hirdetés

HPV pozitív szájgarati rákok kezelése

Egy nagy fázis III vizsgálat eredményei alapján a HPV+ szájgarati rákok kezelésében továbbra is a sugár- és cisplatinterápia ajánlható, mert a többi módszer kevésbé sikeres.

hirdetés

Fej-nyaki laphámrákok – többek között a szájgarati rákok - kezelésére az FDA törzskönyvezte a cetuximab + sugárterápia kombinációt. Ez tekintendő a kezelési standardnak, különösen azokban az esetekben, amikor a beteg nem tolerálja a cisplatint. Úgy gondolták, hogy ez a kombináció kevesebb mellékhatással és hasonló eredményekkel jár, mint az eredeti sugár- és cisplatin terápia. Azonban az RTOG 1016 vizsgálat eredményei arra utalnak, hogy a cetuximab + sugárterápia mégsem kedvezőbb, mint a cisplatin- és sugárkezelés kombináció. A vizsgálatot vezető Dr. Quynh-Thu Le (aki egyben az NRG Oncology§ fej-nyaki rákokkal foglalkozó bizottságának vezetője), a Stanford University California sugárterápiájának vezetője elmondta: a kutatás elsődleges célja az volt, hogy a sugárkezelés mellé adott cetuximab helyett cisplatint adva összehasonlítsák betegek 5 éves teljes túlélését, és a kezelések toxicitását.

Az RTOG 1016 vizsgálatba 849, humán papillomavírus pozitív orofaringeális rákban szenvedő beteget vontak be. A betegeket a daganat kiterjedése szerint osztották csoportokba (T1-2 és T3-4, valamint N0-2a és N2b-3), de számított a Zubrod féle általános állapot (0 vs 1), és a dohányzás is. Minden beteg intenzitás-modulációs sugárkezelést kapott, az 1-4. napon napi egy alkalommal, az 5. napon napi két alkalommal, 6 héten keresztül. Az egyik betegcsoportban i.v. cisplatint adtak 1-2 óra alatt a kezelések 1. és 22. napján, a másik csoportban i.v. cetuximabot adtak 1 óra alatt hetente egyszer, 7 héten keresztül. 4,5 év követés után a cetuximab + sugárkezelés kombináció gyengébb eredményekkel járt, mint a cisplatin + sugárkezelés kombináció.

A radioterápiával és cetuximabbal kezelt betegek teljes túlélése és progressziómentes túlélése rosszabb, holott a súlyos (grade 3-5) mellékhatások ugyanolyan gyakoriak, mint a sugárkezelés + cisplatin kezelés esetén. Míg a súlyosabb mellékhatások aránya mindkét csoportban megegyezett, addig a toxikus mellékhatások különböztek: a cisplatin csoportban a renális toxicitás, a hallászavar és a csontvelő szuppresszió volt a jellegzetes, míg a cetuximab mellett a kiterjedt bőrkiütések voltak jellemzőek.

A pontos eredményekre és a másodlagos végpontok eredményeire (életminőség, költség-hatékonyság, a dohányzás befolyása, a molekuláris prediktorok szerepe, stb.) az ASTRO (American Society for Radiation Oncology ) októberi kongresszusán fogják ismertetni.

Dr. Maura L. Gillison (University of Texas MD Anderson Cancer Center in Houston) elmondta, hogy „ez az első olyan randomizált vizsgálat, melyben kifejezetten a HPV-pozitív szájgarati rákban szenvedő betegek sugárkezelését plusz cisplatin kezelését tanulmányozták, és igazolták, hogy inkább ez a módszer tekintendő kezelési standardnak.”

Dr. Brian O’Sullivan (Princess Margaret Cancer Centre in Toronto) szerint amíg nem igazolódik jobb megoldás, a cisplatin + sugárterápia tekintendő a szájgarati rákok kezelési standardjának.

Dr. Louis B. Harrison (a sugárterápia vezetője és a Moffitt Cancer Center elnökhelyettese) szerint egyelőre a cisplatin + sugárterápia marad a standard kezelés, ameddig nem találunk jobb kemoterápiát, vagy kedvezőbb sugárdozírozást.

§(Az 2012-ben létrehozott NRG Oncology egy non-profit egyesület, mely az orvosi gyakorlatot befolyásoló, számos intézményre kiterjedő, a transzlációs kutatásokat a klinikumhoz igazító munkát végez a daganatos betegek életének megkönnyítése érdekében. Egyesíti az NSABP Alapítványt, a Radiation Therapy Oncology Group-ot (RTOG) és a Gynecology Oncology Group-ot (GOG). A hálózat összefogja a férfi-, illetve a női daganatok kutatásával foglalkozó klinikai vizsgálatokat, mint pl. a nőgyógyászati-, az emlő-, és a prosztatarák. Elsősorban az USA-ban, Kanadában, de szerte a világban 1300 kutatóhellyel tart kapcsolatot).

 

Forrás: Medscape Medical News > Oncology News

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.