hirdetés

Aplp1: új gyógyszercélpont Parkinson-kór terápiájában

Az újonnan leírt sejtfelszíni fehérje blokkolásával az idegsejteken kívül tartható a Parkinson-kór egyik okozója, az alfa-szinuklein.

hirdetés

A Nature Communications folyóiratban május 31-én jelent meg a Johns Hopkins University School of Medicine kutatóinak cikke, amelyben egy új gyógyszercélpontot, az Aplp1 (amiloid-béta prekurzor-szerű fehérje 1) sejtfelszíni fehérjét írták le Parkinson-kór kezelésében. Genetikailag módosított egereken végzett vizsgálatok során sikerült feltárni hogyan kapcsolódik az Aplp1 a Lag3-mal (3-as limfocita aktivációs fehérje), egy másik sejtfelszíni receptorral, egy olyan folyamat kulcsfontosságú részében, amely az agysejtekben hozzájárul a káros alfa-szinuklein fehérjék terjedéséhez. Ezek a fehérje-felhalmozódások a Parkinson-kór tipikus jellemzői. További biztató hír, hogy a Lag3 már célpontja egy olyan rákgyógyszernek, amelyet az FDA korábban engedélyezett - ez a szer antitestekkel "tanítja" az emberi immunrendszert arra, hogy mit keressen és pusztítson el.

“Most, hogy már tudjuk, hogyan lép egymással kölcsönhatásba az Aplp1 és a Lag3, azaz új megvilágításba kerül, hogyan járul hozzá az alfa-szinuklein a Parkinson-kór progressziójához” - nyilatkozta Dr. Xiaobo Mao, a cikk első szerzője. “Eredményeink arra is utalnak, hogy a célzott gyógyszeres kezelés jelentősen lelassíthatja a Parkinson-kór és más neurodegeneratív betegségek progresszióját.”

Hosszú évek óta tartó vizsgálatok kimutatták, hogy a rosszul összecsomósodott alfa-szinuklein fehérjék aggregátumokat, lerakódásokat alkotva az agyban sejtről-sejtre vándorolnak, idővel elölik a dopamintermelésért felelős sejteket, és a betegség súlyosbodását, előrehaladását okozzák a Johns Hopkins kutatói által azonosított "programozott" sejthalál egy típusán keresztül. Ez a kutatók által parthanatos (a görög "halál" szóból) névre keresztelt folyamat a mozgás, az érzelemszabályozás és a gondolkodás károsodásához vezet.

Az Aplp1 kötődése a Lag3-hoz a sejt felszínén azt teszi lehetővé az egészséges agysejtek számára, hogy az alfa-szinuklein keringő csomóit magukba szívják, ami a sejtek halálához vezet. Korábbi kutatásaiban Mao 2016-ban és 2021-ben egereken végzett vizsgálatok során leírta a Lag3 szerepét az alfa-szinuklein fehérjékhez való kötődésben, ami a Parkinson-kór terjedését okozza. Ezek a vizsgálatok azonban azt jelezték, hogy egy másik fehérje is részben felelős lehet azért, hogy a sejtek internalizálják az abnormális csomókba rendeződött alfa-szinukleint.

“Korábbi munkáink már utaltak arra, hogy nem a Lag3 az egyetlen olyan sejtfelszíni fehérje, amely segít a neuronoknak az alfa-szinuklein felszívódásában, ezért legújabb kísérleteinkben az Aplp1-et vizsgáltuk meg alaposabban” - fejtette ki Ted Dawson, a cikk társszerzője.

Annak megállapítására, hogy az Aplp1 valóban hozzájárult-e a káros alfa-szinuklein fehérjék terjedéséhez, a kutatók olyan genetikailag módosított egereket vizsgáltak, amelyekből kiütötték az Aplp1 vagy a Lag3, illetve mind az Aplp1, mind a Lag3 fehérje termeléséért felelős géneket. Az Aplp1 és Lag3 nélküli egerekben az idegsejtek 90%-kal kevesebb alfa-szinukleint internalizáltak. Miután az egerekbe Lag3 antitestet fecskendeztek, azt találták, hogy ez a gyógyszer is blokkolja az Aplp1 és a Lag3 kölcsönhatását, ami azt jelenti, hogy az egészséges agysejtek már nem képesek a betegséget okozó alfa-szinuklein csomókat felszívni. A kutatók szerint a nivolumab/relatlimab Lag3-antitest, az FDA által 2022-ben onkológiai indikációkban engedélyezett gyógyszer kulcsszerepet játszhat abban, hogy a sejtek ne tudják internalizálni az alfa-szinukleint.

“Az anti-Lag3 antitest sikeresen megakadályozta az alfa-szinuklein csomók további terjedését az egérmodellekben, és jobb hatékonyságot mutatott, mint a Lag3-depléció, mivel az Aplp1 szoros kapcsolatban áll a Lag3-mal” - összegzett Dawson.

Mao szerint ez a kutatás potenciálisan alkalmazható más, olyan neurodegeneratív állapotok kezelésében is, amelyekre egyelőre nincs gyógymód. Például Alzheimer-kórban, amely memóriavesztéssel, hangulati instabilitással és izomproblémákkal járó tüneteket okoz, a tau-fehérjék csomósodnak össze az idegsejtekben, és Mao szerint a kutatók itt is megpróbálkozhatnak a Lag3 megcélzásával. A Lag3-antitest egereken való sikeres alkalmazásával Ted Dawson szerint a következő lépés az lenne, hogy a Lag3-antitestet Parkinson-kóros és Alzheimer-kóros egereken is kipróbálják. A Johns Hopkins kutatói jelenleg azt is vizsgálják, hogyan lehetne megakadályozni, hogy a már beteg sejtek eleve ki se engedjék, ne szabadítsák fel belső terükből a betegséget okozó alfa-szinukleint.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Mouse study suggests cancer drug could be used to target protein connection that spurs Parkinson's disease

Aplp1 interacts with Lag3 to facilitate transmission of pathologic α-synuclein

Irodalmi hivatkozás:

Xiaobo Mao et al, Aplp1 interacts with Lag3 to facilitate transmission of pathologic α-synuclein, Nature Communications (2024). DOI: 10.1038/s41467-024-49016-3

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.