hirdetés

Gyermekkori alultápláltság ellen D-vitamin

A világban kb. 20 millió gyermeket (!) érintő súlyos akut alultápláltság kezelését segítheti az a megfigyelés, hogy a nagydózisú D-vitamin hozzájárulhat e gyermekek testsúlynövekedéséhez.

hirdetés

Amennyiben a súlyosan alultáplált gyermekeknek a kezelésükre szolgáló standard táplálékok (tápszerek és készételek) mellé D3 vitamint is adnak két nagy adagban, jelentősen és biztonságosan javulnak a gyermekek fejlődési mutatói és növekszik a testsúlyuk a kizárólag standard készételekkel táplált társaikéhoz képest.

Dr. Javeria Saleem, a pakisztáni Punjab University, Lahore és a Queen Mary University, London, UK kutatója és munkatársai 2018 májusában az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban megjelent tanulmányukban kimutatták, hogy a súlyos alultápláltságban – és az ehhez társuló súlyos testsúlyvesztésben – igen gyakori a D-vitamin hiány is. A súlyos állapot standard kezelésére szolgáló tápszerek is tartalmaznak D-vitamint, de csak olyan kis mennyiségben, ami valójában nem képes ezt a hiányt pótolni. Vizsgálatukba 194 súlyosan alultáplált pakisztáni gyermeket vontak be, akik közül 185- en fejezték be a vizsgálatot. A kisgyermekek átlagos életkora 15,4 hónap volt. Nyolc héten keresztül a standardnak számító, energiában dús, mikronutriensekkel gazdagított pépet kapták tasakokban adagolva. Kiinduláskor a gyermekek átlagos testsúlya 5,5 kg volt, a testsúly/magasság Z-score-ja -3,9- nek adódott (hazánkban egy ilyen életkorú kisgyermek átlagos magassága 78-79 cm, átlagos testsúlya 10-11 kg). A tápszer mellé 93 kisgyermek a táplálás második és negyedik hetében egy-egy adag D3- vitamint is kapott (egyenként 200.000 IU dózisban) egy műanyag fecskendő segítségével. A többi kisgyermek (n=92) placebót kapott a standard táplálás mellé.

A vizsgálat elsődleges végpontja a testsúly növekedése volt a kiindulási testsúlyhoz képest. A nagydózisú D-vitamin pótlásban részesülő gyermekek testsúlygyarapodása alig 15%-kal haladta meg a vitamin helyett placebót kapott gyermekekét. Viszont a testsúly/testmagasságuk (WFH,weight-forheight) átlagos z-score-ja a kezelés 8 hete alatt folyamatosan emelkedett és szignifikánsan (a kiindulási helyzet különbségeinek kiigazítása után a beavatkozás 8. hetében 7%-kal) magasabb volt a az egyedüli tápszert kapó kisgyermekekéhez képest (HR 1,07, P<0,001). Ennek megfelelően a D3- vitamin pótlást kapó gyermekek átlagos testsúlygyarapodása 0,26 kg-mal nagyobb volt, mint az egyedüli terápiás tápszeradagolásban részesülőké (P=0,001).

A tanulmány nagyon fontos megfigyelése volt, hogy a nagydózisú D3-vitamin pótlást kapó gyermekek általános fejlődési elmaradása a 8. hét végén az egyedüli terápiás tápszeradagolásban részesülőkéhez képest 51%-kal enyhült (HR 0,49, P=0,002), és a bruttó motoros fejlődésbeli lemaradásuk 71%-kal (HR 0,29, P=0,002), a finom motoros fejlődés lemaradásuk 41%-kal (HR 0,59, p=0,018), a kommunikációs eszközéül szolgáló beszélt nyelv terén mérhető lemaradásuk pedig 43%-kal (HR 0,57, P=0,036) csökkent.

Mellékhatást a D-vitamin adagolás mellett nem láttak.

A vizsgálók szerint a D3-vitaminnak jelentős szerepe van a központi idegrendszer fejlődésében is. Mint az várható volt, a D-vitamin pótlásban is részesülő kisgyermekek szérum 25-hidroxivitamin D [25(OH)D] koncentrációja szignifikánsan magasabb volt, mint a táplálás mellé csak placebót kapó kisgyermekeké (99,4 nmol/l vs 46,6 nmol/l, kb. 246 ng/ml vs kb. 115 ng/ml, P<0,001). Igaz, hogy a tápszerek adagonként 600 IU D-vitamint tartalmaznak, de ez nem elég a keringő 25(OH)D folyamatosan megfelelő szinten való tartására, és arra sem, hogy megelőzze a súlyosan alultáplált gyermekek D-vitamin hiányát.

Megfigyeléseiket összegezve a vizsgálók arra a következtetésre jutottak, hogy a jelenleg kapható terápiás készételek, tápszerek D-vitamin tartalma nem optimális a súlyosan alultáplált kisgyermekek fejlődésének és súlygyarapodásának támogatására, legalábbis az általuk vizsgált népcsoportban.

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News

2. The American Journal of Clinical Nutrition

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.