hirdetés

Hallásjavítás szinapszisok számának növelésével

Akár szupernormális hallást is sikerült elérni egerekben belsőfülben található szinapszisok számának növelésével. 

hirdetés

A PLOS Biology folyóiratban június 27-én jelent meg a University of Michigan kutatóinak cikke, amelyben a kutatók a belsőfülben a neurotrofin-3 (Ntf3) mennyiségének növelésével akusztikus stresszt szenvedett egerek hallását voltak képesek számottevő mértékben javítani, egészséges egereknél pedig szupernormális hallást létrehozni. Ez a módszer ígéretes terápia lehet az úgynevezett rejtett halláskárosodásban szenvedő emberek kezelésében is. A kutatók egy korábbi vizsgálatukban már alkalmazták ezt a módszert, és középkorú egereknél is sikerült fokozniuk a hallóképességet. Most először használták viszont ezt az eljárást teljesen egészséges egereknél szupernormális hallás kialakítására, ami elsősorban a hallott információk jobb feldolgozását jelentette.

“Azt már korábban is tudtuk, hogy a fiatal egerek belső fülében az Ntf3 mennyiségének fokozása növeli a belső szőrsejtek és a hallóneuronok közötti szinapszisok számát, de azt nem tudtuk, hogy a több szinapszis milyen hatással van a hallásra” - nyilatkozta Gabriel Corfas, a kutatócsoport vezetője. “Most viszont sikerült kimutatnunk, hogy az extra belsőfül-szinapszisokkal rendelkező állatoknak normális hallási küszöbértékük van ugyan - amit egy audiológus normális hallásként definiálna -, de a hallási információkat szupernormális módon képesek feldolgozni.”

A korábbi tanulmányokhoz hasonlóan a kutatók itt is az állatok genetikai módosításával változtatták meg az Ntf3 expresszióját, hogy növeljék a belső szőrsejtek és a neuronok közötti szinapszisok számát. A belső szőrsejtek a csiga belsejében találhatók, és feladatuk, hogy a hanghullámokat átalakítsák a szinapszisokon keresztül az agyba küldhető jelekké.

Ezúttal a kutatók két, fiatal egerekből álló csoportot hoztak létre: az egyikben csökkentették a szinapszisok számát, a másikban pedig fokozták expressziójukat.

“Eredményeink azt sugallják, hogy az Ntf3 molekula hasonló helyzetekben az emberek hallását is javíthatja. Az új eredmények arra utalnak, hogy a szinapszisok regenerálása vagy számuk növelése javítja a hallásfeldolgozást.”

A kutatók az egerek mindkét csoportján elvégezték a Gap-Prepulse Inhibition tesztet, amely a nagyon rövid hallási ingerek érzékelésére való képességüket mérte. Ennél a tesztnél az alanyt egy háttérzajjal ellátott kamrába helyezik, majd egy hangos, az egerekre riasztó hatású hangot egyedül vagy egy nagyon rövid csendes réssel megelőzve mutatnak be. Ez a rés, ha az egér észleli, csökkenti az ijedtségi reakciót. A kutatók ezután meghatározták, hogy a csendes résnek milyen hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy az egerek érzékeljék azt. A kevesebb szinapszissal rendelkező egereknek sokkal hosszabb csendes résre volt szükségük.

Ez az eredmény alátámasztja azt a hipotézist, miszerint a szinapszisok sűrűsége és az emberek rejtett halláscsökkenése között kapcsolat áll fenn. A rejtett halláskárosodás olyan hallási nehézséget ír le, amelyet a szokásos tesztekkel nem lehet kimutatni. A rejtett halláskárosodásban szenvedő emberek háttérzaj jelenlétében nehezen értik meg a beszédet, vagy nehezen érzékelik a hangokat.

A fenti hipotézis igazolását követően a kutatók már kisebb izgatottsággal várták a megnövekedett számú szinapszissal rendelkező egércsoport eredményeit. Igencsak meglepődtek azonban, amikor az egereknél szupernormális hallás alakult ki: nemcsak a mért Acoustic Brain Stem válaszban mutattak fokozott csúcsértékeket, hanem az egerek a Gap-Prepulse Inhibition tesztben is jobban teljesítettek, ami arra utal, hogy képesek nagyobb mennyiségű hallási információ feldolgozására.

“Meglepődve tapasztaltuk, hogy amikor növeltük a szinapszisok számát, az agy plusz hallási információkat volt képes feldolgozni, melynek hatására az állatok jobban teljesítettek a teszteken, mint a kontroll (normál) populáció” - fejtette ki Corfas.

Ezek az eredmények azért fontosak, mert korábban úgy vélték, hogy embereknél a szőrsejtek öregedés során történő fokozatos elvesztése a halláscsökkenés elsődleges oka. Ezek az eredmények viszont arra mutatnak rá, hogy a belső szőrsejtek szinapszisainak elvesztése lehet az első esemény a hallásvesztés folyamatában, így a szinapszisokat megőrző, regeneráló és/vagy számukat növelő terápiák potenciálisan izgalmas megközelítések lehetnek bizonyos típusú hallászavarok kezelésében.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

Creating supranormal hearing in mice

From hidden hearing loss to supranormal auditory processing by neurotrophin 3-mediated modulation of inner hair cell synapse density

Irodalmi hivatkozás:

Lingchao Ji et al, From hidden hearing loss to supranormal auditory processing by neurotrophin 3-mediated modulation of inner hair cell synapse density, PLOS Biology (2024). DOI: 10.1371/journal.pbio.3002665

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.