hirdetés

Brolucizumab makuladegenerációban

Újra kell értékelni a brolucizumab biztonságosságát az életkorral összefüggő nedves makuladegeneráció kezelésében.

hirdetés

A nedves (neovascularis) típusú időskori makuladegeneráció (age-related macular degeneration, rövidítve: AMD) világszerte a látásvesztés egyik vezető oka. Kórélettani alapja, hogy sejtek közé és a retina rétegei között a sejtek működését, így a látás romlását ereményező kóros folyadék és vérzés alakul ki, aminek az az oka, hogy az érhártya (chorioidea) felől kóros érújdonképződés (neovascularisatio) indul meg a retina, és elsősorban a macula szöveteibe. A kóros folyadék a retinában akadályozza a sejtek működését és kommunikációját így rontva a látást. A betegség kezelése a kóros folyadékszivárgás megszüntetésére és a látás helyreállítására irányul.

2019-ben az FDA, 2020-ban az EMA is engedélyezte a brolucizumab (Beovu) gyógyszert a nedves AMD kezelésére. A brolucizumab egy humanizált monoklonális egyláncú (single-chain) Fv (scFv) antitestfragment, amit Escherichia coli-sejtekben, rekombináns DNS-technológiával állítanak elő. Bár ígéretesnek bizonyult, hogy a gyógyszert magas koncentrációban is be lehet adni, de brolucizumabot a közelmúltban ismét vizsgálat alá vették, mert alkalmazása kapcsolatba hozható volt az intraokuláris gyulladás (IOI), a retina vasculitis (RV) és a retina vaszkuláris elzáródás (RO) kialakulásával. Az említett szövődményekre vonatkozó eredményeknek a közzététele után Dr. Arshad M Khanani és munkatársai vizsgálatot indítottak annak felmérésére, hogy a nedves AMD-ben szenvedő betegek brolucizumab-kezelését követően milyen arányban fordul elő intraokuláris gyulladás, a retina vasculitis és a retina vaszkuláris elzáródása, és mik e szövődmények kialakulásának kockázati tényezői. A JAMA Ophthalmologyban megjelent cikkükben megállapították, hogy az IOI és/vagy RO előfordulási gyakorisága a kezelést követően körülbelül 2,4% volt, és az anamnézisben szereplő IOI és/vagy RO az ilyen szövődmények kockázati tényezőjeként azonosították.

A vizsgálat nem intervenciós és retrospektív jellege azonban nem teszi lehetővé a brolucizumab-kezelés és az IOI és/vagy RO közötti oksági kapcsolat megállapítását és kimondását. A vizsgálat medián követési ideje mindössze 3 hónap volt, ezért nem kaphatunk képet a brolucizumab-kezelés hosszú távú biztonságosságáról sem. További korlátozó tényező, hogy azokat a betegeket, akiknek kórelőzményében az intraokuláris gyulladás és/vagy a retina vaszkuláris elzáródása szerepel gyakrabban ellenőrzik a szövődmények kialakulása szempontjából, ami magyarázatot adhat arra, hogy a kezelés után miért azonosították az anamnézisben szereplő IOI és/vagy RO kockázati tényezőt a kezelés hatására kialakuló IOI és/vagy RO kockázati tényezőjeként.

Ezek az eredmények csak azt jelzik, hogy további vizsgálatok szükségesek a brolucizumab nedves AMD kezelésében történő alkalmazása biztonságosságát illetően. Intervenciós vizsgálatokat kell végezni hosszabb követési időszakokkal a brolucizumab és a hosszú távú szövődmények, köztük az IOI és/vagy a RO közötti lehetséges ok-okozati összefüggésének meghatározása érdekében.

Addig is a brolucizumab alkalmazásakor egyelőre a betegek megfigyelésére kell összpontosítaniuk, különösen azokéra, akiknek anamnézisében IOI és/vagy RO szerepel.

Khanani A.M. et al:  Safety Outcomes of Brolucizumab in Neovascular Age-Related Macular Degeneration: Results From the IRIS Registry and Komodo Healthcare Map JAMA Ophthalmol. 2022 Jan 1;140(1):20-28. doi: 10.1001/jamaophthalmol.2021.4585.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.