Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 9
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-09-17

Az FDA 2019. július 24-én engedélyezte a Humira biohasonló készítményét, a reumatoid artritisz, Crohn-betegség, colitis ulcerosa, plakkos psoriasis kezelésére javallott Hadlima (adalimumab) injekciót.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-06-07

Az FDA 2019. május 13-án engedélyezte a diabéteszes retinopátia kezelésére szolgáló Eylea (aflibercept) injekciót.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-03-12

A diabeteszes makula-ödéma mindhárom vizsgált anti-VEGF szer intravitreális beadásával eredményesen kezelhető.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-02-16

A rák immunterápiájának újabb fegyverténye, hogy a tüdőrákban, melanomában és vesesejtes rákban már sikerrel alkalmazható PD-1 gátlók bevetése igen ígéretesnek tűnik a gyomor-béltraktus felső részének daganataiban is. 

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-08-27

A szembetegségek kezelésére alkalmas különféle VEGF-gátlók alkalmazásakor a következményes fertőzések aránya nem különbözik egymástól.

#6
Orvostovábbképző Szemle XXI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2014-04-27

A korfüggő macula-degeneráció „nedves”, azaz exszudatív típusának kezelésé­ben áttörést jelentettek a vaszkuláris endoteliális növekedési faktort (VEGF-et) gátló gyógyszerek, a korábban elkerülhetetlen nagyfokú látásromlás megaka­dályozhatóvá vált. A VEGF-gátlók gyógyszercsaládjának legújabb tagjáról, az afliberceptről – más néven VEGF-csapdáról, kereskedelmi nevén Eylea® készít­ményről – szerzett tapasztalatokat foglalja össze a közlemény.
Drug Design, Development and Therapy, 2013. augusztus

#7
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-06-13

Az  időskori macula-degeneráció (AMD) az idősebb populáció látásromlásának vezető oka. A korszerű anti-VEGF kezelés megjelenésével a betegség exszudatív formájában a látóélesség  stabilizálható, esetenként a látóélesség növelhető. Sajnos az atrófiás macula-degeneráció tekintetében nem állnak rendelkezésre ilyen hatásos terápiás módszerek. 

#8
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2013-04-25

Az iparilag fejlett országokban az időskori macula-degeneráció (AMD, age-related macular degeneration) számít a látásvesztés leggyakoribb okának az 50 év felettiek körében. A nedves (exszudatív) AMD incidenciája a nők körében meredekebben emelkedik, mint a férfiak esetében, és a népesség öregedésével folyamatosan növekszik az érintettek száma is.
Clinical Ophthalmology, 2013. március

#9
Magyar Onkológia 56. évf. 4. szám
OTSZ Online
2012-12-03

Az elmúlt néhány évben a kasztrációrezisztens prosztatarákok (CRPC) kezelésében igen jelentős fejlődés következett be. Bár az áttétes prosztatarák továbbra is gyógyíthatatlan betegség, nagyot léptünk előre a terápiás lehetőségek szempontjából. Az új szerek kifejlesztésénél a prosztatadaganatok progressziójában kiemelt szerepet játszó molekuláris célpontokra összpontosítottak, mint az androgénreceptor (AR) és a növekedési faktorok jelátviteli útjaira, az immunrendszer működésére és a csontáttétképzés molekuláris célpontjára. Az első kemoterápiás protokoll, mely bizonyítottan meghosszabbítja a betegek túlélését, a 2004-ben elfogadott docetaxel/prednizon kombináció volt. A teljes túlélési idő szempontjából az elkövetkező évben nem történt jelentős előrelépés, de az utóbbi 2 év a mCRPC kezelésében egy új és izgalmas korszak kezdetét hozta. Fázis III-as klinikai vizsgálatok igazolták a cabazitaxel, az abirateron-acetát, a sipuleucel-T és a denosumab terápiás hasznát. Várható, hogy a rádium 223-klorid és az MDV3100 készítményeket is rövid időn belül bevezetik a klinikai gyakorlatba, mivel fázis III-as vizsgálatok szerint meghosszabbítják a teljes túlélést. Egyéb új szerekkel monoterápiában (TAK-700, cabozantinib, tasquinimod, PROSTVAC-VF, ipilimumab), illetve docetaxellel kombinációban (custirsen, aflibercept, dasatinib, zibotentan) is terveznek fázis III-as vizsgálatokat, illetve folyamatban lévő vizsgálatok eredményeit várjuk, és vannak reménykeltő új molekulák is. A jelen cikk megírásának az volt a célja, hogy a különböző molekuláris útvonalak szerint összefoglalja az áttétes, kasztrációrezisztens prosztatarák kezelésének legjelentősebb eredményeit és ezeknek a betegség kezelésében várható hatását. Magyar Onkológia 56:219–228, 2012

Kulcsszavak: kasztrációrezisztens prosztatadaganat, kemoterápia, célzott terápia, csontáttét, molekuláris célpontú terápia, immunterápia

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.