Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 39
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-03-05

Mivel világszerte milliók szenvednek COVID-19-ben, egyre több embert érintenek a „Long COVID” tünetek, a kimerültség, fáradtság és a bizonytalanság és lanyhult agyműködés („brain fog”).

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-12-02

A traumás agykárosodás növeli az Alzheimer-kór kockázatát és gyorsítja az Alhzeimer-demencia megjelenését.

 

#3
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2020-11-25

Az izomgyengeség oka sokszor nehezen azonosítható. Ha a valódi izomgyengeséget elkülönítettük a fáradtságérzéstől és a fájdalommal összefüggő motoros zavaroktól, neurológiai, reumatológiai, endokrin, genetikai és fertőzéses kórképek, gyógyszer- vagy toxinhatással összefüggő okok jönnek szóba. Időskori tünetegyüttes az esendőség és a harántcsíkolt izmok megfogyatkozása. 

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-11-11

A Scientific Reports tanulmánya szerint a hallás még öntudatlan haldoklók esetében is működhet az egészségesekéhez hasonlóan, míg tanulmányok százai hívják fel a figyelmet arra, hogy a halálról való gondolkodás előítéletesebbé teheti az embert.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-05-26

A genetikai tényezők és a szocioökonómiai státusz egyaránt befolyásolja az idegrendszer működését, de kevéssé ismert e két tényező egymástól független hatása a serdülő agy fejlődésére.

#6
Sclerosis multiplex lapszemle 4. évfolyam 2. szám
OTSZ Online
2020-03-23

Sclerosis multiplexes (SM) betegekben a permanens mozgáskorlátozottság fő oka a neurodegeneráció, kialakulása részben a demielinizáció következménye (gyulladás okozta axonkárosodás és a krónikusan demielinizált axonok degenerációja), részben attól független folyamatok játszanak szerepet létrejöttében. 

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-28

Az EMA CHMP pozitívan véleményezte a terápiarezisztens major depresszió kezelésére szolgáló Spravato (eszketamin) tartalmú porrspray-t.

#8
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-07-01

Az ízek megfelelő érzékelése magától értetődő minden egészséges ember számára. Ugyanakkor számos olyan állapota létezik az emberi szervezetnek, amelyben az ízérzékelő rendszerben is változások lépnek fel. Az ízérzékelés zavarával a táplálkozás minősége romlik, mennyisége csökken, az egyén elveszíti az étkezésből adódó örömérzetét, komolyan károsodhat az élet minősége. Ezek a panaszok a páciensek egyre szélesebb körét érintik, ezért fontos az ízérzékeléssel foglalkoznunk. Közleményünk érinti az ízérzékelés anatómiáját, élettanát, majd az ízérzékelés megváltozását, zavarait mutat­juk be többféle aspektusból.

#9
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2019-05-20

A nyaki verőér időskori gyakori szűkülete növeli az ischaemiás agykárosodás kockázatát és a következményes lacunaris és corticalis infarktusok kialakulását, illetve a fehérállományi jelgazdag gócok kognitív károsodáshoz és demenciához vezetnek. A nyaki verőér atherosclerosisának csökkentésével valószínűleg mérsékelhető lenne a kognitív zavar.

Stroke, 2019. február

#10
Sclerosis multiplex lapszemle 3. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Sclerosis multiplex lapszemle
2018-07-23

Bevezetés
A sclerosis multiplex (SM) krónikus betegség, melyet gyulladás, kiterjedt elsődleges demielinizáció és progresszív neurodegeneratív folyamatok jellemeznek. Patogenezisének széles körben elfogadott koncepciója az, hogy az agyban és a gerincvelőben a T-sejt-mediált gyulladás szöveti károsodást indít el, a demielinizációt és a neurodegeneratív elváltozásokat heterogén mechanizmusok viszik előre, melyekben mind az adaptív, mind a veleszületett immunrendszer részt vesz. A demielinizáció és neurodegeneráció előrehaladásának kulcsmechanizmusai a mikroglia-aktiváció, reaktív oxigéngyökök termelődése és az oxidatív károsodás, főleg a betegség progresszív stádiumában. Emellett mitokondriális károsodás okozta energiahiány hisztotoxikus hipoxián keresztül tovább fokozhatja az oxigéngyöktermelést, mely erősíti a demielinizációs és neurodegeneratív folyamatokat. A betegség progressziójával a gyulladásos válasz intenzitása csökken, de az oxidatív sérülés és a mitokondriális károsodás a beteg korának előrehaladtával, az agyi károsodás és a léziók összmennyiségének felhalmozódásával összefüggő járulékos faktorok által súlyosbodik. A cikk szerzői SM-ben a demielinizáció és neurodegeneráció predilekciós helyeit vizsgálták és azt, hogy ezek milyen kapcsolatban vannak az artériás és vénás anatómiával.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.