hirdetés

Biohasonló szerek makuladegenerációban

Időskori makuladegenerációban és diabéteszes makulaödémában az aflibercept biohasonló gyógyszerek egyező hatékonyságot mutattak az originális referencia gyógyszerrel.

hirdetés

Az American Society of Retina Specialists idei évi közgyűlésén bemutatott két regisztrációs vizsgálatban az aflibercept biohasonló készítményei a referenciagyógyszerhez hasonló eredményeket mutattak a makulabetegség két formájában. Ezek a biohasonló szerek csökkenthetik az intravitreális injekciók költségeit, és több beteg számára teszik lehetővé, hogy a vakság megelőzése érdekében időben hatékony beavatkozásban részesüljön.

A 3. fázisú vizsgálatok a nedves (neovascularis) típusú időskori makuladegenerációban (nAMD) szenvedőkben az SB15 (Samsung Bioepis) 56 hetes vizsgálata, diabéteszes makulaödémában (DME) szenvedőkben pedig a (Celltrion) CT-P42 nevű 24 hetes vizsgálata volt.

SB-15 nAMD-ben

A kettős maszkolású, multicentrikus nAMD-vizsgálatban 449 résztvevőt véletlenszerűen osztottak két csoportra, az egyik csoport 12 héten át, három egymást követő alkalommal 4 hetente 2 mg SB15-öt, a másik csoport ugyanilyen időzítéssel a referencia készítményt, az afliberceptet (Eylea, Regeneron Pharmaceuticals) kapta. A kezelések a 48. hétig 8 hetente történtek. A 32. héten a résztvevőket újból randomizálták, egyik csoportjuk továbbra is SB15-öt kapott (n = 219), másik csoportjuk továbbra is a referencia afliberceptet (n = 108), míg harmadik csoportjuknál a referencia aflibercept kezelést SB15-re váltották (n = 111). Az 56 hetes vizsgálatot 425 résztvevő (97%) fejezte be.

A vizsgálat elsődleges végpontja a legjobb korrigált látásélesség (BCVA) változása volt a kiindulási értékhez képest a 8. héten. A kutatók szerint ebben a mutatóban a 48. hétre a csoportok között hasonló volt a javulás. Az átlagos változás a kiindulási értékhez képest 7,3 betű volt az SB15 csoportban, 7,5 a referencia aflibercept csoportban és 7,9 a kezelést váltó csoportban. Nem észlelték új gyógyszerellenes antitestek kialakulását azoknál a résztvevőknél, akiknek a kezelését a referencia afliberceptről SB15-re váltották.

"Egyre több információ utal arra, hogy a referenciatermékekről a biohasonlóra való átállás biztonságos és hatékony" - mondta Dr. Min Sagong (Yeungnam University College of Medicine, Daegu, Dél-Korea) az eredmények ismertetésekor - amelyek júniusban a JAMA Ophthalmology-ban (https://jamanetwork.com/journals/jamaophthalmology/fullarticle/2805760) is megjelentek.

A vizsgálatban a biohasonló az 56. hétig ugyanolyan hatásosnak bizonyult, mint a referencia-gyógyszer, többek között a BCVA, a centrális almező vastagsága és a folyadékstátusz tekintetében. "A biztonsági adatok összehasonlíthatóak voltak, nem fordult elő intraoculáris gyulladás, retina vasculitis vagy érelzáródás. Az immunogenitás és a PK-profilok is alátámasztották a két gyógyszer közötti hasonlóságot" - mondta.

 

CT-P42 a DME-ben

A CT-P42 kettős maszkolású, aktív kontrollos vizsgálatában 360 olyan beteget vontak be, akiknél a központi almező vastagsága legalább 350 mikrométer volt, és a vizsgált szemmel 73-34 betű közötti BCVA-pontszámot értek el. A résztvevők véletlenszerűen kaptak 2 mg CT-P42-t (n = 180) vagy referencia afliberceptet (n = 180) intravitreális injekció formájában az első 16 hétben havonta, azt követően pedig 8 hetente. Mindkét csoportban a betegek több mint 95%-a befejezte a vizsgálatot.

Dr. David Brown, a houstoni Retina Consultants of Texas klinikai kutatási igazgatója elmondta, hogy a vizsgálat elsődleges végpontja teljesült, a BCVA a kiindulási értékhez képest a 8. héten átlagosan jelentősen változott. Hangsúlyozta, hogy a 8. heti időpontot általában a biohasonló intravitreális szerek regisztrációs vizsgálataiban használják, mivel a látás a vizsgálat korai időszakában javul a leginkább, és a hatékonyságban mutatkozó különbség 2 hónapon belül válik nyilvánvalóvá, és ez a legérzékenyebb időpont annak kimutatására, ha a bioszimilárisok nem olyan hatékonyak, mint a referenciatermék.

A BCVA változása mindkét szer esetében hasonló volt. A 8. hétre a CT-P42-t kapó csoport 9,4 betűvel javult, míg a referencia afliberceptet kapó csoport 8,9 betűvel. Az 52. héten értékelt másodlagos végpontok közé tartozott a hatékonyság: a 15 betűvel jobb látásélességet elérők aránya, a központi almező vastagságának átlagos változása a kiindulási értékhez képest, valamint az, hogy a diabéteszes retinopátia súlyossági pontszáma milyen arányban javult legalább két lépcsőfokot a kiindulási értékhez képest. A biohasonló szer biztonsági profilja is hasonló volt a referencia afliberceptéhez. A CT-P42 esetében a kezeléssel összefüggő mellékhatásokat (TEAE) észlelő résztvevők aránya 50,3% volt, míg a referencia aflibercept esetében 53,7%. A legalább egy thromboembóliás TEAE-t elszenvedők aránya mindkét csoportban azonos, 1,7% volt. Az injekcióval összefüggő TEAE-k tekintetében nem volt különbség a csoportok között.

A Celltrion a jelentések szerint júniusban nyújtotta be az amerikai hatósági engedély iránti kérelmét.

Az SB15 tanulmányt a Samsung Bioepis finanszírozta. A CT-P42 vizsgálatot a Celltrion finanszírozta.

 

Forrás:

2023 Annual Meeting of the American Society of Retina Specialists. Presented July 29-30, 2023. Aflibercept Biosimilars Show Comparability to Reference Drug in Registration Trials for nAMD and DME

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.