hirdetés

Demens betegek alvászavarainak kezelése

Egy nagy megfigyeléses vizsgálat szerint a demenciában szenvedő betegek alvászavaraira adott „Z-gyógyszerek” nagyobb dózisokban növelik az elesések, a csonttörések és a stroke kockázatát. 

hirdetés

A „Z-gyógyszerek” (zopiclone, zaleplon, zolpidem, stb.) a GABA (gamma-amino-vajsav)-agonisták „nem-benzodiazepin” csoportját képezik, felezési idejük rövidebb a benzodiazepinekénél, ezért kezdetben úgy tűnt, hogy azoknál  biztonságosabbak. Egyre több bizonyíték szól azonban amellett, hogy demens betegeknél - magasabb dózisokban - jelentős mellékhatásokat okozhatnak, ezért adásukat az előírások szerint lehetőleg kerülni kell.

Dr. Chris Fox (University of East Anglia, Norwich, England) és munkatársai BMC Medicine-ben 2020. novemberében megjelent cikkükben e gyógyszerek mellékhatásainak kockázatával kapcsolatos vizsgálatukat ismertették. megnézték, hogy 27.090 demenciában szenvedő betegben 2000. január és 2016. márciusa között hogyan alakult az első „Z-gyógyszer” felírását követően az eleséses, csonttöréses, fertőzéses, iszkémiás stroke-os, vénás thromboembóliás (VTE) és halálozási kockázat. A vizsgálatba vontak 62%-a volt nő, az átlagos életkor 83 év volt. Alvászavar miatt 3532 beteg kapott „Z-szereket”, 1833-an nem szedtek szedatívumokat. A háziorvosi adatok alapján 10.214, szedatívumokat nem használót és 5172 új benzodiazepin használót is összehasonlítottak nemhez, életkorhoz, antipszichotikum használathoz igazítva. A 3532 „Z-gyógyszereket” kapó demens betegek 17%-ánál (584 beteg) az alvászavar miatt eleve magas dózissal kezdték a kezelést (napi ≥7,5 mg zopiclone, vagy avval egyenértékű). Ezeknél a betegeknél jóval nagyobb volt a csonttörés kockázata (HR: 1,67, 95%CI 1,13–2,46), ezen belül a csípőtörés kockázata (HR: 1,96, 95%CI 1,16-3,31), továbbá az elesés kockázata (HR: 1,33, 95%CI 1,06-1,66) és az iszkémiás stroke kockázata (HR: 1,88, 95%CI 1,14-3,10) a szedatívumokat nem szedőkhöz képest. A „Z-gyógyszereket”magasabb adagban szedő demens betegek gyakrabban kerültek kórházi felvételre, sűrűbben mentek a háziorvoshoz, és esetükben több antipszichotikum, antidepresszáns és antibiotikum felírására került sor.

A „Z-gyógyszereket” alacsonyabb adagban (napi ≤3,75 mg zopiclone vagy avval egyenértékű) szedőkben azonban mindössze minimálisan volt magasabb a káros következmény. Viszont nem emelkedett, illetve klinikailag nem volt szignifikáns a halálozás, a fertőzések, vagy a VTE kockázatának növekedése a „Z-gyógyszer” használata mellett.

Ha a „Z-gyógyszert” szedőket és az 5172 benzodiazepin-szedőt hasonlították össze, akkor a mellékhatások tekintetében csak annyi különbség volt, hogy a „Z-gyógyszert” szedőknél alacsonyabb volt a halálozási arány (HR: 0,73, 95%CI 0,64-0,83).

A kutatók arra figyelmeztetnek, hogy demenciában szenvedő betegeknél az altatók veszélyekkel járnak. A demenciában észlelhető alvászavarok orvoslásának lehetőségei között nem szabad megfeledkeznünk az alvás-higiéné javításáról és az esetleg alvászavart okozó szerek kiiktatásáról. A gyógyszer-felírás egy igen idő-igényes tevékenység. A „Z-gyógyszereket” beállítását kellő óvatossággal kell végezni, de adásukat nem kell abbahagyni.

Források:

Brooks M. Higher dose ’Z-drugs’ tied to serious risks in dementia patients. Medscape Medical News. November 25, 2020.

Richardson K, Loke YK, Fox C, et al. Adverse effects of Z-drugs for sleep disturbance in people living with dementia: a population-based cohort study. BMC Medicine 18, 351 (2020) https://doi.org/10.1186/s12916-020-01821-5

 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.