D-vitaminszint és kolorektális rák kockázat
Egy új, nagy meta-analízis szerint a 40 ng/ml fölötti 25-hidroxivitamin D szint esetén szignifikánsan kisebb a kolorektális rák kockázata nőkben, és bár nem szignifikánsan, de kisebb férfiakban is.
Egy új, nemzetközi együttműködésben végzett nagy meta-analízis szerint a 100 nmol/liter (40 ng/ml) fölötti keringő 25-hidroxivitamin D (25-OH-D) érték - a csontok egészséges állapotához szükségesnél alacsonyabb koncentrációjú esetekhez képest – a kolorektális rák (CRC) szignifikánsan alacsonyabb kockázatát jelzi nőkben, és – nem szignifikánsan, de - kevesebb kockázatot jelez férfiakban.
A keringő 25-hidroxivitamin D (25-OH-D) szintet itthon általában 24-80 ng/ml esetén tekintjük normálisnak (Amerikában a 60-200 nmol/l, más guideline-ok szerint a 20-100 ng/ml a normális tartomány), 20 ng/ml (50 nmol/l) alatt D-vitamin hiányról, 21-29 ng/ml (52-72 nmol/l) közötti szint esetén D-vitamin inszufficienciáról beszélünk
Előzetes vizsgálatokból ismert, hogy a magasabb keringő D-vitamin szintek alacsonyabb kolorektális rák (CRC) kockázattal járnak. Dr. Marjorie McCullogh epidemiológus (American Cancer Society in Atlanta, Georgia) és munkatársai a 2018. június 14.-én a JNCI-ben megjelent közleményükben 17 vizsgálat anyagának értékelése során 5706 kolorektális rákban szenvedő beteg és 7107 kontroll személy adatait analizálták. Átlagosan 5,5 év követés után azt lehetett megfigyelni, hogy a legalacsonyabb 25-OH-D koncentrációk mellett 23%-kal nőtt, míg a legmagasabb 25-OH-D koncentrációk mellett 21%-kal csökkent a CRC kialakulásának kockázata. A testtömeg-indexhez, vagy a fizikai aktivitáshoz való igazítások alig-alig befolyásolták ezt a kockázati becslést.
A 75 és 87,5 nmol/l (30-35 ng/ml) közötti keringő 25-OH-D értékek mellett 19%-kal, a 75 és 100 nmol/l (30-40 ng/ml) közötti értékek esetén 22%-kal csökkent a CRC előfordulásának relatív kockázata, a vitamin-hiányos esetekben tapasztalható értékekhez képest. A 100 nmol/l (40 ng/ml) fölötti keringő 25-OH-D értékek esetén már nem csökkent tovább a kockázat, nem eredményezett plusz védelmet. A kutatók megfigyelése szerint „a keringő 25-OH-D értékek minden 25 nmol/liter (10 ng/ml) növekedése csökkentette a kolorektális rákok keletkezésének kockázatát”. A kockázat átlagos, 13%-os csökkenése nők esetén szignifikáns, 19% volt, míg férfiakban kisebb, nem szignifikáns mértékű (7%) volt. A magasabb 25-OH-D értékek védőhatása a vizsgált személyek minden alcsoportjában kimutatható volt. Adataik szerint a 75 és 100 nmol/l (30-40 ng/ml) közötti 25-OH-D koncentrációk optimálisak a CRC kockázatának csökkentésére, és ez az érték magasabb, mint a jelenlegi National Academy of Medicine ajánlás.
A szerzők az értékelés korlátaként megemlítették, hogy 8 vizsgálatban frissen végezték a D-vitamin mérését, a többi vizsgálatban ez már előzetesen megtörtént, de különböző laboratóriumokban, tehát nehéz volt az adatokat egységesíteni.
A szerzők normális esetben nem javasolják a D-vitamin szedését a CRC kockázatának csökkentése érdekében, hisz megfelelő táplálkozás (tonhal, lazac, leginkább a tej, szója-tej, mandulatej, máj, tojás fogyasztása) és szabadon tartózkodás esetén a legtöbb embernek megfelelő a 25-OH-D szintje. A D-vitamin hiány a lakosság közel 7%-ánál észlelhető (melegebb éghajlatokon, napsütéses területeken élőknél a bőr elegendő mennyiségű D-vitamint termel, tehát esetükben ez az arány még kisebb), elsősorban nagyon sötét bőrűeknél és leginkább idősebb korban. Kizárólag az ilyen egyéneknél javasolható a D-vitamin kiegészítés, különösen akkor, ha nem is táplálkoznak megfelelően. Azt is megjegyzik, hogy 4000 IU/nap D-vitamin bevitel esetén már toxikus hatásokra is lehet számítani.
Forrás: