hirdetés

Egyre érthetőbb a 40 Hz-es frekvencia agytisztító hatása

Az MIT kutatói több olyan mechanizmust is feltártak, amely segíthet az Alzheimer-kór elleni küzdelemben. 

hirdetés

A Nature február 28-án közölte a Massachusetts Institute of Technology kutatóinak cikkét, amelyben újabb bizonyítékokkal szolgáltak arra, hogy a 40 Hz-es gamma-agyritmussal (szinkron gamma oszcillációs frekvencia) villódzó fény és egyidejű kattogó hang valóban mérsékelni képes az Alzheimer-kór progresszióját.

A mostani vizsgálatban az az MIT Picower Institute for Learning and Memory kutatói genetikailag módosított 5XFAD egér modellszervezeteknél felfedeztek egy olyan kulcsfontosságú mechanizmust, amelyen keresztül a 40 Hz-es frekvencia kifejti hatását: az agy glimfatikus rendszerén keresztül az amiloid fehérjék kiürülése, eltávolítása következik be. A glimfatikus rendszer az agy egy nemrég felfedezett, az agyi vérerekkel párhuzamos “vízvezeték-hálózata”.

“Amióta csak 2016-ban közzétettük első eredményeinket, az emberek egyfolytában azt kérdezték tőlem, pontosan hogyan is működik ez a módszer? Például miért pont 40 Hz? Miért nem valami más frekvencia?” - nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Li-Huei Tsai, az MIT Aging Brain Initiative igazgatója, akinek pályájáról, korábbi munkásságáról részletesebben is beszámoltunk korábbi cikkünkben (Noninvazív audiovizuális terápiás eszköz az Alzheimer-kór kezelésében).

A mostani cikk egy olyan kísérletsorozatról számol be, amely kimutatta, hogy amikor a szenzoros gamma-stimulációval növelik a 40 Hz-es szinkronizációt az egerek agyában, ez egy bizonyos típusú neuront speciális peptidek felszabadítására késztet. A tanulmány további eredményei arra utalnak, hogy ezek a rövid szignálfehérjék olyan folyamatokat indítanak el, amelyek elősegítik a fokozott amiloid-ürítést a glimfatikus rendszeren keresztül.

“Még nem rendelkezünk egyértelmű folyamatábrával a kezelés hatására bekövetkező biokémiai folyamatok pontos sorrendjéről” - jelentette ki a vizsgálatokat végző Mitch Murdock. “A vizsgálataink eredményei azonban bizonyítják ezt a fő glimfatikus útvonalakon keresztül történő kiürülési mechanizmust.”

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a glimfatikus rendszer az agyi salakanyagok kiürítésének kulcsfontosságú csatornája, és a kutatók feltételezték, hogy ezt a rendszert az agyi ritmusok szabályozhatják. Murdock és szerzőtársai a mostani vizsgálatsorozatban először megismételték a laboratórium korábbi eredményeit, miszerint a 40 Hz-es érzékszervi ingerlés növeli az idegi aktivitást az agyban, és ezzel párhuzamosan csökken az amiloidszint. Ezután azt vizsgálták, hogy megfigyelhető-e ezzel összefüggő változás azoknak a folyadékoknak a mennyiségében, amelyek a glimfatikus rendszeren keresztül a salakanyagok elszállítására szolgálnak. Nem kellett csalódniuk: a szenzoros gamma-stimulációval kezelt egerek agyszövetében megnövekedett agy-gerincvelői folyadék mennyiséget mérték a kezeletlen kontrollcsoporthoz képest, valamint az agyból távozó intersticiális folyadék mennyisége is növekedést mutatott. Sőt, a kezelt egerekben a folyadékot elvezető nyirokerek átmérője is megnagyobbodott, és kimutatható volt az amiloidok fokozott felhalmozódása a nyaki nyirokcsomókban, amely ennek a folyadékáramnak a kivezető helyéül szolgál.

