hirdetés

Gerincvelői “neuroprotézis” Parkinson-kórban

Újra képes járni egy 62 éves, 30 éve Parkinson-kórban szenvedő férfi az implantátumoknak köszönhetően.

hirdetés

A Nature Medicine november 6-án jelentette meg a Swiss Federal Institute of Technology Lausanne kutatócsoportjának közleményét, amelyben egy áttörést jelentő, sikeres beavatkozásról számoltak be Parkinson-kór kezelésében: egy előrehaladott betegségben szenvedő férfi a gerincvelőjébe ültetett elektródáknak köszönhetően ismét szinte normálisan tud járni. Ezt a technológiát a kutatók korábban paraplégiás betegeken alkalmazták, majd főemlősökön kipróbálva döntöttek úgy, hogy Parkinson-kóros betegek esetében is használható lehet.

Marc, a 62 éves, Franciaországban élő beteg 30 éve szenvedett a betegségben, és mozgásában erős korlátozást jelentettek a “lefagyásos” epizódok”.

“Ha akadályba ütközöl, vagy ha valaki váratlanul elhalad előtted, elkezdesz "lefagyni", és nagyon valószínű, hogy elesel” - nyilatkozta a beteg. “A Svájcban elvégzett műtétet követően viszont most oda megyek, ahová szeretnék, nem kell többet félnem attól, hogy lefagyok.”

A beavatkozást Jocelyne Bloch sebész és Gregoire Courtine neurológus által vezetett team végezte el, melynek során egy “neuroprotézisnek” nevezett komplex elektródarendszert ültetett be a beteg gerincvelőjének kulcsfontosságú pontjaira.

A Parkinson-kóros betegek esetében az agy és a gerincvelő közötti kommunikáció a dopamintermelő idegsejtek fokozatos ritkulása és neurotranszmitter-termelő képességük csökkenése miatt károsodott. Ezért a beültetett neuroprotézisnek nemcsak elektromos ingereket kell küldenie ahhoz, hogy a beteg számára lehetővé tegye a mozgást, hanem az agy szerepét is át kell vennie az ingerlés megfelelő időzítésével, hogy az így létrejövő mozgások megfeleljenek a beteg akaratának.

“Az eredeti elképzelésünk az volt, hogy a lábakban elhelyezett kis érzékelőkkel fogjuk mérni az úgynevezett maradék mozgásokat, tehát a lépési szándékot” - nyilatkozta Courtine. “Ennek köszönhetően tudni fogjuk, hogy az illető éppen menni vagy megállni akar-e, és erre reagálva tudjuk beállítani az ingerlést. Betegünk közel két éven át napi nagyjából nyolc órán át használja már a neuroprotézist, és sokkal könnyebben képes járni. Olyannyira, hogy éppen egy brazíliai utazást tervez. Betegünk elmondta, hogy az implantátum még közel sem tökéletes, hiszen a járás még mindig fokozott koncentrációt igényel, különösen lépcsőzéskor.”

A svájci orvoscsoport most egy hat Parkinson-kóros betegből álló csoporttal dolgozik együtt, a cél pedig az, hogy megismerjék, hogyan segíthet a neuroprotézis másoknak, mivel a betegség egyénileg meglehetősen különböző módon érinti az embereket. Ez az egyik kérdéses pont a beavatkozással kapcsolatban, a másik pedig az, hogy az invazív implantátummal történő kezelés meglehetősen drága, ez erősen limitálja, hogy hány beteg férhet majd hozzá.

A beavatkozást vezető Dr. Bloch és Courtine egy Onward nevű startupot indított, amely a kezelés elterjesztésének jövőbeli lehetőségeit támogatja majd.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Spinal implant allows Parkinson's patient to walk again

A spinal cord neuroprosthesis for locomotor deficits due to Parkinson’s disease

Spinal stimulation for unfreezing gait in Parkinson’s disease

Irodalmi hivatkozás:

Karunesh Ganguly, A spinal cord neuroprosthesis for locomotor deficits due to Parkinson's disease, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02584-1.

News & Views: Spinal stimulation for unfreezing gait in Parkinson's disease, Nature Medicine (2023). DOI: 10.1038/s41591-023-02604-0 , www.nature.com/articles/s41591-023-02604-0

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.