hirdetés

Új Alzheimer elleni készítmény a láthatáron

Könnyen szedhető, és teljesen új hatásmechanizmus alapján fejti ki hatását az LM11-A31 kísérleti gyógyszer.

hirdetés

A Nature Medicine folyóiratban május 17-én jelent meg a University of Western Ontario kutatóinak cikke, amelyben egy új gyógyszert értékeltek az agy Alzheimer-kór hatására bekövetkező változásokkal szembeni ellenálló képességének fokozására. A készítmény az első humán vizsgálatok során ígéretes eredményeket mutatott a betegség enyhe és közepesen súlyos formáiban szenvedő betegek kezelésében.

A Dr. Frank Longo (Stanford University) és Dr. Stephen Massa (University of California, San Francisco; UCSF) által kifejlesztett LM11A-31 nevű gyógyszer célpontja a P75 neurotrofin receptor (P75NTR), amely az agyműködés egyfajta forgalomirányítójaként funkcionál: meghatározza, hogy mely szignálok kerülnek továbbításra, és melyek nem. A most alkalmazott gyógyszer hatásmechanizmusának alapja, hogy fokozza a sejtek túlélését és növekedését elősegítő jelek továbbítását.

Bár a cikkben ismertetett vizsgálat elsődleges célja a hatóanyag biztonságosságának és tolerálhatóságának értékelése volt enyhe és közepes Alzheimer-kórban szenvedő betegeknél, a kutatók az agyi patológia többféle markerét is szoros megfigyelés alatt tartották annak érdekében, hogy felmérjék, a placebóhoz képest a gyógyszer befolyásolja-e a betegség progresszióját. A kiindulási adatok és az utánkövetési adatok összevetése alapján a vizsgálatban sikerült elérni az elsődleges végpontokat, azaz a készítmény biztonságosnak és tolerálhatónak bizonyult, ráadásul a viszonylag rövid, 26 hetes vizsgálati időszak ellenére is kimutatható volt, hogy a gyógyszer több szempontból is lassította a betegség progresszióját.

A kutatók bíznak abban, hogy a gyógyszer alkalmazása a betegség későbbi stádiumaiban alkalmazva is előnyös lehet a betegek számára. A jelenlegi kezelések, például az amiloid monoklonális antitestek (amelyek a felhalmozódott amiloid csomókat próbálják eltávolítani az agyból), nem bizonyultak hatékonynak az Alzheimer-kór későbbi stádiumában lévő betegek esetében, mivel az amiloid-akkumuláció már jelentős károsodást okozott az idegsejtekben.

“Ez a gyógyszer pont azért izgalmas, mert közvetlenül befolyásolja a neuronok túlélési képességét. Elősegíti általános integritásukat, fenntartja elágazásaikat és szinapszisaikat, ahol összekapcsolódnak és kommunikálnak egymással” - fejtette ki Hayley Shanks, a cikk egyik szerzője. “Állati modellszervezeteken végzett vizsgálataink kimutatták, hogy a gyógyszer képes megőrizni ezeket a neuronokat, vagy visszafordítani a neuronok károsodását, ami a viselkedésben is érzékelhető javulást eredményez, vagyis szinte visszaállítja a neuronok egészséges állapotát.”

Ez a klinikai vizsgálat úttörőnek számít abból a szempontból, hogy a P75 neurotrofin-receptort célozták meg egy hatóanyaggal valamilyen betegségben szenvedő populációban - a klinikai vizsgálat megkezdésére 10 év preklinikai munka után nyílt lehetőség. Az öt európai országban végzett vizsgálatban összesen 242 enyhe vagy közepesen súlyos Alzheimer-kórban szenvedő beteg vett részt. A betegeket három vizsgálati kar között osztották el: placebo, 200 mg LM1111-A31 és 400 mg LM11-A31 naponta kétszer, szájon át szedhető kapszula formájában.

“Többek között változásokat figyeltünk meg egy gyulladásos biomarker (preszinaptikus SNAP25 biomarker) és egy másik gerincvelői biomarker (posztszinaptikus NG biomarker): a gyógyszer lelassította ezeknek a markernek a feldúsulását az agy-gerincvelői folyadékban” - ismertette az eredményeket Taylor Schmitz, a cikk első szerzője. “Ez azért jelentős, mert az elmúlt öt évben egyre jobban látszódott, hogy a gyulladás kulcsfontosságú tényező az Alzheimer-kór megértésében”. A klinikai vizsgálat ilyen korai fázisában látni ezeket az eredményeket nagyon ígéretes. A legtöbb Alzheimer-terápiás készítmény fázis III. vizsgálati szakasza körülbelül két évig tart, és ez nem véletlen: a mostani, mindössze 6 hónapos vizsgálati időszak alatt általában nem látni ennyire jelentős változást.

“Az észlelt változások mértéke megerősíti a bizalmat abban, hogy amit látunk, az tényleg valamilyen valódi hatás, nem pedig egy látszólag kedvező, de fals pozitív eredmény” - tette hozzá Shanks.

A kutatócsoport jelenleg további vizsgálatokat folytat a gyógyszer értékelésére az Alzheimer-kór legmodernebb állatmodelljeinek felhasználásával, a Robarts székhellyel működő Center for Functional and Metabolic Mapping központban pedig egy új, 15,2 Teslás MRI-berendezés segít a nagyfelbontású agyi képalkotó vizsgálatok elvégzésében.

Ezeknek a kiegészítő vizsgálatoknak az eredményei segíthetnek majd javítani a nagyobb elemszámú humán klinikai vizsgálatok hatékonyságát és eredményességét azáltal, hogy információt nyújtanak arról, hogy a betegség melyik szakaszában érdemes elkezdeni a kezelést, és hogy bizonyos Alzheimer-kór kockázati gének befolyásolhatják-e a kezelésre adott választ.

“A tanulmány fontos része volt több független szakértő együttműködése az agyi képalkotás és a biomarkerek területén. Különösen érdekes, hogy ez a terápiás megközelítés a jelek szerint az agysejtek közötti szinaptikus kapcsolatok rugalmasságának és integritásának alapvető mechanizmusait érinti. Ezért alig várjuk, hogy elindíthassunk egy nagyobb elemszámú klinikai vizsgálatot, amely tovább teszteli a kezelés kognitív funkciókra és életminőségre gyakorolt hatásait.” - összegzett Dr. Frank Longo, az LM11-A31 hatóanyag egyik megalkotója.

Ha a jövőbeni vizsgálatok eredményei szerint is hatásosnak bizonyul, ez a gyógyszer a betegek széles körénél segíthetne lassítani az Alzheimer-kór progresszióját, mivel több különböző típusú patológiára hat, ráadásul könnyen (szájon át) szedhető, és súlyos, veszélyes mellékhatásoktól mentesnek tűnik.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Results from first human clinical trial offer promising early results for new Alzheimer's treatment

p75 neurotrophin receptor modulation in mild to moderate Alzheimer disease: a randomized, placebo-controlled phase 2a trial

NCT03069014 - Study of LM11A-31-BHS in Mild-moderate AD Patients

Irodalmi hivatkozás:

Hayley R. C. Shanks et al, p75 neurotrophin receptor modulation in mild to moderate Alzheimer disease: a randomized, placebo-controlled phase 2a trial, Nature Medicine (2024). DOI: 10.1038/s41591-024-02977-w

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.