Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 21
#1
Orvostovábbképző Szemle XXVI. évf. 11. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Összefoglaló közlemény
2019-11-14

Az időskori hangképzési zavarok – a presbyphonia – a hallászavarokhoz hasonlóan jelentősen rontják a kommunikációs képességet, így az életmi­nőséget is. A prevenció legjobb, természetes módja a hang „tornáztatása“, azaz a rendszeres beszéd és éneklés. A hosszan tartó gyakorlást igénylő logopédiai hangterápián túl lehetséges a lokális érzéstlenítésben végzett hangajak-augmentáció, amely azonnali eredményt hoz.

#2
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2018-09-19

Egy nagy fázis III vizsgálat eredményei alapján a HPV+ szájgarati rákok kezelésében továbbra is a sugár- és cisplatinterápia ajánlható, mert a többi módszer kevésbé sikeres.

#3
Orvostovábbképző Szemle XXIV. évf. 3. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2017-03-27

A szédülés sürgősségi eseteiben a célzott anamnézissel és egy ágy melletti speciális vizsgálattal biztonsággal különíthetjük el a perifériás és a centrális eredetű szédülést. A centrális szédülésre jellemző a negatív Halmágyi-teszt, az irányváltó nisztagmus és a vertikális szemtengelyeltérés együttes vagy külön-külön előfordulása, még azokban az esetekben is, ahol nincsenek jelen egyéb neurológiai tünetek. A veszélyesebb centrális szédülések gya­núja esetén képalkotó vizsgálatot kell végeznünk, elsősorban MRI-t, az esetleg életet veszélyeztető állapotok megelőzése és kezelése érdekében.

#4
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2016-07-12

A Zika-vírus-fertőzések miatt jelentősen megnőhet a művi terhességmegszakítások iránti igény a latin-amerikai országokban, ahol tilos az abortusz.

#5
Orvostovábbképző Szemle XXIII. évf. 6. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2016-06-13

Idős betegeink panaszai között nem ritka az étkezés közben előforduló krákogás, köhécselés, köhögés, amit megfigyelhetünk a család és a baráti kör idősebb tagjai társaságában is. Rossz szokásról lenne szó? A gyakori bronchitisz lenne az ok? Az időskor leggyakoribb hálálozási okát, a tüdő­gyulladást vajon minden esetben a hosszan tartó fekvésre, az immunrend­szer gyengeségére kell visszavezetni? Az orvostudomány újabb eredményei közé tartozik az időskor funkciózavarainak részletes feltárása – így a nyelési zavaroké is. A preszbifágia közelebbi ismerete differenciálja a válaszadást az imént feltett kérdésekre.

#6
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2015-10-14

A halláskárosodás ugyan nem gyógyítható, de a hallókészülékek használata megelőzheti a nagyothallás okozta pszichológiai és szociológiai problémákat.  

#7
Orvostovábbképző Szemle XXII. évf. 9. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2015-09-08

A diabetes mellitus és a szenzorineurális halláskárosodás együttesen is előfordulhatnak. A kor előrehaladtával mindkét népbetegség gyakoribbá válik. A diabéteszben létrejövő vaszkuláris és idegi károsodások elvben halláscsökkenést is okozhatnak, de ezt jól tervezett, statisztikailag meg­bízható vizsgálatok még nem támasztják alá. Cikkünk célja, hogy felhívjuk a figyelmet a két betegség lehetséges kapcsolatára és összefoglaljuk a té­mával kapcsolatos válogatott irodalomat.

#8
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-09-16

Egy kutatás arra utal, hogy a hiperaktív viselkedés egyik oka a belső fül problémája lehet.

#9
OTSZ Online >> Rovatok >> Aktuális
2013-08-29

Ha egy nő állapotos lesz, tudja, hogy saját és gyermeke egészsége érdekében egészségesen kell élnie. Az Amerikai Periodontológiai Akadémia (AAP) és az Európai Periodontológiai Szövetség (EFP) új ajánlásai azt javasolják a terhes nőknek, hogy vigyázzanak fogínyük egészségére is.

#10
Orvostovábbképző Szemle XX. évf. 4. szám
OTSZ Online >> Rovatok >> Szimpózium
2013-04-21

Az Orvostovábbképző Szemle legújabb számának fülészeti-audiológiai szimpóziuma a heveny hallójárat-gyulladással, va lamint az audiometriával és a leletek értelmezésével foglalkozik. Mind két témakör sokakat érint, és mind a közlemények, mind a kommentárok a gyakorlat számára hasznos tudniva lókat tartalmaznak. 

blog

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.
Számtalanszor előkerült már a krónikus melléküreggyulladás kezelésének kérdése, és mindig az volt a végső konklúzió, hogy krónikus betegség esetén antibiotikumnak csak felülfertőződés esetén, alkalmilag van jelentősége.