hirdetés

Tünetmentes Alzheimer-kór

Holland kutatók egy nemzeti agybank adataiban olyan alcsoportot találtak, akiknek az agyában az Alzheimer-kór jelei mutatkoztak, de életükben nem mutattak tüneteket.

hirdetés

Ez bár igen ritka eset, de előfordulhat, mivel a betegséget jellemző első amiloidlerakódások megjelenése az agyban és a tünetek megjelenése között évtizedek telhetnek el.

Az Alzheimer-kór tüneteivel szembeni úgynevezett ellenálló képesség kialakulhat a genetikának vagy az életmódbeli döntéseknek köszönhetően, de egyes tanulmányok kimutatták, hogy a kognitív funkciókat erősítő tevékenységek segíthetnek ellensúlyozni ezeket a tüneteket.

Holland kutatók a Holland Agybank több mint 2000 agyának adatait tanulmányozták, nemrégiben meglepő felfedezést tettek. Az Acta Neuropathologica Communications című folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint az emberek egy alcsoportjánál az agyszövetben az Alzheimer-kór egyértelmű jeleit találták, annak ellenére, hogy ezek az emberek életükben nem mutattak tüneteket. Bár a rendelkezésre álló, a szükséges klinikai információkat rögzítő agyszövetek alapján csak 12 ilyen személyt azonosítottak, de ezen alcsoport léte számos kérdést vetett fel magáról a betegségről, és arról, hogy mi teszi az embert ellenállóvá vele szemben.

A demencia közvetlenül több mint 55 millió embert érint világszerte, és ezeknek az embereknek akár 70%-a is lehet az Alzheimer-kóros beteg, akik két fehérje, az amiloid és a tau toxikus felhalmozódásának következtében agysejtvesztéstől szenvednek. Az Alzheimer-kór leggyakoribb tünetei: emlékezetkiesés, kognitív hiányosságok, problémák a beszéddel, a felismeréssel, a térlátással, az olvasással vagy az írással, valamint jelentős változások a személyiségben és a viselkedésben. Mivel az Alzheimer-kór progresszív, ezek kezdetben általában enyhe tünetek idővel súlyosbodnak.

 

Mi okozhatja az Alzheimer-kór tünetmentes előrehaladását?

A tünetek nélküli Alzheimer-kór jelenségét „rezilienciának” nevezik. A reziliens csoportban a kutatók megfigyelték, hogy az asztrocitáknak nevezett agysejtek egy típusa több metallotionein nevű antioxidánst termel. Az asztrociták fokozhatják a gyulladást, mivel kölcsönhatásba lépnek az agyban a mikrogliákkal, de ezek az Alzheimer-kórral összefüggésbe hozott útvonalak kevésbé tűntek aktívnak a reziliens csoportban. A kutatók azt is megállapították, hogy az Alzheimeres betegeknél általában károsodott, a fel nem tekeredett toxikus fehérjéket eltávolító sejtválasz viszonylag normális volt a reziliens csoportban. Voltak arra utaló jelek is, hogy a reziliens egyének agysejtjeiben több mitokondrium volt, mint más Alzheimer-kóros betegek sejtjeiben, ami azt jelenti, hogy az energiatermelés erősebb lehetett a reziliens csoportban.