Annak érdekében, hogy tisztázzák, mégis mi állhat ennek az intenzívebb folyadékáramlásnak a hátterében, a kutatócsoport az asztrocitasejtek aquaporin 4 (AQP4) csatornájára összpontosított, amely a sejtek számára megkönnyíti a glimfatikus folyadékcserét. Amikor egy vegyülettel blokkolták az APQ4 működését, az érzékszervi gamma stimuláció nem csökkentette az amiloidszintet, sőt, megakadályozta, hogy az egerek memóriája javuljon a kezelés hatására. Ugyanezt az eredményt érték el akkor is, amikor génszerkesztéses módszerrel blokkolták az AQP4 funkcióit.

A kutatók azonban az asztrociták APQ4-aktivitása által elősegített folyadékcserén kívül a gamma-hullámok egy másik mechanizmusát is megfigyelték, amely elősegíti a glimfatikus áramlást. Ez pedig a szomszédos erek pulzálásának fokozódása volt: több mérés is erősebb artériás pulzálást mutatott ki a szenzoros gamma-stimulációnak kitett egerekben a kezeletlen kontrollokhoz képest.

Az egyik legjobb új technika annak nyomon követésére, hogy egy állapot, például az érzékszervi gamma-stimuláció hogyan hat a különböző sejttípusokra, az RNS szekvenálás, mivel ezzel a módszerrel nyomon lehet követni a génexpresszióban bekövetkező változásokat. Ezzel a módszerrel Tsai és Murdock csapata azt látta, hogy a gamma-szenzoros stimuláció valóban elősegítette a fokozott asztrocita AQP4-aktivitással összhangban lévő változásokat. Az RNS-szekvenálási adatok azt is feltárták, hogy a gamma-stimuláció hatására a neuronok egy alcsoportjánál (az úgynevezett “interneuronok” esetében) több peptid termelésében is figyelemre méltó fellendülést tapasztaltak. Ez nem volt meglepő abban az értelemben, hogy a peptidek felszabadulása köztudottan függ az agyi frekvenciáktól, de abból a szempontból már nagyon is figyelemre méltó volt, hogy ezek közül egyik, a VIP (vasoactive intestinal peptide) az Alzheimer-kór elleni protektív előnyökkel asszociálható, és eddigi ismereteink szerint pont az erek sejtjeinek regulációjában, a véráramlás biztosításában, valamint úgy tűnik, a glimfatikus úton történő salakanyag-elszállításban játszik kulcsszerepet.

Ezt az érdekes eredményt alátámasztandó, a kutatócsoport olyan teszteket végzett, amelyek igazolták, hogy a gamma-frekvenciával kezelt egerek agyában megnövekedett a VIP koncentrációja: vagyis a stimuláció a VIP-et expresszáló interneuronok peptid-felszabadításának növekedését eredményezte.

A kutatók szerint a jövő egyik legfontosabb kutatási iránya számukra az lesz, hogy meghatározzák, milyen más peptideket vagy egyéb molekuláris tényezőket befolyásolhat az érzékszervi gamma-stimuláció.

Tsai és Murdock hozzátette, hogy bár ez a tanulmány egy valószínűleg fontos mechanizmusra - az amiloid-béta glimfatikus kiürülésére - összpontosít, amellyel az érzékszervi gamma-stimuláció segíti az agy működését, valószínűnek látszik, hogy nem ez az egyetlen mögöttes mechanizmus, amely a betegség elleni küzdelemben jelentőséggel bír. Az ebben a tanulmányban kimutatott tisztulási hatások ugyanis meglehetősen gyorsan jelentkeztek, de a laboratóriumi kísérletekben és a klinikai vizsgálatokban hetekig vagy hónapokig tartó krónikus szenzoros gamma-stimulációra volt szükség ahhoz, hogy a kognitív funkciókra tartós hatást gyakoroljanak.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

How 40Hz sensory gamma rhythm stimulation clears amyloid in Alzheimer's mice

Multisensory gamma stimulation promotes glymphatic clearance of amyloid

Irodalmi hivatkozás:

Li-Huei Tsai, Multisensory gamma stimulation promotes glymphatic clearance of amyloid, Nature (2024). DOI: 10.1038/s41586-024-07132-6. www.nature.com/articles/s41586-024-07132-6

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.