hirdetés

A demencia kialakulását előre jelző módszer

Az új, nem invazív tesztelés 80%-os pontossággal képes megjósolni a demencia kialakulását akár 9 évvel a klinikai diagnózis előtt.

hirdetés

A Nature Mental Health-ben 2024. június 6-án online közzétett eredmények (https://www.nature.com/articles/s44220-024-00259-5) szerint a nyugalmi állapotú funkcionális MRI (rs-fMRI) felhasználható a demencia kockázatát jelző neurális hálózati szignatúra azonosítására a betegség korai szakaszában, ami különösen azért fontos előrelépés, mert most válnak elérhetővé a betegséget módosító gyógyszerek, például az amiloid béta ellenes szerek.

Az agy már jóval a demencia tüneteinek jelentkezése előtt változik, és a pontosan végzett rs-fMRI, vizsgálattal elvileg kimutathatjuk ezeket a változásokat, írják Charles R. Marshall (Wolfson Institute of Population Health, Queen Mary University of London, London, Anglia) és munkatársai cikkükben, és úgy gondolják, hogy a vizsgálat a jövőben az emberek kockázati státuszának szűrésére szolgáló platformmá válhat.

Az rs-fMRI a vér oxigénszintjétől függő jelek ingadozásait méri az agyban, amelyek a funkcionális összekapcsolódást tükrözik. Az Alzheimer-kórban (AD) általánosan érintett agyi régiók a megváltozott funkcionális konnektivitásban az alapértelmezett üzemmódú hálózaton (DMN) belül helyezkednek el. Ez a régióknak az a csoportja, amely „akkor kapcsolódik egymáshoz és kommunikál egymással, amikor valaki csak fekszik az MRI-szkennerben és nem csinál semmit, ezért nevezték el alapértelmezett üzemmódú hálózatnak”. A DMN magában foglalja a mediális prefrontális kéreg, a hátsó cinguláris kéreg vagy precuneus, és a kétoldali alsó fali agykérgeket, valamint kiegészítő agyi régiókat, beleértve a mediális halántéklebenyeket és a halántékpólusokat. Úgy vélik, hogy ez a hálózat szelektíven érzékeny az Alzheimer-kór neuropatológiájára.

A vizsgálat

A kutatók a mintegy félmillió brit önkéntes résztvevő genetikai és egészségügyi adatait tartalmazó UK Biobank adatait használták fel, elemzésükbe 103 demenciában szenvedő személyt (22 személyt prevalens demenciával, 81-et pedig 3,7 év átlagában később diagnosztizáltak demenciával) és 1030 demenciával nem rendelkező, párosított résztvevőt vontak be. Minden résztvevőnél 2006 és 2010 között történt MRI-képalkotás. A teljes minta átlagéletkora az MRI-adatok felvételének időpontjában 70,4 év volt. A kutatók minden egyes résztvevő esetében 10 előre meghatározott agyi régióból nyertek releváns adatokat, amelyek együttesen határozták meg a DWN-jüket. Ez két középvonali régiót és négy régiót foglalt magában mindkét féltekén.

Nagyobb prediktív erő

A kutatók a modell kialakításakor azt vették alapul, hogy az agyi régiók hogyan kommunikálnak egymással. Nagyon pontosan beépítették a modellbe mindazt, amit tudunk arról, hogy a funkcionális MRI-vizsgálaton látható változások hogyan kapcsolódnak az agysejtek tüzelésének változásaihoz. Ezután gépi tanulási megközelítést alkalmazták a hatékony összekapcsolhatóság modelljének kidolgozására, amely leírja az egyik agyi régiónak a másikra gyakorolt oksági befolyását, és betanították a gépi tanulási eszközt arra, hogy felismerje, hogyan néz ki a demenciához hasonló kapcsolódási mintázat.

A kutatók kontrollálták a potenciális zavaró tényezőket, beleértve az életkort, a nemet, a kéztartást, a szkenneres fejmozgást és az adatgyűjtés földrajzi helyét. A modell képes volt 82%-os pontossággal meghatározni az agyi kapcsolódási mintázatok közötti különbséget azok között, akiknél később demencia alakul ki, és azok között, akiknél nem, akár 9 évvel a hivatalos diagnózis felállítása előtt.

Amikor a kutatók egy olyan modellt képeztek ki, amely az agyi kapcsolatok segítségével megjósolta a diagnózisig eltelt időt, ez a „jósolt” idő maximum 2 éves különbséget mutatott a tényleges diagnózis idejével.

Ez a hatékony kapcsolati megközelítés sokkal nagyobb előrejelző erővel rendelkezik, mint a memóriatesztek pontszámai vagy az agyszerkezeti mérések. Az agyi amiloid béta és tau diagnosztikai szempontból nagyon hasznos markerek, de csak akkor, ha valakinek tünetei vannak, bár ezen fehérjék már évekkel a demencia tüneteinek megjelenése előtt kezdenek felhalmozódni az agyban. A szerzők szerint mindezen diagnosztikai eszközök előrejelző ereje fokozható lenne, ha együttesen használnák őket.

A korai felismerés és kezelés lehetőségei

A kutatók a demencia számos módosítható kockázati tényezőjét vizsgálták, köztük a halláskárosodást, a depressziót, a magas vérnyomást és a fizikai inaktivitást. Azt találták, hogy az önbevallás szerinti társadalmi elszigeteltség volt az egyetlen olyan változó, amely szignifikáns összefüggést mutatott a neuronális hálózatok hatékony kapcsolódási képességével, ami arra utal, hogy a társadalmi elszigeteltség inkább oka, mint következménye a demenciának.

A tanulmány összefüggéseket tárt fel a DMN hatékony összekapcsolhatósága és az AD poligénes kockázati pontszámai között is, amelyek több külső genom-széles körű asszociációs vizsgálat forrásainak metaanalíziséből származtak.

Az rs-fMRI-t használó prediktív eszköz segíthetne a demencia szempontjából magas kockázatú résztvevők kiválasztásában is a lehetséges kezelések vizsgálatához, mert azt feltételezik, hogy a korábban elkezdett az antiamyloid kezelések nagyobb valószínűséggel lennének hatékonyak.

A kutatók nem csak az Alzheimer-kórt, Hanem a demencia összes formáját vizsgálták, és mivel a UK Biobankban a demencia altípusainak diagnózisa „egyáltalán nem megbízható”. A vizsgálat korlátai közé tartozott az a tény, hogy a UK Biobank résztvevői egészségesebbek és társadalmi-gazdasági szempontból kevésbé hátrányos helyzetűek, mint az általános népesség, és túlnyomórészt fehérek. A vizsgálat további korlátozó tényezője az volt, hogy az esetek és a kontrollok megjelölése a klinikusok kódolásától függött, nem pedig a standardizált diagnosztikai kritériumoktól.

 

Forrás:

Ereira, S., Waters, S., Razi, A. et al. Early detection of dementia with default-mode network effective connectivity. Nat. Mental Health (2024). https://doi.org/10.1038/s44220-024-00259-5

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.