Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 16
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVII. évf. 2. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Cikkreferátum
2020-03-02

A dohányzás szorosan összefügg az zsírmájhoz társuló máj-fibrosissal, melynek független rizikófaktora az idősebb kor, a magasabb AST-szint és a dohányzás. 

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2019-11-13

Az USA USA kilenc – leginkább déli - államában 2018-ban először fordult elő, hogy a felnőttek több mint 35%-a túlsúlyos volt.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXV. évf. 10. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2018-10-17

A köszvény autoinflammatórikus betegség, kialakulásában az NLRP3 inflammaszóma és az interleukin-1 kiemelt szerepet játszik. A diagnosztiká­ban legfontosabb a mononátrium-urát kristály kimutatása, de érzékenyebb képalkotókkal a kristálylerakódás és a tofuszképződés is vizualizálható. A gyógyszeres kezelésre – a rohamoldásra és a fenntartó kezelésre – vo­natkozóan 2016-ban két új ajánlás is megjelent. A lényeg a húgysavszint célértékére való törekvés. A húgysavszintcsökkentés középpontjában ma is a xantin-oxidáz-gátlók (allopurinol, febuxostat) állnak. Nem szabad elfelej­tenünk az életmódi, diétás megfontolásokat sem, s tekintettel kell lennünk a vaszkuláris és metabolikus társbetegségekre.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-08-17

A mesterséges édesítőszerekkel készült üdítőitalok előnyösebbek vastagbélrákban a cukrozott italoknál - legalább is egy új vizsgálat szerint.

#5
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2017-02-28

A Deakin Egyetem most napvilágra került vizsgálata először szolgáltatott bizonyítékot arra, hogy az étrend minőségének jelentősége lehet a major depresszió terápiájában.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-12-07

A cukros üdítőitalok növelik a testsúlyt és cukorbetegséget is okozhatnak. Az USA egyik államában komplex tájékoztató kampányt indítottak ezekről a veszélyekről, és egy kongresszusi beszámoló szerint a cukros üdítőitalok kereskedelmi forgalma közel 20%-kal csökkent.

#7
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-11-25

Egy svéd tanulmány szerint a napi kettőnél több (cukrozott) üdítőital emeli a férfiak szívelégtelenségének kockázatát.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-09-16

Kanadában választás lesz októberben, és a helyi diabétesz társaság a pártoknak javasolja, támogassák a cukrozott üdítőitalok adóztatását, mert a 2-típusú cukorbaj gyakorisága 2000-től egy évtized alatt megduplázódott és ez a folyamat tovább gyorsul.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-02-06

A magas cukortartalmú üdítőitalok az elhízás egyik fő okának számítanak. Egy új vizsgálat szerint a cukros levek a kalóriabevitelen kívül más veszélyt is jelentenek: fontos szerepet játszanak a sejtek öregedésében.

#10
Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Gyermekgyógyászati Továbbképző Szemle
2014-09-29

A hasi fájdalom és székrekedés után a harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasz a haspuffadás, a böfögés és a teltségérzés. Cikkünk ennek okait, hátterét, illetve a panasz megszüntetésének lehetőségeit veszi sorra.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.