hirdetés

A zeneterápia haszna demenciában

Egy új kutatás szerint a zeneterápia csökkenti a demenciában szenvedők depressziós tüneteit, szorongását és viselkedési problémáit, javítja az érzelmi komfortot, és az életminőséget.

hirdetés

A Cochrane Database of Systematic Review-ben 2018. július 23.-án jelent meg online egy összefoglaló közlemény, melyben 22 vizsgálatban szereplő 1000-nél több, különböző súlyosságú demenciában szenvedő beteg adatait foglalták össze. (A közlemény egy 2017-es Cochrane összefoglaló frissítése). Az adatok szerint a – legalább öt alkalommal történő – zeneterápia enyhíti a depressziós tüneteket, javítja a viselkedési zavarokat és az életminőséget (QoL). Dr. Jenny T. van der Steen (VU University Medical Center Amsterdam, Hollandia) elmondta a Medscape Medical News-nak, hogy a szorongás szintén enyhül, de a kognitív funkciók, az agitáció, vagy az agresszió nem változik. A doktornő kifejtette, hogy a „hatások nem nagyok, de a demenciában szenvedők, az őket ápolók, a család és a professzionális segítők szempontjából igen fontosak”.

Demenciában gyakran rosszabbodik a beszédkészség, és a beszélt nyelv megértése, de a zene egy olyan nyelv, melyet a demenciában szenvedők is megértenek – mondta Dr. van der Steen. „A zene összekapcsolja az embereket, különösen az ápolási otthonokban élőket, akik egyébként eléggé el vannak zárva egymástól.” A 2017-es meta-analízis óta újabb, szisztémás kiértékelésre alkalmasabb adatok állnak rendelkezésre.

14 országban végzett 22 vizsgálat adatait értékelték (1097 résztvevő). A meta-analízisbe 21 vizsgálat 890 résztvevője került. A résztvevők mind a demencia valamilyen típusában szenvedtek. A terápiás próbálkozások kórházakban, ápolási otthonokban, vagy a közösségben történtek. A zene-alapú terápiás beavatkozás lehetett aktív (pl. éneklés, hangszeres játék), és lehetett receptív (zenehallgatás), történhetett személyenként, vagy kollektívan, legalább 5 alkalommal. Hét vizsgálatban személyenként, a többiben csoportosan zajlott a terápia. A legtöbb vizsgálatban aktív és receptív zenei elemek is voltak. A hatást az egyéb beavatkozásokhoz, pl. zene nélküli aktivitásokhoz, vagy aktivitás nélküli helyzetekhez hasonlították. Elsődleges végpontok a következők voltak: érzelmi jólét, életminőség, depresszió, szorongás, viselkedési zavarok, agitáció, agresszió. Másodlagos végpont a társasági viselkedés és a kognitív funkciók voltak.

Az analizált vizsgálatok közötti eltérések miatt igen nehéz volt az értékelés. Számos esetben a vizsgálatok tervezése, kivitelezése, ellenőrzése hibás volt, de a résztvevők halála, vagy szem elől vesztése is akadályozta a munkát. 9 vizsgálat 348 résztvevőjénél jelentősen javult az érzelmi állapot és az életminőség, 13 vizsgálat 478 résztvevőjénél pedig a szorongás lényeges csökkenését regisztrálták. 7 vizsgálat 350 résztvevőjén viszont alig, vagy egyáltalán nem javultak a kognitív funkciók. 11 vizsgálat 503 résztvevőjétől származó mérsékelt minőségű bizonyítékok alapján kijelenthető, hogy csökkentek a depressziós tünetek és a viselkedési problémák. A zene-alapú beavatkozások 14 vizsgálat 626 résztvevőjének adatai alapján viszont nem csökkentették az agitációt vagy az agressziót. A szociális viselkedésre gyakorolt hatás megállapítása bizonytalan, mivel a vizsgálatok bizonyítékai nagyon gyengék. Dr. van der Steen az adatok alapján az egyénre szabott, individuális terápiás beavatkozásokat tartja hasznosabbnak a csoportos terápiánál .

Dr. Sam Fazio (az Alzheimer’s Association speciális projektjének igazgatója), aki BA fokozatát zeneterápiából szerezte, kijelentette, hogy „hallomásból, de a saját klinikai tapasztalataim alapján is megerősíthetem, hogy a zeneterápia számos haszonnal jár.” A terápia-e formája semmiféle veszéllyel nem jár, ezért a nem gyógyszeres beavatkozások egyik hasznos lehetősége, ugyanakkor több kérdés is felmerül. Például a beteg maga tud-e valamilyen hangszeren játszani, vagy csak hallgatja a zenét, teszi ezt magában vagy társaságban? Milyen zenét szeret a beteg? A klinikusok egybehangzó véleménye, hogy a legtöbb demenciában szenvedő beteget azonnal meg lehet nyugtatni a zenével. A zeneterápia az Alzheimer’s Association által javasolt nem gyógyszeres beavatkozás.  

 

Forrás:

1. Medscape Medical News > Psychiatry News

2. Cochrane Database of Systematic Reviews

3. Cochrane Database of Systematic Reviews  

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.