg gyorsított (fast-track) eljárásban vizsgálja a ketamin antidepresszívumként történő engedélyezésének lehetőségét, mivel egyre több adat igazolja hatékonyságát.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2014-07-28

A kánikula több ember halálát okozza az Amerikai Egyesült Államokban, mint az összes többi természeti csapás együttvéve. A halálesetek száma annak ellenére egyre növekszik, hogy már évtizedek óta felvilágosító kampányok figyelmeztetnek a hőguta tüneteire és a sürgős óvintézkedések szükségességére.

#7
Journal of Clinical Oncology VII. évf. 5. szám
OTSZ Online
2011-10-18
Célkitűzés
A prosztatarák-kockázati kalkulátorok többféle tényezőt ötvöznek annak felmérésére, hogy az adott személynél mekkora a betegség kialakulásának valószínűsége. Ebben a vizsgálatban két olyan prosztatarák-kockázati kalkulátort validáltunk, melyeket széles körben használnak Észak-Amerikában.
 
Betegek és módszerek
A több intézmény bevonásával végzett vizsgálatban 2130 beteg vett részt, akik öt központ valamelyikében prosztatabiopszián estek át a prosztata daganatának kimutatására. A Sunnybrook-nomogram alapú prosztatarák-kockázati kalkulátor (SRC, Sunnybrook nomogram-based prostate cancer risk calculator) és a Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT) alapú kockázati kalkulátor (PRC) teljesítőképességét értékeltük bármely típusú tumor, illetve az előrehaladott szövettani stádiumú (high-grade) elváltozások előrejelzésében. A predikciós modellek megítéléséhez elemeztük a diszkriminációs, kalibrációs és döntési görbéket.
 
Eredmények
A 2130 beteg közül 867 férfinál (40,7%) igazolódott rosszindulatú daganat, 1263 személynél (59,3%) pedig nem. A rákbetegek közül 403 beteg (46,5%) Gleason-pontszáma érte el vagy haladta meg a 7-et. A [koncentráció-idő] görbe alatti terület (AUC, area under the curve) az SRC-re vonatkozóan 0,67 (95% CI, 0,65–0,69), míg a PRC esetében 0,61 (95% CI, 0,59–0,64) volt. Az AUC magasabbnak bizonyult az agresszív betegség előrejelzésében az SRC alapján (0,72; 95% CI, 0,70–0,75), mint a PRC alapján (0,67; 95% CI, 0,64–0,70). A döntési görbe elemzése azt jelezte, hogy bármely tumortípus több mint 30%-ában, illetve az agresszív rákok több mint 15%-ában az SRC pontosabban adta meg a kockázati küszöböt, mint a PRC.
 
Következtetések
Az SRC jobban teljesített, mint a PRC, de 30% alatti kockázati küszöb esetében egyik sem szolgált klinikai többletelőnnyel. A kockázati kalkulátorokra vonatkozó AUC pontosítására további kutatások szükségesek.
#8
Orvostovábbképző Szemle XVIII. évf. 5. szám
OTSZ Online >> Pszichiátria, neurológia
2011-05-20

Orvosként a drogkérdésnek elsősorban az egészségügyi aspektusára figyelünk, de a szociális, gazdasági, kriminális, etikai vonatkozások is rendkívül jelentősek, a következmények pedig szinte elviselhetetlenül súlyosak lehetnek. Hogyan állhatott elő ez a helyzet?

#9
Orvostovábbképző Szemle XVII. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2010-03-12

Az autoimmun thyreoiditis (AIT) a pajzsmirigy autoimmun betegsége, amelyet elsőként Hashimoto írt le 1912-ben struma lymphomatosa néven. A strumával járó betegség mellett van az AIT-nek egy másik, a pajzsmirigy atrófiájával járó formája is. Úgy tűnik, hogy a két kórkép ugyanannak a betegségnek a kétféle megjelenési formája. 

#10
Orvostovábbképző Szemle XVI. évf.3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2009-03-01

A pulmonális hypertonia kezelésére újabban igen hatásos eszközeink vannak, amelyek gyökeresen megváltoztatták ennek a súlyos, kezelés nélkül az agresszív onkológiai betegségekével összemérhető mortalitású kórképnek a lefolyását. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.