Diabétesz és a cukros üdítőitalok
Egy globális felmérés szerint a cukros üdítők jelentős arányban járulnak hozzá a cukorbetegség kialakulásához.
- Diabétesz-gyógyszer halálos méregből
- A szemaglutid kardiovaszkuláris előnyei
- Berberin a "természet Ozempic”je?
- A diabetológia fejlődése az elmúlt tíz évben
- Mesterséges intelligencia segítheti az inzulinadagolást
- Cagrilintid + semaglutid a diabezitás megelőzésére
- A COVID-19 járvány és az 1-es típusú diabetes
- Orális inzulinadagolás mikromotoros minitablettákkal
- 1-es típusú diabetesz kialakulását késleltető szer
- Heti egyszeri adagolású bázis inzulin
- Neuropátia és hipoglikémia-veszély 1-típusú diabetesben
- Őssejtterápia autoimmun kórképekben
A Nature Medicine folyóiratban január 6-án jelent meg a Tufts University kutatóinak cikke, amelynek becslései szerint világszerte évente a cukorral édesített italok fogyasztása miatt 2,2 millió új diabéteszes (2-es típusú cukorbetegség) és 1,2 millió új szív-érrendszeri megbetegedés fordul elő. A fejlődő országokban súlyosabb a helyzet: Afrikában a szubszaharai országokban a tanulmány szerint a cukorral édesített italok az összes új diabéteszes eset több mint 21%-ához járultak hozzá. Latin-Amerikában és a Karib-térségben az új esetek közel 24%-ához, valamint a szív-érrendszeri betegségek több mint 11%-ához kapcsolhatók a cukros italok.
Az egyes országok közül Kolumbia, Mexikó és Dél-Afrika is súlyosan érintett: Kolumbiában az összes új cukorbetegség több mint 48%-a a cukros italok fogyasztásának volt tulajdonítható. Mexikóban az összes új cukorbetegség közel egyharmada a cukros italok fogyasztásához kapcsolódott. Dél-Afrikában az új cukorbetegségek 27,6%-a és a szív- és érrendszeri megbetegedések 14,6%-a volt visszavezethető a cukros italok fogyasztására.
A cukros italok közös tulajdonsága, hogy emésztésük gyors, ami a vércukorszint hirtelen megugrását okozza, miközben tápértékük alacsony. A rendszeres fogyasztás idővel súlygyarapodáshoz, inzulinrezisztenciához és számos olyan anyagcsere-problémához vezet, amelyek a két vezető globális halálokhoz, a 2-es típusú cukorbetegséghez és a szívbetegségekhez kapcsolódnak.
“A cukorral édesített italokat nagy mennyiségben forgalmazzák és értékesítik az alacsony és közepes jövedelmű országokban. Ez kettős problémát jelent, mivel ezeknek az országoknak a lakói nem csak, hogy az egészségükre káros termékeket fogyasztanak, hanem gyakran a fejlett országoknál sokkal kevésbé vannak felkészülve a hosszú távú egészségügyi következmények kezelésére” - fejtette ki Dariush Mozaffarian, a tanulmány első szerzője.
A szerzők szerint az országok fejlődésével és a jövedelmek emelkedésével a cukros italok egyre elérhetőbbé válnak. A férfiak nagyobb valószínűséggel szenvednek a cukros italok fogyasztásának következményeitől, mint a nők, ahogy a fiatalabb felnőtteknél is súlyosabb a hatás az idősebbekhez képest.
“Sürgős, bizonyítékokon alapuló beavatkozásokra van szükségünk a cukorral édesített italok fogyasztásának globális megfékezésére, mielőtt még több életet rövidítenének meg a cukorbetegségre és szívbetegségre gyakorolt hatásuk miatt” - állítja Laura Lara-Castor, a tanulmány társszerzője.
A kutatók a probléma komplex megközelítését sürgetik, amelynek része kell, hogy legyen a közegészségügyi kampányok lefolytatása, a cukros italok reklámozásának szabályozása és a cukrozott italok megadóztatása. Néhány ország már tett lépéseket ebbe az irányba, például Mexikó, ahol a világon az egyik legmagasabb az egy főre jutó cukrozott italok fogyasztásának aránya, 2014-ben adót vezetett be az italokra. Az első bizonyítékok arra utalnak, hogy az adó hatékonyan csökkentette a fogyasztást, különösen az alacsonyabb jövedelműek körében.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:
Global study links millions of diabetes and heart disease cases to sugary drinks
Irodalmi hivatkozás:
Laura Lara-Castor, Burdens of type 2 diabetes and cardiovascular disease attributable to sugar-sweetened beverages in 184 countries, Nature Medicine (2025). DOI: 10.1038/s41591-024-03345-4