hirdetés

Újabb lépés az Alzheimer-kór prevenciója felé

Minden eddiginél részletesebben sikerült feltárni a betegséget okozó egyik mutáció sejtszintű hatásait.

hirdetés

A Molecular Psychiatry folyóiratban április 4-én jelent meg a University of California, Irvine kutatóinak cikke, amelyben minden korábbinál részletesebben tárták fel, hogy a TREM2 R47H genetikai mutáció nyomán hogyan alakulnak ki bizonyos agyi területeken a késői Alzheimer-kórral összefüggésbe hozható amiloid-béta plakkok.

A mostani vizsgálatban a kutatók az egyetlensejt-elemzésen alapuló Merfish térbeli transzkriptom technológia segítségével képesek voltak a mutáció hatásait több agykérgi és agykéreg alatti agyterületre kiterjedően profilozni, így sejtszinten először nyújtottak betekintést az amiloid-béta lerakódások folyamatába. A vizsgálat során egészséges és Alzheimer-kóros egér modellszervezetek agyát hasonlították össze, és az eredmények azt mutatták, hogy a TREM2 mutáció a béta-amiloid plakkok felhalmozódásának eltérő mintázatát eredményezte az agy azon részein, amelyek olyan magasabb szintű funkciókban vesznek részt, mint a memória, a gondolkodás és a beszéd. Emellett azt is sikerült kimutatni, hogy a plakkok környezetében a mutáció bizonyos sejttípusok funkcióit és génexpresszióját is befolyásolta.

“Az Alzheimer-kór eltérően alakul a különböző genetikai kockázati tényezőkkel rendelkező személyeknél” - nyilatkozta Xiangmin Xu, a kutatás vezetője. “Az ismert mutációk profilozásával korai, személyre szabott kezeléseket dolgozhatunk ki, amelyek még akkor alkalmazhatók, mielőtt a kognitív hanyatlás megkezdődne.”

A kutatócsoport tagjai egér modellszervezetek agyából készített metszeteket és több mint 400 ezer sejtet elemeztek egy speciális, Merfish nevű technikával, hogy feltárják, milyen hatással vannak a sejtek működésére az Alzheimer-kórral kapcsolatos mutációk. A technikával meg tudták vizsgálni a gének expressziós mintázatait, így betekintést nyertek arról, azokat milyen regulációs útvonalak érintik, ezek hogyan járulnak hozzá a sejtfunkciók alakulásához, és hogyan reagálnak az ingerekre. Az elemzés kimutatta, hogy a különböző mutációk, mint például a TREM2 R47H, megváltoztatják annak a módját, ahogy a mikroglia és az asztrocita sejtek a gyulladásra reagálnak, valamint azt, ahogyan a neuronok kommunikálnak és fenntartják az agy egészséges működéshez szükséges funkcióit.

“A korai beavatkozás kulcsfontosságú a súlyos kognitív hanyatlás megelőzésében. Ez az első olyan tanulmány, amely az egész agyat ennyire részletesen vizsgálta, így lehetővé téve számunkra, hogy alaposabban feltérképezzük, hogyan befolyásolja a TREM2 R47H mutáció az egyes sejttípusok génexpressziós mintázatait” - összegzett Xu. “Ezek az eredmények segíthetnek olyan célzott terápiák kifejlesztésében, amelyek kifejezetten a mutációk által okozott változásokat célozzák, és olyan korai beavatkozási stratégiák kidolgozásához vezethetnek, amelyek segítenek megelőzni vagy lassítani az Alzheimer-kór progresszióját.”

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Research team reveals how TREM2 genetic mutation affects late-onset Alzheimer's

Single-cell spatial transcriptomics reveals distinct patterns of dysregulation in non-neuronal and neuronal cells induced by the Trem2R47H Alzheimer’s risk gene mutation

Irodalmi hivatkozás:

Kevin G. Johnston et al, Single-cell spatial transcriptomics reveals distinct patterns of dysregulation in non-neuronal and neuronal cells induced by the Trem2R47H Alzheimer's risk gene mutation, Molecular Psychiatry (2024). DOI: 10.1038/s41380-024-02651-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.