A kognitív tartalék és a „reziliencia” jelensége

A genetikának és az életmódnak is szerepe lehet az ilyen típusú rugalmasságban, mondta a Medical News Today-nek Dr. David Merrill (a Pacific Neuroscience Institute's Pacific Brain Health Center igazgatója), aki nem vett részt a vizsgálatban. „A kognitív tartalék, vagyis az agy károsodással szembeni ellenálló képessége jelentős szerepet játszik. Emellett a genetikai tényezők, az életmód és a környezeti hatások az alapbetegség ellenére is módosíthatják a tünetek kialakulását és súlyosságát.” -A szerzők a neuronális támogató sejtek, például az asztrociták és a mikroglia, vagy a neuronok alkotóelemei, például az energiatermelő mitokondriumok működésében bekövetkező változásokat figyeltek meg. Hangsúlyozta, hogy az amiloid lerakódások első jelei az agyban és a tünetek megjelenése között 20-30 év is eltelhet. Kifejtette, hogy a kognitív tartalék felépítésére vannak módszerek: „A kognitív tartalék az agy azon képessége, hogy ellenálljon az életkorral összefüggő változásoknak vagy a betegséggel összefüggő patológiának, például a béta-amiloidnak, amely jellemzően a kognitív funkciók csökkenéséhez vezet, és hosszabb ideig megőrizzék a kognitív funkciókat.”

A béta-amiloid, az Alzheimer-kór patológiai markere már a 20-as éveinkben elkezdhet felhalmozódni az agyban”, és egy tanulmány szerint a 90 éves, jó kognitív funkciókkal rendelkező emberek 44%-ának volt amiloid patológiája. De léteznek olyan genetikai mutációk is, amelyek védelmet nyújtanak az Alzheimer-kór egy genetikai formájával szemben, amelyek azonban igen ritka eseteknek tűnnek. Egy 2019-es tanulmány arról számolt be, hogy egy a korai Alzheimer-kór genetikai okát, a presenilin 1 (PSEN1) mutációt hordozó nő 40 éves korában nem alakult ki demencia, annak ellenére, hogy más, ilyen mutációval rendelkezők demenssé váltak. Az említett hölgynél azonban csak enyhe memóriazavarok jelentkeztek a 70-es éveiben. A kutatók megállapították, hogy a nő egy ritka, APOE3 Christchurch-mutációnak nevezett mutáció két példányával rendelkezett, ami valószínűleg 30 éves koráig ellenállóvá tette őt az Alzheimer-kór tüneteinek megjelenésével szemben, annak ellenére, hogy az agyában nagyon magas volt a béta-amiloid szintje.”

Stratégiák az Alzheimer-kór megelőzésére

Bár vannak olyan genetikai tényezők, amelyek meghatározhatják, hogy egy személy mennyire hajlamos az Alzheimer-kór kialakulására, a The Lancet című folyóiratban 2020-ban megjelent jelentés szerint (https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30367-6/fulltext ) az alkoholfogyasztás, a dohányzás, a rossz táplálkozás, az iskolázottság - , a társas kapcsolatok - és a testmozgás hiánya mind hozzájárulhat a betegség előrehaladásához. Mindezek mellett a kutatások szerint egyes, az agyi aktivitást serkentő életmódbeli beavatkozások segíthetnek a kognitív tartalékok növelésében vagy a tünetek egy részének elmaradásában.

A Neurology című szaklapban 2021-ben megjelent tanulmány (https://www.neurology.org/doi/10.1212/wnl.0000000000012388) például megállapította, hogy a magas szintű kognitív tevékenység - például az olvasás, a dáma- és kirakós játékok, valamint a levélírás - 5 évvel késleltetheti az Alzheimer-kór kialakulását a 80 éves és idősebbek körében. Egy másik, 2022-ben a PNAS-ban megjelent tanulmány (https://www.pnas.org/doi/full/10.1073/pnas.2206931119) szerint a kognitívan passzív tevékenységekkel - például tévénézéssel - töltött több idő a demencia kockázatának növekedésével, míg a kognitívan aktív feladatokkal - például számítógép-használattal - töltött több idő a demencia kockázatának csökkenésével függ össze. A JAMA Network Open 2023 júliusában megjelent tanulmánya (https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2807256 ) pedig azt találta, hogy az agyat megdolgoztató tevékenységekkel - például naplóírással, sakkozással és keresztrejtvényfejtéssel - való gyakori foglalkozás az idősebb felnőttek körében a demencia kialakulásának alacsonyabb kockázatával hozható összefüggésbe.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.