hirdetés

Kültéri fény, alvás, mentális egészség

Egy nagy létszámú tizenéves kohorsz bevonásával végzett elemzés összefüggést igazolt az éjszakai mesterséges fény mennyisége, valamint a tinédzserek alvása és egyéb egészségi kimenetelei között.

hirdetés

A JAMA Psychiatry című lapban nyilvánosságra hozott kutatás azt jelezte, hogy kevesebbet alszanak azok a tinédzserek, akiknek környezetében magasabb a kültéri környezeti mesterséges fény szintje. E serdülők körében nagyobb a hangulatzavarban szenvedők aránya is, azokkal a kortársaikkal összehasonlítva, akik alacsony éjszakai fényszintű környezetben élnek.
„Adataink azt szemléltetik, hogy a mentális egészséggel és az alvászavarokkal kapcsolatos kutatásokban mennyire fontos szélesebb összefüggéseiben szemlélni a környezeti tényezőket, illetve az egyéni expozíciót” – mondja a közlemény egyik szerzője, dr. Diana Paksarian.
Az már korábban is ismert volt, hogy a testi és lelki egészség szempontjából mekkora jelentősége van a cirkadián ritmusnak, azaz az alvás és ébrenlét váltakozásának. Bebizonyosodott az is, hogy nagy mennyiségű éjszakai mesterséges fény jelenlétében zavart szenved ez a természetes ritmus, és a nappal-éjszaka váltakozásának megbomlása hatással van a hormonrendszerre, a sejtszintű és egyéb biológiai folyamatokra. Korábbi vizsgálatokban a kutatók a beltéri mesterséges fény, a napi ritmus és a mentális egészség összefüggéseit elemezték, ugyanakkor kevesebb figyelmet kapott a kültéri mesterséges fény hatása a biológiai folyamatokra, különösen tinédzserek körében.
A most közzétett vizsgálatban a szerzők az Egyesült Államok serdülőkorú lakosságának 2001 és 2004 közötti reprezentatív adatai alapján elemezték ezeket az összefüggéseket. Az analízisbe összesen 10.123, 13-18 éves résztvevőt vontak be, akiktől az egészségi kimenetelekre és az alvásmintázatra vonatkozó adatokat gyűjtöttek.
A serdülők validált kérdőívre adott válaszai alapján ítélték meg, hogy az adott személy kielégíti-e valamely mentális zavar diagnosztikai kritériumait. Ezen túlmenően a tinédzsereket kikérdezték alvási szokásaikról, ezen belül arról, hogy rendszerint mikor fekszenek le, hány órát alszanak éjjel hétköznapokon, illetve hétvégeken. A kültéri mesterséges fény mennyiségének becsléséhez műholdfelvételek alapján számították ki az adott lakóterület éjszakai kültéri megvilágítását. Ahogyan az várható is volt, a fénymennyiség körzetenként változott, azt befolyásolta az adott régió városias jellege, az ott élők társadalmi-gazdasági helyzete, valamint a népsűrűség.
Fontos megfigyelés volt, hogy azokban a körzetekben, ahol a kültéri éjszakai megvilágítás szintje magas volt, a tinédzserek hétköznapokon később kerültek ágyba és kevesebbet aludtak. Ez az összefüggés akkor is érvényes maradt, amikor a szerzők figyelembe vették a potenciális befolyásoló tényezőket, például az életkort, a nemet, a testvérek számát vagy szülők iskolázottságát. A számok nyelvére lefordítva a fentiek azt jelentik, hogy intenzív kültéri megvilágítás mellett a serdülők átlagosan 29 perccel később feküdtek le és 11 perccel kevesebbet aludtak, mint azok a társaik, akiknek lakókörnyezetében az éjszakai kültéri megvilágítás kevésbé intenzív volt.
Az éjszaka erősebben megvilágított lakókörnyezetben élő tinédzserek körében nagyobb volt a hangulatzavarok és szorongás előfordulási gyakorisága. Ezen belül is kiemelendő, hogy ebben a csoportban nagyobb volt azoknak a serdülőknek az aránya, akik a diagnosztikai kritériumok alapján bipoláris zavarban vagy bizonyos fóbiákban szenvedtek. E megfigyelés jelentőségét Paksarian és munkatársai abban látják, hogy az alvási és cirkadián ritmus felborulása bizonyos mentális betegségek, köztük a bipoláris zavar jól dokumentált jellegzetessége. A mostani vizsgálat felveti, hogy összefüggés lehet a nem kielégítő minőségű mennyiségű alvás és az éjszakai mesterséges fényexpozíció között. E korreláció elemzése azonban további kutatásokat igényel. Ugyancsak a jövőbeni vizsgálatok célja lesz annak pontosabb tisztázása is, hogy az összefüggéseket befolyásolják-e a mesterséges fény bizonyos tulajdonságai, például annak intenzitása vagy hullámspektruma.


Dr. S.I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.