hirdetés

Az egészséges étrend jót tesz az erekciónak is

Egészséges étrend mellett kisebb annak a kockázata, hogy az életkor előrehaladtával erektilis diszfunkció alakul ki – állítja egy most nyilvánosságra hozott tanulmány több mint 20 ezer férfi adatai alapján.

 

hirdetés

A több mint 20 ezer férfi részvételével lefolytatott hosszú távú Health Professionals Follow-Up Study azzal a következtetéssel zárult, hogy a legegészségesebb étrenden lévő férfiak csoportjában 22%-kal kisebb volt az erektilis diszfunkció (ED) előfordulásának esélye, mint a kevésbé egészséges ételeket fogyasztó férfiak körében – írja a JAMA Network Open. https://jamanetwork.com/article.aspx?doi=10.1001/jamanetworkopen.2020.21701 

„Vizsgálatunk legfontosabb megállapítása, hogy az egészséges étrendet követő férfiaknak – azaz azoknak, akik több zöldséget, gyümölcsöt, diófélét és halat fogyasztanak – kevésbé kell tartaniuk ED megjelenésétől – mondja a vizsgálatot vezető dr. Scott Bauer, a University of California belgyógyász-urológusa. - Bár véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatokra van szükség annak igazolására, hogy a diétás beavatkozások szerepet játszhatnak-e az ED prevenciójában, az erektilis funkciójuk miatt aggódó férfi pácienseket tájékoztatni kell arról, hogy az étrendnek is jelentősége lehet az ED kialakulásának kockázatában. Egyelőre nem tudjuk, hogy az egészséges étrend milyen mechanizmus révén mérsékli a rizikót, ám nem szabad megfeledkezni arról, hogy az erekció zavara – különösen fiatal férfiak esetében – szív-és érrendszeri betegség korai jele lehet, illetve hogy az ED és a kardiovaszkuláris betegségek kockázati tényezői részben átfedik egymást. Ennek az összefüggésnek a felismerésre vezette munkacsoportunkat annak a hipotézisnek a felállítására, mely szerint a szív- és érrendszeri betegségek prevenciójában és terápiájában hatásosnak bizonyult módszerek eredményesek lehetnek az ED megelőzésében is. A kedvező hatások mögött hasonló mechanizmusok, például az endotélfunkció javítása állhat.”

Annak a hipotézisnek a tesztelésére, mely szerint az étrend befolyásolhatja az ED rizikóját, dr. Bauer és munkatársai 21.469 amerikai egészségügyi dolgozó adatait elemezték 1986-tól kezdődően. A résztvevők életkora a vizsgálatba való beválasztáskor 40 - 75 év volt, átlagéletkoruk a jelenlegi elemzés időpontjában 62 évnek adódott, és állapotukat átlagosan 10,8 éven át követték nyomon.

A prospektív vizsgálatba beválasztottak 4 évente kérdőíveken válaszoltak arra, hogy naponta hányszor és mit fogyasztanak, 2 évente pedig életmódbeli tényezőkre, egészségi kimenetelekre és gyógyszerszedésre vonatkozó kérdőíveket töltöttek ki. Az erektilis diszfunkció előfordulására négyévente (2000-ben, 2004-ben, 2008-ban és 2012-ben) kérdeztek rá. Az étrend megítélése az Alternative Healthy Eating Index 2010 (AHEI) és a Mediterranean Diet pontszám alapján történt. Magasabb pontszámot ért a nagyobb mennyiségű zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona, dióféle, többszörösen telítetlen zsírsav és ómega-3-zsírsav fogyasztása, illetve a kevés vörös és feldolgozott húsfélét, cukrozott üdítőitalokat, transz zsírsavakat és nátriumot tartalmazó étrend. Ugyancsak több pontot ért, ha az adott személy csak mértékletesen fogyasztott alkoholt.

A fenti pontszámok alapján a legmagasabb kvintilisbe tartozó férfiak esetében bizonyult a legkisebbek az ED kockázata, a legalacsonyabb kvintilissel összehasonlítva; a különbség különösen a 60 évesnél fiatalabb férfiak esetében volt szembetűnő.

„Az eddigi legnagyobb obszervációs vizsgálat megerősíti azt a jelenlegi vélekedést, mely szerint az erektilis diszfunkció – különösen 60 éves kor alatt – az érrendszer állapotát tükrözi – magyarázza dr. Ronald Tamler, a Mount Sinai Health System professzora. – Az egészséges étkezés elősegíthet egyéb egészséges egészségmagatartás-formákat is, például a fizikai aktivitást, ami ugyancsak pozitívan hat az erektilis funkcióra. Az üzenet egyértelmű: az egészséges étkezés nemcsak a szív és az érrendszer egészsége, hanem a szexuális egészség szempontjából is fontos.” 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.