hirdetés

A látásromlás és a COVID közös genetikai háttere

A legújabb bizonyítékok arra utalnak, hogy az életkorral összefüggő makuladegeneráció (AMD) a fertőzések és a halálozás fokozott kockázatának klinikai kockázati tényezője.

hirdetés

Korábbi kutatások kimutatták, hogy az AMD-ben szenvedő betegeknél 25%-kal nagyobb a SARS-CoV-2 fertőzés miatti légzési elégtelenség vagy halálozás kockázata, ami magasabb, mint más jól ismert kockázati tényezőknél, mint például a 2-es típusú cukorbetegség (21%) vagy az elhízás (13%) esetén tapasztalható kockázat. (Az életkorral összefüggő -vagy időskori- makuladegeneráció a retinában éleslátási helyének a makulának a sérülése következtében fellépő látásprobléma, amikor a központi látás elveszik, de a perifériás látás normális marad, a finom részletek kevésbé észlelhetők. Például egy AMD-vel rendelkező személy láthatja az óra számait, de a mutatóit nem.)

E megfigyelések alapján a Bostoni Egyetem Chobanian & Avedisian School of Medicine kutatói azt feltételezték, hogy az AMD-nek és a COVID-19-nek közös genetikai kockázati tényezői vannak. Kimutatták, hogy mind a COVID és mind az AMD összefüggésbe hozható a PDGFB gén variációival. A PDGFB egy thrombocyta eredetű növekedési faktort (platelet derived growth factor, PDGF) kódol, amely szerepet játszik az új erek képződésében, és részt vesz a vérerek AMD-ben előforduló kóros elváltozásainak kialakulásában. Azt is megállapították, hogy a súlyosabb COVID-19 kimenetelek összefüggésbe hozhatók az AMD-vel, aminek oka valószínűleg a komplementfehérjéket érintő diszfunkcióra való genetikai hajlam és a vérszérum magasabb PDGF-szintje.

A bostoni kutatócsoport genomszintű kutatást végzett az AMD-vel és a COVID-19 három kimenetelének (fertőzöttségi arány, kritikus betegség és kórházi kezelés) mindegyikével kapcsolatban álló variánsok után. A Journal of Clinical Medicine -ben decemberben megjelent elemzés több mint 16 000 AMD-s, több mint 50 000 COVID-beteg, valamint kontrollcsoport genetikai adatait tartalmazta. Az adatállományok elkülönítve tartalmazták az AMD kockázatához hozzájáruló genetikai tényezőket és a COVID-19 betegség minden egyes kimeneteléhez hozzájáruló genetikai tényezőket. A PDGFB-változatok és a génaktivitás közötti összefüggések feltárása után olyan analitikai technikát alkalmaztak, amely lehetővé tette a PDGFB génváltozatok, a vér PDGFB koncentrációja, az AMD és a COVID-19 kimenetelek közötti ok-okozati összefüggések vizsgálatát.

Azt találták, hogy a PDGFB génaktivitás és a szérum PDGF-koncentráció csökkentése csökkentheti a COVID-19 súlyosságát, különösen az idősebbek körében. Az AMD jelenlegi kezeléseként alkalmazott anti-VEGF terápia (amely korlátozza a látást károsító erek növekedését a szemben) antagonistákkal (receptorokhoz kötődő gyógyszerekkel) kombinálják a PDGF jelátvitel blokkolásának antagonistáival kombinálva hatékonyabbnak bizonyult, mint az önmagában alkalmazott VEGF terápia – és ezt a lehetőséget klinikai vizsgálatokban tesztelik tovább.

A két betegség további közös genetikai kockázati tényezőinek felfedezéséhez nagyobb mintaszámra lesz szükség, hogy jobban megértsük azokat a közös patológiákat és kockázati tényezőket, amelyek mindkét betegségben hozzájárulnak a klinikai kimenetel romlásához.

 

Forrás:

Chung J, Vig V, Sun X, et al:  Genome-Wide Pleiotropy Study Identifies Association of PDGFB with Age-Related Macular Degeneration and COVID-19 Infection Outcomes. Journal of Clinical Medicine, 2022; 12 (1): 109 DOI: 10.3390/jcm12010109

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.