hirdetés

Az időskori alvászavarok kezelése

Az alvászavar többnyire az idősebb korosztályt érinti, oka gyakran a túlzott gyógyszerfogyasztás. Az időskori álmatlanság nem azonos a fiatalkorival, mivel időseknél már neurodegeneratív elváltozások is észlelhetők.

hirdetés

A Current Psychiatry and the American Academy of Clinical Psychiatrist 2021-es virtuális találkozóján az idősebb korosztályt érintő alvászavarok lehetséges okairól és gyógymódjairól is tanácskoztak. Dr. Ruth M. Benca (a Wake Forest Baptist Health, Észak-Karolina) hangsúlyozta „egy idős embernél nem csak az okozza a problémát, hogy nem tud elaludni, vagy tartósan aludni, hanem az is, hogy megváltozik a bioritmusa. Ezért mindkét jelenséget egyformán kezelni kell.”

Az alvás jelentésen befolyásolja az egyén életminőségét és a hosszútávon kihat az egészségre, de ezek ellátásra nem állnak az orvosok rendelkezésére egyértelmű útmutatások „sokat hallunk arról, hogy mit nem szabad adnunk az idős betegeknek, viszont nagyon keveset  hallunk arról, hogy mit kellene csinálnunk.”

A viselkedés és az életmód nagyon fontos a minőségi alvás szempontjából, hiszen az alvást jelentősen befolyásolják a nappali tevékenységek, például a testmozgás, a lefekvés előtti tv-nézés illetve a fény-expozíció. Ezért az alvászavar kezelésénél ezeket is mindig figyelembe kell venni, és ahol lehet és szükséges, életmódváltozást is célszerű javasolni a betegnek.

Amennyiben mégis a gyógyszeres kezelés mellett döntünk, előzetesen meg kell győződnünk azok mellékhatásairól is, illetve arról is, hogy a beteg által más problémákra szedett gyógyszerek megzavarhatják-e az alvást. Gondoljunk csak a vízhajtókra, amelyek miatt a betegnek éjjel többször is WC-re kell mennie. A vérnyomáscsökkentők és a központi idegrendszerre ható gyógyszerek (pl. antidepresszánsok) szintén befolyásolhatják az alvást, egyes, vérnyomáscsökkentőket szedők b félelmetes, lidérces álmokról számolnak be. Sok, az FDA által engedélyezett gyógyszer időseknél csak óvatossággal használható, vagy éppen kerülendő. Az American Geriatrics Society által rendszeresen frissített u.n. Beers-kritériumok alatt felsorolják azokat a gyógyszereket, amelyek alkalmazása idősekben potenciálisan problémás lehet, és néhány gyógyszer esetében a használatot csak megfontolás után, szűk körben javasolják. Ilyenek pl. a melatonin receptor antagonista ramelteon, a triciklikus antidepresszáns doxepin kis dózisai, vagy a kettős orexin-receptor antagonisták, melyek alkalmazását bizonyos típusú demenciában szenvedő idősebb betegeken jelenleg is vizsgálják.

Egyéb gyógyszerek, mint pl. a benzodiazepinek, vagy a „Z-gyógyszerek” (zolpidem és társai) emlékezetkiesést, zavartságot és pszichomotoros problémákat okozhatnak. Alvászavar éppen a túl sokféle gyógyszer szedése (polifarmácia) következtében is kialakulhat. Nem egy esetben a egyes gyógyszerek mellékhatásának kivédésére vagy enyhítésére az orvosok ismételten gyógyszereket írnak fel betegeiknek, ilyen módon a gyógyszerek egyre csak halmozódnak ahelyett, hogy inkább megnéznék, nem hagyható el valamelyik szer.

„Ezért, ha egy beteg bizonyos okból – különösen az alvásra, vagy egyébre – gyógyszert szed és nem javul, akkor megkísérelhetjük szép lassan elvonni a gyógyszert. Még az altatókat szedő és jobban lévő idősebb betegeknél is csökkenteni tudjuk az egyéb gyógyszerek adagjait, esetleg teljesen le is állíthatjuk őket, vagy egy enyhébb mellékhatásokkal rendelkező szerrel váltjuk fel őket” – mondta Benca. Próbákozni kell az alvászavar kezdetének meghatározásával, kideríteni, hogy ez egybeesett-e valamelyik gyógyszer szedésének kezdetével vagy valamilyen gyógyszerváltással. Azt is meg kell vizsgálnunk, hogy a beteg által szedett gyógyszerek közül melyiket milyen problémára szedi, és az a probléma megoldódott-e már. Jóval célszerűbb elvenni egy szert -amennyiben lehetséges-, mint egy másikat adni.

Nagy kihívást jelent, hogy az időseken gyakran jelentkező alvászavarokat az orvosok nem szeretik kivizsgálni. Altatókat is vonakodnak felírni, és rendszerint nem eléggé tájékozottak a viselkedési és egyéb beavatkozási lehetőségekről sem. Sokuk számára olyan ez, mint kinyitni a Pandora szelencéjét: minden baj kiszabadul. Ha az alvászavar gyógyszeres kezelése sikertelen, akkor fel kell tárni, hogy a háttérben mozgáshiány vagy elsődleges alvászavar (mint az alvási apnoe) húzódik. Utóbbi esetben alvás specialistához kell utalni a beteget.

A megbeszélés során felmerült, hogy egyre gyakrabban használják a jobb alvás érdekében a cannabist, ami többek között azért gond, mert használatát nehéz megállítani: abbahagyása álmatlanságot von maga után. Jelenleg folynak a cannabis olaj használatára vonatkozó vizsgálatok. Ha a szedatívumokat krónikusan szedő beteg jól van, akkor lehetőleg a legkisebb hatásos adagot kell adni, és elsősorban a rövid hatású szerekből, legalább 6 havonként gondos ellenőrizés mellett.

Forrás:

King J. Managing sleep problems in older adults. Medscape Medical News > Conference News > AACP 2021. August 20, 2021.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.