hirdetés

Génterápia makuladegenerációban

A kísérleti eredmények szerint az egyszeri intravitreális injekcióval beadott génterápia csökkenti a neovaszkuláris, időskori makuladegenerációban (nAMD) szenvedő betegeknél az anti-VEGF injekciók szükségességét.

hirdetés

Az American Society of Retina Specialists (ASRS) 2024-es éves találkozóján a kutatók arról számoltak be, hogy az ixoberogén soroparvovec (Ixo-vec, Adverum Biotechnologies) egyetlen intravitreális injekciója: jelentősen, 90-95%-kal csökkentette a vaszkuláris endotél növekedési faktor antagonista (anti-VEGF) injekciók szükségességét 26 hét alatt, megőrizte a látást és a központi almező vastagságát (CST), és adásuk mellett a helyi kortikoszteroid profilaktikus kezelések elegendőek voltak a gyulladás minimalizálásához.

Az Ixo-vec egy génterápia, amely egy módosított vírust (AAV2.7m8) használ az aflibercept, egy anti-VEGF fehérje génjének beadására. Egyetlen intravitreális injekciót követően az aflibercept folyamatosan termelődik a szemben.

A terápia ígéretes eredményeket mutatott az 1-es és 2-es fázisú klinikai vizsgálatokban, és hatékonyabb és kényelmesebb kezelési lehetőséget jelenthet a súlyosan kezelt nAMD-s betegek számára.

Bár a jelenlegi anti-VEGF-kezelések könnyen elvégezhetők, de olyan kockázatokkal járnak, mint a fertőzés és a gyulladás, a szemnyomás emelkedése, a vérzés és a szemlencse karcolása. Az anti-VEGF-injekciókat egyes betegek esetében 2-4 havonta kell ismételni, másoknál azonban akár 4 hetente is szükség lehet az injekciókra, ami óriási terhet ró a betegekre és az egészségügyi rendszerre.

LUNA tanulmány időközi elemzése

Az OPTIC nevű, nyílt, 1. fázisú klinikai vizsgálat ígéretes eredményeket mutatott: a látás megőrzése és a makulafolyadék csökkenése akár 3 évig is eltarthatott egyetlen kezelés után. Ugyanakkor magas szintű intraokuláris gyulladás is igazolódott.

A folyamatban lévő 2. fázisú LUNA vizsgálat célja az alacsonyabb vírusdózisok értékelése és az optimális szteroid profilaktikus kezelés megtalálása volt az esetleges gyulladás kezelésére.

A LUNA egy multicentrikus, randomizált, kettős vak 2-es fázisú vizsgálat, amely 58 beteg bevonásával 26 heten át zajlott. A betegek átlagéletkora 76,6 év volt, a nAMD-jüket 3 évvel a Klinikai vizsgálat megkezdése előtt diagnosztizálták, látásélességük 20/24 volt, a CST 350 mikron, és évente átlagosan 10 anti-VEGF-injekciót kaptak.

A betegeket két Ixo-vec dózis, 6 × 1010 (6E10) és 2 × 1011 (2E11) vektorgenom (vg)/szem egyszeri injekciójára, valamint a 4 féle szteroidkezelésre egyikére randomizálták (a szteroidkezelés, lokális kortikoszteroidokat - difluprednátot vagy intravitreális dexametazont tartalmazott orális prednizonnal vagy anélkül).

A vizsgálat elsődleges céljai közé tartozott a biztonsági profil értékelése a nemkívánatos események monitorozásával, valamint a legjobb korrigált látásélesség változásának mérése 52. héten. Emellett a vizsgálat értékelte a CST változását, a kiegészítő aflibercept-injekciók szükségességét, valamint a különböző kortikoszteroid-kezelések hatékonyságát a gyulladás kontrolljában.

A 26 hetes időközi elemzést szerint a kezelés jelentősen csökkentette a kiegészítő anti-VEGF-injekciók szükségességét: a 6E10-es dózist kapó résztvevők 76%-ának és a 2E11-es dózist kapó résztvevők 83%-ának nem volt szüksége további anti-VEGF-injekciókra 26 hét alatt.

A 6E10 dózis esetében 90%-kal, a 2E11 dózis esetében pedig 95%-kal csökkent az anti-VEGF-injekciók gyakorisága a 26 hetes időszak alatt azoknál a betegeknél, akiknek kiegészítő anti-VEGF-injekciókra volt szükségük.

Mindkét Ixo-vec dózis 26 héten keresztül kisebb ingadozásokkal fenntartotta a látásélességet és a CST-t, „hangsúlyozva a vizsgálatban elért anatómiai kontrollt azon betegek körében, akiknél a CST a kiinduláskor 300 mikronnál nagyobb volt” – hangsúlyozta az előadó, Dr. Charles Wykoff.

 

Gyulladáskezelés

A terápia jól tolerálható volt, csak enyhe vagy közepes mellékhatásokkal, súlyos gyulladásos szövődmények nem fordultak elő. A leggyakoribb nemkívánatos események a dózisfüggő elülső sejtes gyulladás és az elülső pigmentációs elváltozások voltak, amelyek nem voltak hatással a látásra. A helyi kortikoszteroid-profilaxis hatékonyan minimalizálta a gyulladást a betegek 91%-ánál, akiknél a 26. hétig minden vizit során nem vagy csak minimális gyulladást tapasztaltak.

Az intravitreális dexametazon önmagában nem nyújtott megfelelő profilaxist, de a difluprednát cseppek hozzáadása jelentősen csökkentette az intraokuláris gyulladások arányát. A helyi szteroidok mellé adott orális prednizon nem hozott további előnyöket.

Ezek az eredmények arra utalnak, hogy az Ixo-vec hosszú távú kezelési lehetőséget kínálhat a nAMD-s betegek számára, mert a terápiás hatékonyságot fenntartása mellett jelentősen csökkenti a gyakori injekciók terhét. A LUNA vizsgálat folytatásával további adatokkal fog szolgálni az Ixo-vec biztonságosságáról és hatékonyságáról, ami kulcsfontosságú lesz a jövőbeli 3. fázisú regisztrációs vizsgálatok megtervezéséhez.

Forrás: Medscape

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.