hirdetés

D-vitamin és a neurodegeneratív betegségek

Egy nagy ausztrál vizsgálat szerint nincs szilárd bizonyíték arra, hogy a D-vitamin védene az Alzheimer-kór, a Parkinson-kór, a sclerosis multiplex, vagy az egyéb neurodegeneratív betegségek ellen.

hirdetés

Korábban számos vizsgálat azt mutatta, hogy a neurodegeneratív betegségben szenvedők szervezetében alacsonyabbak a D-vitamin szintek, mint az azonos korú egészséges populációban. A Nutritional Neuroscience c. lapban 2018. július 9.-én online megjelent tanulmány eredményei viszont megcáfolják azt az ebből fakadó vélekedést, hogy a magasabb D-vitamin szintek pozitívan befolyásolják az agy egészségi állapotát.

A neurodegeneratív betegségek során a neuronok károsodnak, vagy elpusztulnak az agyban és a központi idegrendszer más területein. Ez mindegyik betegségre jellemző, de a betegségek megjelenése, tünetei, progressziója jelentősen eltérő. Pl. Alzheimer-kórban az agyban bizonyos toxikus fehérjék felszaporodnak és demencia alakul ki. Parkinson-kórban a betegség a mozgási és egyéb funkciókat ellenőrző dopamin-termelő idegsejteket pusztítja el, sclerosis multiplexben pedig neuronokat védő- és szigetelő burkot támadja, ezáltal rombolja a sejtek közötti kommunikációt, és esetleg a sejtek pusztulását okozza. A sclerosis multiplex fiatalabbakon, az Alzheimer és a Parkinson idősebbekben jelentkezik.

A D-vitamin többek között igen fontos a csontok fenntartásában, befolyásolja a sejtek növekedését, kontrollálja az izmokat, csökkenti a gyulladást, szabályozza az immun-működéseket. Néhány esetben a D-vitamin közvetlenül a géneken keresztül szabályozza a különböző funkciók kontrollálására szolgáló fehérjék termelődését. Szervezetünk a bőrünket ért UV sugárzás hatására D-vitamint termel, de a D-vitamint bizonyos tápanyagok is tartalmazzák. Általánosságban a tápanyagokból felvett és a szervezet saját szintetizáló folyamataiban előállított D-vitamin elégséges, de egyes esetekben pótlásra van szükség. Az UV-expozícióból, a táplálékból származó D-vitamin előbb a májban, majd a vesékben kémiai átalakulásokon megy át.

A D-vitamin neuroprotektív szerepének lehetősége arra indította Dr. Krystal Lacopettát (University of Adelaid) és munkatársait, hogy megvizsgálják, lehetne-e a D-vitamint a neurodegeneratív betegségek kezelésére is használni. 231 vizsgálatot néztek át, de ezek közül csak 73 vizsgálat felelt meg a támasztott követelményeknek. Figyelembe vették a vizsgálati módszereket, a minták nagyságát, a kezelt és a kontroll csoportokban észlelt hatásosságot. Végső következtetésük az volt, hogy „a D-vitamin és az agyi eltérések közötti összefüggés valószínűleg csak társult (associative), és nem ok-okozati”. Nem találtak bizonyítékokat arra, hogy a D-vitaminnak neuroprotektív szerepe lenne, de szerintük az nem zárható ki, hogy ez a vitamin valami egyéb védő faktor működését jelezné. A Nap ultraibolya (UV) sugárzása - a D-vitamin-termelődéstől függetlenül – kedvező, védő hatású a sclerosis multiplex-szel, az Alzheimer- és a Parkinson-kórral szemben. A szerzők szerint ezért további vizsgálatok lennének szükségesek annak a megismerésére, hogy az UV expozíció milyen mechanizmuson keresztül fejti ki ezt a hatást.

Az eredmények alapján viszont nem zárható ki, hogy az UV expozíció kedvezően hathat az agyra. Néhány előzetes vizsgálat arra utalt, hogy sclerosis multiplexben, Alzheimer- és a Parkinson-kórban a Nap ultraibolya sugárzásának pozitív hatása van, tehát elképzelhető, hogy  – a D-vitamintól teljesen független módon - befolyásolhatja az agy molekuláris folyamatait. Sok kutatómunkára van még szükség, hogy „teljesen megértsük ezeket a folyamatokat”.

 

Forrás:

1. Medical News Today

2. Nutritional Neuroscience

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.