hirdetés

Finasterid prosztatarák megelőzésére

A prosztatamegnagyobbodás kezelésére használt finasterid nem csak, hogy nem növeli, hanem kifejezetten csökkenti a prosztatarák kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Az eddigi legnagyobb és legfontosabb rákprevenciós vizsgálat, a Prostate Cancer Prevention Trial (PCPT) arra keresett választ, hogy a prosztata megnagyobbodásban és férfias típusú kopaszodásban 7 éven keresztül, naponta használt finasterid megelőzi-e az 55 évnél idősebb férfiak prosztatarákjának keletkezését. A szer az androgének, így a tesztoszteron hatását az 5-alfa-reduktáz enzim működésének blokkolása révén gátolva előzi meg a prosztata jóindulatú megnagyobbodását és a hajhullást

A gyógyszer annyira hatékony volt a prosztatarák megelőzésében a 2003-ban indított vizsgálatban, hogy a placebo kontrollos vizsgálatot idő előtt le is állították. Azonban a PCPT első eredményei a N Engl J Med-ben közölt adatok szerint ellentmondásosak voltak, mert a prosztatarák prevenciós hatással egyidejűleg több high-grade prosztatarák kialakulását figyelték meg a finasterid csoportban a placebo csoporthoz képest (280 vs 237), ami jelentősen rontott a finasterid hírnevén, vagyis azonnal megszűnt a prosztatarák prevenciós célú használata. És ez érthető is,nyilvánvalóan senki sem használ egy olyan szert prosztatarák prevencióra, ami kismértékben ugyan, de statisztikailag szignifikánsan növeli a high grade tumorok előfordulási arányát.

„Ebből az következne, hogy a finasterid csoportban több volt a prosztatarákos halálozás, de ez nem így történt” – közölte Dr. Ian Thompson (University of Texas, San Antonio) az American Urological Association (AUA) 2018-as találkozóján. A plenáris ülésen kifejtette, hogy ez a gyakran használt hormon-blokkoló anyag a mostanra már 18,4 évre növekedett átlagos követési idő során nem növelte a prosztatarákos halálozás hosszútávú kockázatát. Az új analízis szerint ugyanis kevesebb prosztatarákos halál volt megfigyelhető a finasterid csoportban a placebo csoporthoz képest (42 vs 56). A vizsgálatban résztvevő mintegy 18000 beteg adatait a halálozásokat nyilvántartó országos adatbázis (National Death Index) adataival párosították, így meg tudták állapítani, hogy ha a vizsgálatban résztvevő valamelyik személy elhalálozott, az milyen okból történt.

A 2003-as tanulmány szerint egy hét éves periódus alatt 25%-kal csökkent a prosztatarák kockázata a finasterid csoportban a placebo csoporthoz képest, és ez a csökkenés legalább 16 éven át fennmarad. A finasterid csoportban nagyon enyhén növekedtek a szexuális problémák és nőtt a gynecomastia aránya (4.5% vs 2.8%), és a finasterid nem növelte az általános túlélést 2013-ban, szintén a N Engl J Med-ben megjelent 18 éves követés adatai szerint nem volt különbség a finasterid csoport és a placebo csoport betegeinek teljes túlélése között.

Bár igen nagy az érdeklődés a prosztatarák megelőzési lehetőségei iránt - a Clinicaltrials.gov oldalon az ezirányban vizsgált szerek hosszú listáját olvashatjuk a metformintól kezdve a sztatinokon, az aszoirinen át a zöld teáig- a kezdeti bizonytalan eredmények és az FDA által kötelezően előirt -a gyógyszerek dobozán a szexuális mellékhatásokről szóló figyelmeztetés (black box warning) miatt szinte senki sem alkalmazza prevencióra azt az olcsó szert, amely bizonyítottan képes a prosztatarák 25%-ának megelőzésére.

Dr. Scott Eggener (University of Chicago) és Dr. Robert Abouassaly (Cleveland Clinic) hozzászólásukban megerősítették, hogy a szexuális mellékhatások a klinikai vizsgálatokban és a való életben is csak viszonylag ritkán fordulnak elő: a libidó csökkenése, a csökkent ejaculatum visszafordítható tünetek. Ha nem a szexualitást tekintjük elsődlegesnek, hanem a prosztatarákos halálozás megelőzése a fő kérdés, akkor pedig igenis javasolt a szer alkalmazása, különösen veszélyeztett férfiakon (leginkább a pozitív családi anamnézis esetén).

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Conference News > AUA 2018

2. American Urological Association (AUA) 2018 Annual Meeting

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.