Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 7
#1
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-09-13

Az alvászavar többnyire az idősebb korosztályt érinti, oka gyakran a túlzott gyógyszerfogyasztás. Az időskori álmatlanság nem azonos a fiatalkorival, mivel időseknél már neurodegeneratív elváltozások is észlelhetők.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2021-08-09

A JAMA Neurology-banmegjelent tanulmány szerint jelentősen alulbecsüljük a 65 éves kor előtt megjelenő demencia gyakoriságát.

#3
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2020-12-28

Fiatal felnőttekben egyre gyakoribb a stroke, míg a szívinfarktus gyakorisága érdekes módon nem változik.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-02-27

Az agysérülést elszenvedőknél még évek múlva is jóval magasabb a demencia kockázata.

#5
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2013-03-19

A rendszeres, kellő mennyiségű és intenzitású fizikai aktivitás – az egészséges életvezetés többi tényezőjével együtt – jelentősen hátráltatja a „civilizációs” betegségek kialakulását. A degeneratív kardiovaszkuláris és metabolikus kórfolyamatok, a kardiorespiratorikus és motorikus fittség romlásának lassítása sok minőségi életévet eredményezhet. A nagyobb fittség csaknem minden betegség kialakulásának megelőzésével és progressziójának lassításával sokéves, egészségben megélhető élettöbbletet jelent. „A testmozgás gyógyszer!”

#6
Parkinson Mozaik Parkinson Mozaik 1. évfolyam 1. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Egyéb >> Parkinson Mozaik
2012-08-29

Az utóbbi húsz évben nagy előrelépés történt a Parkinson-kór validált biomarkereinek kifejlesztésére,  felé. Amig ilyen nem áll rendelkezésünkre, a diagnózishoz lépcsőzetes megközelítést kell alkalmaznunk: a klinikai vizsgálatokat specifikus neuropszichológiai kérdőívekkel vagy fiziológiai tesztekkel egészíthetjük ki, majd képalkotó módszerrel vagy biokémiai markerrel erősíthetjük meg.

#7
Orvostovábbképző Szemle XIX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2012-04-13

Szkizofréniában képalkotó és egyéb vizsgálatok segítségével megállapítható az intrauterin agykárosodás, melyet genetikai és környezeti ártalmak tovább súlyosbíthatnak.

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.