hirdetés

Kis tRNS-töredékek és Alzheimer-kór

Kínai kutatók új mechanizmust tártak fel az agy öregedésének és az Alzheimer-kór kialakulásának folyamatában.

hirdetés

A Cell Metabolism folyóiratban március 7-én jelent meg a University of Science and Technology of China kutatóinak cikke, amelyben glutamát tRNS-töredékek kritikus szerepét írták le az agy öregedésének és az Alzheimer-kór kialakulásának folyamatában. A tanulmány szerint a glutaminerg neuronok mitokondriumaiban a glu-5'tsRNA-CTC, egy transzfer-RNS-eredetű kis RNS (tsRNS) korfüggő felhalmozódása figyelhető meg, amely a nukleárisan kódolt tRNSGlu-ból származik. Ez a kóros felhalmozódás károsítja a mitokondriális fehérje transzlációt és a cristae szerkezetét, végső soron felgyorsítva az agy öregedésével járó természetes és az Alzheimer-kór progressziójával együtt járó patologikus folyamatokat.

Az agy öregedése elkerülhetetlen természetes folyamat, amely a kognitív funkciók csökkenéséhez vezet, a neurodegeneratív Alzheimer-kór pedig az időskori demencia leggyakoribb oka. Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a mitokondriumok működési zavarai szorosan összefüggnek az agy öregedésével, valamint az Alzheimer-kór kialakulásával és progressziójával egyaránt.

A mostani kutatás eredményei szerint a mitokondriális Glu-5'tsRNS-CTC megzavarja az mt-tRNALeu és a leucil-tRNS-szintetáz 2 (LARS2) kötődését, károsítva az mt-tRNALeu aminoacilációját és a mitokondriálisan kódolt fehérjetranszlációt. A mitokondriális transzláció hibái a következő lépésben megzavarják a cristae-architektúrát, ami a glutamináztól (GLS) függő glutaminképződés károsodását és csökkent szinaptikus glutamátszintet eredményez. A kutatók következtetése szerint a Glu-5'tsRNS-CTC szintjének csökkentése megvédheti az öregedő agyat a mitokondriális cristae, a glutamin metabolizmus, a szinaptikus struktúra, és a memóriafunkciók károsodásaitól.

A kutatás rávilágít a glutamát-tRNS fragmentumok döntő szerepére az agy öregedésében és az Alzheimer-kór kialakulásában, ezzel új megközelítést nyújthat a kognitív hanyatlás elleni terápiák kifejlesztésében.

A kutatók már meg is kezdték ezeknek az új ismereteknek a gyakorlati alkalmazását: olyan antiszensz oligonukleotidokat terveztek, amelyek pontosan ezeket a tRNS-fragmentumokat célozták meg, majd idős egér modellszervezetek agyába fecskendezték a hatóanyagot. Az előzetes eredmények szerint ez a beavatkozás jelentősen enyhítette az idős egerek tanulási és memóriazavarait.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Study reveals key role of glutamate tRNA fragments in brain aging and Alzheimer's disease

Aging-induced tRNAGlu-derived fragment impairs glutamate biosynthesis by targeting mitochondrial translation-dependent cristae organization

Irodalmi hivatkozás:

Dingfeng Li et al, Aging-induced tRNAGlu-derived fragment impairs glutamate biosynthesis by targeting mitochondrial translation-dependent cristae organization, Cell Metabolism (2024). DOI: 10.1016/j.cmet.2024.02.011

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.