hirdetés

Agykéreg-rekonstrukció 3D-nyomtatással

A magyar részvétellel folyó oxfordi kutatás ígéretes eredményeket hozott, amelyeket a későbbiekben az agysérülések gyógyításában használhatnak.

hirdetés

 

A Nature Communications október 4-én közölte a University of Oxford kutatóinak cikkét (egyik vezető szerzője Molnár Zoltán), amelyben egy olyan eljárásról számoltak be, amely idegsejtek 3D-nyomtatásával képes az agykéreg helyreállítására, így személyre szabott rekonstrukciós műtéteknél lehet majd használható.

Az agysérülések, beleértve a trauma, a stroke és az agydaganatok miatt végzett műtétek okozta sérüléseket is, jellemzően a cortex jelentős károsodását eredményezik, ami főleg a kognitív funkciók, az akaratlagos mozgás és a kommunikáció nehézségeihez vezet. Évente világszerte mintegy 70 millió ember szenved traumás agysérülést (TBI; traumatic brain injury), és ezek közül 5 millió eset súlyos vagy halálos kimenetelű. Jelenleg nincs hatékony kezelés a súlyos agysérülésekre, ami drámai hatással van az életminőségre.

A szövetregeneráló terápiák, különösen azok, amelyek során a betegek saját őssejtjeiből származó implantátumokat kapnak, a jövőben ígéretes lehetőséget jelenthetnek az agysérülések kezelésére. Eddig azonban nem volt olyan módszer, amely biztosította volna, hogy a beültetett őssejtek az agy felépítését utánozzák.

A mostani tanulmányban a kutatók humán neuron őssejtek 3D-nyomtatásával kétrétegű agyszövetet állítottak elő. Egér agyszeletekbe implantálva a sejtek meggyőző strukturális és funkcionális integrációt mutattak a gazdaszövettel. A kutatás vezető szerzője, Dr. Yongcheng Jin elmondta: “Ez óriási előrelépés a természetes agyszövetek teljes szerkezetét és funkcióját tükröző anyagok előállítása felé. A módszer egyedülálló lehetőséget biztosít az emberi agykéreg működésének feltárására, és hosszú távon pedig reményt adhat az agysérülést szenvedettek számára.”

A mesterséges agykérgi struktúrát humán indukált pluripotens őssejtek (hiPSC; human induced pluripotent stem cells) állították elő, amelyek képesek a legtöbb emberi szövetben megtalálható sejttípusok előállítására. A hiPSC-k szövetrekonstrukciós célra való felhasználásának egyik fő előnye, hogy a betegek saját sejtjeiből könnyen előállíthatók, és nem váltanak ki immunválaszt.

A hiPSC-ket az agykéreg két különböző rétegének neurális progenitor sejtjeivé differenciálták, majd a sejteket oldatban szuszpendálták, hogy két “bioinket” hozzanak létre, amelyeket aztán kinyomtatva kétrétegű struktúrát hoztak létre. Szövetkultúrában a nyomtatott szövetek hetekig megőrizték réteges sejtarchitektúrájukat, amit a rétegspecifikus biomarkerek kifejeződése jelzett.

Amikor a nyomtatott szöveteket egér agyszeletekbe ültették, erős integrációt mutattak, amit az idegi folyamatok kivetülése és az idegsejtek implantátum-gazdatest határon át történő migrációja is mutatott. A beültetett sejtek jelátviteli aktivitást is mutattak, amely jól korrelált a gazdasejtekével. Ez azt jelzi, hogy az emberi és egér sejtek kommunikáltak egymással, ami funkcionális és strukturális integrációról is tanúskodik.

A kutatók most tovább kívánják finomítani a cseppnyomtatási (droplet printing) technikát, hogy olyan összetett, többrétegű agykéregszöveteket hozzanak létre, amelyek még valósághűbben utánozzák az emberi agy felépítését. Az agysérülések helyreállításában rejlő lehetőségeken túl ezek a mesterséges szövetek felhasználhatók a gyógyszerek értékelésében, az agy fejlődésének vizsgálatában és a kognitív funkciók alapjainak jobb megértésében.

A tanulmány egyik vezető szerzője, Molnár Zoltán professzor így nyilatkozott: “Az emberi agy fejlődése egy kényes és igen bonyolult folyamat. Naivitás lenne azt gondolni, hogy a teljes sejtes folyamatot laboratóriumban újra tudjuk alkotni. Mindazonáltal a 3D nyomtatási projektünk jelentős előrelépést mutat az emberi iPSC-k sorsának és elrendezésének irányításában, hogy kialakulhassanak az agykéreg alapvető funkcionális egységei.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Researchers develop 3D printing method that shows promise for repairing brain injuries

Integration of 3D-printed cerebral cortical tissue into an ex vivo lesioned brain slice

Irodalmi hivatkozás:

Integration of 3D-Printed Cerebral Cortical Tissue into an ex vivo Lesioned Brain Slice, Nature Communications (2023). DOI: 10.1038/s41467-023-41356-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.