hirdetés

A Parkinson-kór kialakulásának élettana

Úgy tűnik, a kalcium-homeosztázis felborulása áll a kezdeti neurodegeneratív folyamatok kialakulása mögött

hirdetés

A The EMBO Journal november 2-án közölte az Aarhus University kutatóinak tanulmányát, amelyben a Parkinson-kór és a Lewy-testes demencia egyik fő okozójának tekintett alfa-szinuklein (aSN) fehérje természetes, azaz aggregáció nélküli formájának élettani szerepét vizsgálták. Az aSN patológiai szerepe több betegségben is ismert, ám természetes formájának funkciója eddig nem volt tisztázott. A mostani kutatás fő megállapítása, hogy a természetes formában jelenlévő aSN fontos aktivátora a sejtmembrán egyik alapvető fontosságú kalcium-ionpumpájának.

Korábban a kalmodulin nevű fehérjét tartották a plazmamembrán-kalcium-ATP-áz (PMCA) egyetlen ismert aktiváló tényezőjének, ám a mostani vizsgálatban a kutatóknak sikerült kimutatniuk, hogy a PMCA az aSN által negatív töltésűvé tett membránkörnyezetben aktiválódik, azaz hatása kiegészíti a kalmodulinét, amely csak semleges és esetleg pozitív töltésű lipidkörnyezetben hat.

A kutatás vezetője, Poul Nissen kifejtette: “Úgy tűnik, hogy ez az aktiváció különösen fontos a neuronok preszinaptikus területén, amely az agyi ideghálózatban a jelek továbbításáért felelős. Ismert, hogy az aSN elsősorban a preszinaptikus területen halmozódik fel, és nekünk sikerült először kimutatnunk, hogy az aSN és a PMCA együtt jelenik meg ezen a területen. Emellett azt is kimutattuk, hogy az aSN serkenti a neuronok kalcium-kiválasztását, ráadásul az aSN jelentősen növeli a PMCA aktivitását.”

A kutatók matematikai hálózatmodellezési eszközökkel bizonyították, hogy a PMCA aktiválása kulcsfontosságú a kalcium-homeosztázis szempontjából, amikor az idegsejtek ismételt jelzéseket adnak, ezért a kalcium folyamatosan bejut a neuronokba. Mindez azt jelenti, hogy az aSN a PMCA aktiválásával megakadályozza a kalcium felhalmozódását, amely toxikus lenne a sejt számára.

Ugyanez a kutatócsoport korábban kimutatta, hogy az aSN a korai csomósodási szakaszban aktivál egy másik kalcium-ionpumát, a SERCA-t (szarko/endoplazmatikus retikulum-kalcium-ATP-áz), amely a sejt egy belső organellumában, az endoplazmatikus retikulumban helyezkedik el. A SERCA-t az oldható aSN nem képes elégséges módon aktiválni, szemben a PMCA-val, amelyet az oldható aSN erősen aktivál, a csomósodott aSN pedig szinte egyáltalán nem.

A PMCA és a SERCA által végzett kalciumszabályozás minden sejt, nem utolsó sorban az idegsejtek számára is alapvető fontosságú, így, ha egy kóros állapot a természetes aSN-ről a csomósodott aSN-re való áttéréssel jár, akkor az aSN aktivációjában is elmozdulás történik (a PMCA-ról a SERCA-ra), ami erősen befolyásolja a sejtek kalcium-homeosztázisát. Ez az áttérés számos létfontosságú folyamatot megváltoztat, és végső soron sejthalálhoz vezethet.

A kalciumszabályozás alapvető fontosságú minden sejt, így az idegsejtek működésében is. Kulcsfontosságú szerepet játszik a jelátvitelben, különösen a preszinaptikus területen, ahol jellemzően a natív aSN található. Amikor az aSN csomósodni, aggregálódni kezd, ez az egyensúly eltolódik a PMCA-aktivált kalcium-homeosztázis felől a SERCA-aktivált szabályozás felé, és a kutatók szerint ez a Parkinson-kórhoz hasonló betegségek korai szakaszában következik be.

Az aSN kalciumszabályozásban betöltött kettős szerepének leírása mélyreható következményekkel járhat a korai neurodegeneratív folyamatok feltárásában, különösen a Parkinson-kórban. Például utat nyithat eddig ismeretlen diagnosztikai és terápiás stratégiák kifejlesztése előtt, amelyek célja a kalcium-homeosztázis korai zavarainak felismerése és enyhítése.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

The dual role of well-known protein sheds light on Parkinson's disease mechanisms

Monomeric α-synuclein activates the plasma membrane calcium pump

Irodalmi hivatkozás:

Antoni Kowalski et al, Monomeric α‐synuclein activates the plasma membrane calcium pump, The EMBO Journal (2023). DOI: 10.15252/embj.2022111122

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.