hirdetés

Az egészségügyi alapellátás fontossága

JAMA Internal Medicine-ben megjelent tanulmány szerint amennyiben a lakosság alapellátásában több orvos venne részt, növekedne a lakosság várható élettartama.

hirdetés

A kutatók Dr. Sanjay Basu (Stanford University, California) vezetésével összefüggést kerestek az USA-ban az utóbbi 10 évben mért halálozási adatok, valamint az alapellátásban és a szakterületeken dolgozók száma között. Az Egyesült Államok 3142 területéről, ezen belül 7144 alapellátásból és 306 kórházból szerezték be a várható élettartam és a halálozások ok-okozati összefüggésére vonatkozó adatokat.

Bár az USA-ban a vizsgált évtizedben 196.014-ről 204.419-re nőtt az alapellátásban dolgozó orvosok száma, mégis míg korábban 100.000 főt 46,6 PCP látott el, mostanra a 100.000 lakosra jutó háziorvosok száma 41,4 főre csökkent. (Ha a hazánkban szerződött kb. 6000 paxist /felnőtt, gyermek, vegyes/ tekintjük, akkor nem is állunk olyan rosszul?). Ráadásul a csökkenés egyáltalán nem volt egyenletes, a városokban 2,6-tal, a vidéki területeken viszont 7-tel csökkent a 100.000 lakost ellátók száma. Ráadásul a vidéki területeken igen változatos az alapellátottság, van, ahol 32-vel kevesebb, van, ahol 37-tel több orvos van, mint 10 évvel ezelőtt.

A szakorvosok száma 699.989-ről 805.277-re vagyis 68/100.000 főről 71,3/100.000 főre növekedett. Viszont a háziorvos ellátottsághoz hasonlóan vidéken sem növekedett a specialisták száma, miközben az országos növekedés átlaga 3,4 volt. A 100.000 ellátottra jutó minden 10 további háziorvos 51,5 nappal növeli a hozzá tartozó lakosság várható élettartamát. Ilyen esetben enyhe csökkenés figyelhető meg a három legjelentősebb betegség-specifikus mortalitás terén is: a kardiovaszkuláris halálozás 0,9%-kal, a rákhalálozás 1,0%-kal, a légzőszervi eredetű halálozás 1,4%-kal csökken. A szakorvosok számának növekedése kisebb mértékű élettartam növekedéssel és mortalitás csökkenéssel jár, a 100.000 személyenkénti 10 további specialista esetén a lakosság várható élettartama 19,2 nappal nő. Például 100.000 lakosonként 10 további kardiológus esetén egy millió főre számolva 49,4-del kevesebb halál következik be, míg 10 további pulmonológus tevékenysége nyomán az egy millió lakosra 10,5-del kevesebb halálozás esik.

A kutatók az adatokat számos egyéb faktorhoz is illesztették: város/falu, specialisták száma, háztartások bevétele, biztosítás nélküliek száma, egészségügyi ellátás inflációhoz igazított költségei, dohányos felnőttek száma, obesitas, helyi légszennyezettség, a lakóhelyek értéke, a 100.000 lakosra eső kórházi ágyak száma, képzettség, munkanélküliség, életkor, nemiség, etnikum.

A Centers for Medicare & Medicaid Services, a National Health Services Corps, a Teaching Health Centers programjai és a Title VII program mind megpróbálják az alapellátásban gyógyító orvosok számát növelni, különösen a rosszul ellátott körzetekben.

Dr. Sondra Zabar (New York University School of Medicine, New York City) a tanulmányhoz fűzött szerkesztőségi közleményben hangsúlyozta, hogy az amerikai orvostanhallgatók kevéssé érdeklődnek a nem kellően fizetett háziorvosi munka iránt, az egyetemi évek alatt felgyűlt adósságaik csak még jobban eltántorítják őket a háziorvosi feladatok vállalásától. „A betegeknek az alapellátáshoz való hozzáférését – különösen a rosszul ellátott területeken – csak úgy lehet növelni, hogy az egyetemisták előtt vonzóvá kell tenni és meg kell újítani a háziorvosi képzést. Ehhez az orvosok javadalmazásának megreformálása is elengedhetetlen.” A jövedelem alacsony, az adósság magas, a kezelendő betegek problémái nehezen megoldhatók, a munkaidő végtelen, és ezek mind akadályozzák az alapellátás további javulását.

 

Forrás:

1. Medscape Medical News

2. JAMA Internal Medicine

3. JAMA Internal Medicine

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 8,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.